單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

會因為那人對你好( 都好就我下) 及唔介意你有個仔, 而同呢個人開始嘗試嗎?

我自己應不會再對婚姻有希望, 但有時都想有個伴陪下, 關心下姐, 因我仔已大, 加上之前掛住做同澳仔, 都無乜朋友.

佢大我十幾年, 我對佢無話特別有好感.只係佢有表示, 而身邊的人常說, 都一把年紀啦....仲講愛情咩? 又或人地唔嫌你, 又對你好, 仲諗乜? 又或試下姐, 又唔係做啲乜?........

男爵府

BK Milk勳章

回覆:無聊一問

其實可以試下相處,睇下自己係咪想同佢一齊生活唔係人地講兩句就要同佢一齊,最緊要自己感覺良好。

珍珠宮

TRY TRY拍下拖先,又唔係求結婚啦...有個伴姐,...不要想太多...

男爵府

月餅勳章

回覆:LOKLOK1407 的帖子

順其自然……完。

大宅

LOKLOK1407 發表於 14-12-15 12:28
會因為那人對你好( 都好就我下) 及唔介意你有個仔, 而同呢個人開始嘗試嗎?

我自己應不會再對婚姻有希望, ...

你對 partner 顯然還有一些期望。

你自己衡量一下 give and take ,再問問自己是否願意調整一下原來的期望吧。
我但求能夠一一去數清楚......

珍珠宮

順其自然最好...不要大太期望,無人係完美的...

大宅

多謝各位回答喔, 原本都順其自然,但有表示, 咁我要回覆, 但諗黎諗去都諗唔通
我有期望? 我諗應該話我仲有幻想.
但我知幻想與事實係唔會相符

我有諗過試, 但怕如唔啱, 到最後連朋友都無得做(試左幾次都係咁)

大宅

LOKLOK1407 發表於 14-12-15 15:47
多謝各位回答喔, 原本都順其自然,但有表示, 咁我要回覆, 但諗黎諗去都諗唔通
我有期望? 我諗應該話我仲有幻 ...
如果不能再拖,而你又未 ready 開始,便只能婉轉地向對方說出你的擔憂和難處。
如果對方接收了被拒絕的訊息後,一如既往地對你好的話,你未維持現狀law。

但如果對方打退堂鼓,你到時再思考是否要回心轉意吧。
我但求能夠一一去數清楚......

大宅

回覆:88ofsun 的帖子

都係唯有係咁,到時見步行步

男爵府

月餅勳章

回覆 LOKLOK1407 的帖子

我覺得,如果對方真心愛你的話,相信佢亦不會急於一時.....
除非......對方愛既係其他野........

好多男人在得到女人前乜野都可以答應乜野都可以接受,但得到某d野之後呢......真係只有佢自已至知。

又,拍拖絕不是單係你同佢既事。

順其自然,慢慢觀察仍是最好的對策。

仲有附加一句,如未準備好,記得留意避孕。
祝好。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

順其自然但我就好自私咁諗;萬一「那人」年齡大我很多我真係唔會開始,畢竟我年齡都中年啦佢大我咁多噃。黑心講句人生無常,我一個人照顧小朋友已經好辛苦重要照顧多一位「病人」?

對不起,我覺得離婚之後我性格變得自私,為自己著想多些。人要變真係好可怕,初初開始講到有幾愛自己有用嗎?

倆人溝通好重要,悶既時候咪搵人陪下食飯、睇戲。未必一定要話拍拖既,異性都可以做好朋友既。

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

引用:順其自然但我就好自私咁諗;萬一「那人」年

原帖由 dordor1207 於 14-12-15 發表
順其自然但我就好自私咁諗;萬一「那人」年齡大我很多我真係唔會開始,畢竟我年齡都中年啦佢大我咁多噃。黑 ...
講得好好,糸好真實的定律!

