少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

女35m,政府醫院評估完話佢有自閉症傾向,但私家醫生&老師唔認為係!有冇媽咪傾下跟著點做?迷失中

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

傾向啫,不用擔心...當無事啦!

我細個都有自閉傾向,喜歡觀察人、少表達自己,

除著成長, 表徵會愈來愈唔明顯, 現在不知幾多朋友~

只要多關懷,留意孩子獨特之處,

她在別人眼中的缺憾,可能成為她將來獨當一面的原素,

Relax and 加油!
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 casschoi 的帖子

我想問下點解話會有自閉傾向? 我個囝而家2歲, 好驚陌生人, 又唔講野, 我都驚佢會係....

珍珠宮

而家好似好容易被列入自閉咁
我仔12個月大,我都好驚佢係自閉

伯爵府

排e,i位,言語弱就訓練言語,社交弱就估勵佢多d社交,情緒差就多安撫,但唔係講咁易改變,共勉之~

大宅

回覆:hellolo 的帖子

什麼是e,i位?社工最少2個月先排到見我!朋友介紹間私人機構做assessment 當second opinion,$8800算合理嗎?

伯爵府

在政府評估中心排的,e位=早期訓練,i位兼收幼稚園。仔仔排e位排}了2年几,通常K3一定排到到,因為服務去到六歲,即小一前,呀仔而家係e位,每星期有訓練同隔星期有言語治療及職業治療。

珍珠宮

casschoi 發表於 14-12-17 17:36
什麼是e,i位?社工最少2個月先排到見我!朋友介紹間私人機構做assessment 當second opinion,$8800算合理嗎?

...
8,800 !是教肓心理學家做的智能心理評估嗎?
若政府同私人都做過,不好再花錢做評估了,有時候太细變數較多,較難評,你知道他什麽落後就去幫他便行了,追到咁上下再評,錢應先花在training上!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

回覆:SandraLo 的帖子

私人評估未做,私家醫生係一向佢睇開佢嗰個,諗緊做唔做私人評估,老公死都話佢冇事,好煩!所以先問下assess 多一次當second opinion

複式洋房

firstfirst 發表於 14-12-17 12:35
回覆 casschoi 的帖子

我想問下點解話會有自閉傾向? 我個囝而家2歲, 好驚陌生人, 又唔講野, 我都驚佢會係. ...
我之前幫我個小朋友試過好多間PG,但佢都唔係好出聲,我嗰時都好驚佢係有自閉症然後我揀咗一間有心理學家嘅PG,佢哋仲幫我BB做免費心理評估.. 後來先G原來冇事,只係教佢要有特別技巧。我BB而家勁開心,係咁講野唔怕羞luu~~

民房

回覆:Serena1116 的帖子

可唔可以pm我?

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 Serena1116 的帖子

學費貴嗎?

珍珠宮

請問可唔可以PM邊間PG﹖﹖

複式洋房

回覆 firstfirst 的帖子

同一般PG差唔多$

侯爵府

引用:Quote:firstfirst+發表於+14-12-17+12:35+

原帖由 Serena1116 於 14-12-18 發表
我之前幫我個小朋友試過好多間PG,但佢都唔係好出聲,我嗰時都好驚佢係有自閉症然後我揀咗一間有心理學家嘅 ...
可以pm 我嗎?

別墅

畀面勳章 陪月勳章

回覆:Serena1116 的帖子

Can u pm me about the PG? Thanks!

大宅

可否比pg的資料我?

侯爵府

回覆:自閉症傾向

你個女去評估得,一定係你對佢發展有懷疑先去,係咪?咁點解專業講既野,你又唔信呢?同埋,自閉傾向是好大範圍,根本係好易中,亦都表示你個女並唔嚴重,但有關訓練,治療係一定要做。

大宅

回覆:anixon 的帖子

Agree

首頁

尾頁

跳至