在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

女女兩歲,我想由細培養佢做義工既習慣,但社區中心有既通常都只供大人參與。
有無咩機構有得親子咁做義工?3Q

另想搭單問,有無機構有比90後媽媽既親子活動?
我見親都係單親先有,已婚既反而無,好想識更多同路人

男爵府

引用:女女兩歲,我想由細培養佢做義工既習慣,但

原帖由 Rannie524 於 14-12-16 發表
女女兩歲,我想由細培養佢做義工既習慣,但社區中心有既通常都只供大人參與。
有無咩機構有得親子咁做義工 ...
可以考慮下同女女一齊試下賣旗先

大宅

Yakultcat 發表於 14-12-16 14:05
可以考慮下同女女一齊試下賣旗先
黎緊聖誕參加左個,但問之後仲有無其他親子義工活動就無…我葵涌區,唔知仲咩機構可以參與到賣旗等義工活動?

伯爵府

樓主, 小朋友得兩歲.........做義工當去玩?

禁止訪問

大宅

MNIF 發表於 14-12-16 16:33
我實在有些好奇,為何楼主要從小培養她成為義工?她生而為人,我想首先要培養她成為一個真正的人。 ...
真正的人意指上N班、Playgroup學自理?女女有上緊Playgroup,一星期一堂,
基本既自理我都有教緊佢。

與其每日都係屋企/落公園接觸差唔多既人,
我更想睇下有無親子義工做,一來培養習慣、愛心,
二來比佢接觸更多既人同事,見自己少見既野。

可能兩歲聽落好細,但係呢個開始認知學習既階段,其實差唔多啦。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

MNIF 發表於 14-12-17 00:39
所謂真正的人,並不是上吓N班,學習自理這回事。做人嘅的學問亦非三言兩語能解釋清楚。我粗略說句,一個考 ...

本性純良這點沒錯,但對沒接觸過的事物,難免會有恐懼。
最理想是希望能參與探訪,多見識接觸不同族裔、長者、貧困戶或傷殘人士,
讓他學習其他人也跟自己一樣,只是環境背景身體有所不同。
當然,你說的培養方法我部份也有在做,
但我問的親子義工只佔其中一環,並不是每天都會參與的活動。

re另一位jm
人地hea唔代表我地都hea嘛,有心就好。
請問係咪都較少義工服務可親子二人咁進行?你所提及既婦女會有嗎?

禁止訪問

大宅

MNIF 發表於 14-12-18 15:14
楼主,我都明白你的用意,但以我經驗來講,三歲以內小朋友,他腦袋入面嘅記憶係有点糢糊,當時會記得,但事 ...

記憶糢糊,但仍會有印,而且唔係只做一次半次,
可能每星期,可能每個月,正如你所講持之以恆,
係咪真係咁易唔記得?就我所見既答案係no。

雖然義務工作要佔時間,但佔到幾多?
一趟博物館、兩堂playgroup、定數十首音樂?
只係每星期/每月抽你半日既時間,好長咩?

難道每日浸係聽音樂、睇天才既作品或讀經典書籍既環境,
未親身體會過,都能學習到真善美?日後都唔洗再教?

的確只能講,大家教育既方式有唔同呢。

首頁

尾頁

跳至