大宅

呢啲其實都係我其中嘅諗法,所以到而家我都無行出第一步。單親真係好辛苦好攰。一個人面對所有野,屋企有事,自己負責,個仔反叛又要自己處理。
其實我都無咩心情再去理其他野。但聽到朋友咁講,又好似係喎,仲細咩?有人要都好架啦…可能有個心態係唔想衰比個ex睇,等佢知我唔係地底泥,仲有人要架,又可能想多個人錫,又可能想用新嘅忘記ex....總知就係覺得心好似少左啲野,想諗方法睇下可唔可以填番佢。雖然未必work,但唔想坐以待斃。
有時會諗,點解比條咁難行嘅路我,點解要我受完一次又一次,後生時有病唔夠慘,仲要幫ex捱,仲唔夠,要離埋婚,仲唔夠,加多個仔黎激你...究竟幾時先夠?究竟我點先可以捱完?如果我咁壞,咁不如比我死左好過。反正我覺得做人無意義。
(唔駛擔心,我唔會自殺,我認命)

唔止你,我都現實左,係現實令到我地要現實,我地無得揀。死唔到,只可揀點行好呢條路。而因為經歷太多,每行一步都要諗諗諗...唉…

多謝你地。多謝各位意見,始終都係同路人明白同路人嘅難處

侯爵府

引用:呢啲其實都係我其中嘅諗法,所以到而家我都

原帖由 LOKLOK1407 於 14-12-15 發表
呢啲其實都係我其中嘅諗法,所以到而家我都無行出第一步。單親真係好辛苦好攰。一個人面對所有野,屋企有事 ...
你唔想衰比 ex 更加唔好亂搵男人陪你;我相信呢位男士不是心目中那類型。不然,你唔會想太多開始定唔開始既。

好簡單,你見到那人有心跳感覺嗎?他有咩野吸引到你?無既就做好普通既朋友啦!真正緣份到時候,你唔使問大家都知點做。你記住有些男人講就天下無敵,做既時候食左偉哥都有心無力架!

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

大宅

回覆:dordor1207 的帖子

講得好。
多多你講得岩,我唔應該因為想離開呢個困局而亂黎。
對佢只有感激嘅感覺。除呢幾日諗呢個問題時會諗起佢,我之前都無諗起。反而到而家都仲成日回憶同ex一齊嘅野。
心跳?我諗好難再有。可能我已死

大宅

引用:會因為那人對你好( 都好就我下) 及唔介意你

原帖由 LOKLOK1407 於 14-12-15 發表

我自己應不會再對婚姻有希望, ...
隨心做
喜歡的就嘗試
何況你都話呀仔已大
多個人關心自己係好事
鼓勵你試下

大宅

回覆 haydenden1023 的帖子

我無話喜歡定唔喜歡. 係唔抗拒.

我諗我都係算, 無謂加多樣比自己煩

斬腳趾, 避蟲蟲

侯爵府

LOKLOK1407 發表於 14-12-16 08:23
講得好。
多多你講得岩,我唔應該因為想離開呢個困局而亂黎。
對佢只有感激嘅感覺。除呢幾 ...

O希.. GIVE ME FIVE~~ 我都係架.. 重好記得同前夫既開心日子, 不過同樣地都重好記得那人點樣對我.. 同隻大陸雞一齊搶我既野架...

O拿..如果你遇到一個心儀既男人, 佢年紀同你差唔多大你少少既, 你點會無心跳既感覺丫... XDDDDDDDDDDDDD

我耐唔時見到O的有才華既男人, 年紀又差唔多我真係好開心架.. 有種一見鍾情既感覺, 當然知道那人有結婚之後馬上關燈制...XDDDDDDDDDDD

大宅

回覆:dordor1207 的帖子

你都仲好,仲有一見鍾情feel,我就好似死魚咁,無乜反應

侯爵府

引用:你都仲好,仲有一見鍾情feel,我就好似死魚

原帖由 LOKLOK1407 於 14-12-16 發表
你都仲好,仲有一見鍾情feel,我就好似死魚咁,無乜反應
因為我身邊實在太多荀盤啦;不過全部都有人認購架啦。

我前夫根本係垃圾,所以好佢少少既男人大有人在;只係我盲x咗先同佢結婚生仔。

首頁

尾頁

跳至