自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:今日我小朋友的幼稚園來了個自閉症的男仔...

那位媽媽一定很辛苦。我只一個仔仲要各方面正常的,但在教育方面都覺得有時力不從心。

子爵府

接納體諒

子爵府

我一直覺得呢d媽咪好偉大!

男爵府

引用:Quote:原帖由 hk430 於 14-12-17 發表真係

原帖由 964000 於 14-12-17 發表
係,外國人會對小孩(包括普通和特殊需要的)都包容好多,呢D吾係叫縱。如果學校收了這個男孩,我都希望我女 ...
小朋友有同理心比識多國語言更難得。
大家加油

男爵府

引用:Quote:原帖由+964000+於+14-12-16+發表個男

原帖由 hk430 於 14-12-17 發表
真係好多謝你。
我仔都係自閉,今年四歲,佢細啲個陣呢種事成日發生。好彩我地住外國,通常我一開口同其他 ...
加油

侯爵府

陪月勳章

littlelittlepra 發表於 14-12-16 17:27
其實呢個病唔可怕,反而社會上的配套同人的無知先可怕

年少時我都無知過﹐
當了媽才知道﹐
原來好多我地一直覺得理所當然的事﹐
有些人不是不願做﹐
只是無奈辦不到﹐
例如小朋友公共場所突然叫囂、突然拔腿就跑之類﹐
和有些小朋友為何已經五、六歲仍然坐手推車;

當然中間有些的確係家長的問題﹐
縱容小朋友不長大﹐
但真心對要照顧特殊小朋友的家長致敬。

水晶宮

雖然我冇識人有呢個問題 .. 但都希望 D 人唔好歧視佢地 ..

湊一個小朋友已經唔易. .仲要呢類型既 會更辛苦 ..

大家要比多 D 支持佢地啊

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我小朋友學校都會兼收這些小朋友的...

我覺得都係比其他小朋友, 有一個學習體諒別人的機會, 好事

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

囡囡888 發表於 14-12-16 18:00
多謝你,你係一個好識得體諒人的媽媽,我囡都係自閉傾向的小朋友,出年學校無著落,擔心死我。

...

add oil...and good luck

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:個男仔玩得好地地,突然拿起沙盤裏的沙擲向

原帖由 964000 於 14-12-16 發表
個男仔玩得好地地,突然拿起沙盤裏的沙擲向身邊的小朋友和老師,佢媽咪很難堪地立即拖走佢,其實大家都冇怪 ...

simple is the best~

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

964000 發表於 14-12-16 17:22
個男仔玩得好地地,突然拿起沙盤裏的沙擲向身邊的小朋友和老師,佢媽咪很難堪地立即拖走佢,其實大家都冇怪 ...

明白.

咁嘅情況, 唔會覺得別人冇家教冇禮貌, 只怕旁人會受傷, 尤其係小朋友.

大宅

原帖由 siumak 於 14-12-17 發表
年少時我都無知過﹐
當了媽才知道﹐
原來好多我地一直覺得理所當然的事﹐
多數人仍然唔明白,佢地仍覺得返工時間推住個BB車出黎阻住晒,仲要推住個已經識行嘅小朋友,冇開聲話淨啤住已經好客氣……

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

現在社會資訊發達, 好多人已經明白,媽媽們加油~! 

男爵府

希望多d學校肯接納呢類型既小朋友

公爵府

但其實個小朋友拿把沙掉向其他人, 對其他人都係有危險喎
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

加油AR
另外想問,如果作為其他家長,有無辦法去幫助小朋友及其家長?

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

引用:我識個家長 返而佢到以家都唔接受到個仔有

原帖由 tingtingalex 於 14-12-17 發表
我識個家長 返而佢到以家都唔接受到個仔有問題
我仔都有,但我都肯接受,唔係由得佢,唔理佢就好
日日係學 ...
其實家長唔面對小朋友問題,除咗自己辛苦,小朋友更無奈

唔好點評我,電話睇唔到點評

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

支持!

首頁

尾頁

跳至