自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

近年多了很多小朋友有此症狀,真係多到自邊總有一個!
我囝就是

[img align=right][/img]

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

我仔成11歲先嚟發現原來係有自閉(當然係輕度,所以咁遲先知)

佢細時覺得佢純,大了覺得佢鈍鈍哋,而家有時完全唔對咀形

心噏

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

引用:我仔成11歲先嚟發現原來係有自閉(當然係輕

原帖由 greenpea 於 14-12-16 發表
我仔成11歲先嚟發現原來係有自閉(當然係輕度,所以咁遲先知)

佢細時覺得佢純,大了覺得佢鈍鈍哋,而家 ...
慢慢嚟,多D留意吓佢優點,每個自閉症小朋友總有過人之處

唔好點評我,電話睇唔到點評

珊瑚宮

mulan1985 發表於 14-12-16 21:23
慢慢嚟,多D留意吓佢優點,每個自閉症小朋友總有過人之處

已經知道佢過人之處,但唔係可以攞嚟揾食的,係啲無聊野,重有 ADHD,我教佢真係乜心血都流乾流盡了

珍珠宮

回覆:自閉症,自閉傾向

點樣發覺家?

禁止訪問

伯爵府

引用:Quote:mulan1985 發表於 14-12-16 21:23 慢

已經知道佢過人之處,但唔係可以攞嚟揾食的,係啲無聊野,重有 ADHD,我教佢真係乜心血都流乾流盡了
...
我地覺得係無聊野,將來可能有用呢?當年d人未識有電腦,有fb , 有iphone, 都好無聊架。

大家加油啦!

珍珠宮

引用:Quote:mulan1985 發表於 14-12-16 21:23 慢

...
唔好咁諗喇
佢只係輕度,做吓訓練會好D,好多時係我地角度係“搵唔到食”,但當時日一到,佢可能發揮到,最起碼我地做阿媽唔使擔心佢先喇

侯爵府

真係要去了解自閉傾向,先知自閉係點,以前總係覺得d人性格怪,固執萌塞,但唔會諗係自閉。近呢幾年,大家都多左去睇自閉資訊,好左好多。

大宅

其實有咩徵狀驅使你地帶小朋友去驗呢?

子爵府

引用:Quote:mulan1985+發表於+14-12-16+21:23+慢

...
加油

珊瑚宮

hanbb 發表於 14-12-16 21:39
我地覺得係無聊野,將來可能有用呢?當年d人未識有電腦,有fb , 有iphone, 都好無聊架。

大家加油啦!

望係咁望

珊瑚宮

mulan1985 發表於 14-12-16 21:40
唔好咁諗喇
佢只係輕度,做吓訓練會好D,好多時係我地角度係“搵唔到食”,但當時日一到,佢可能發 ...

[size=14.3999996185303px]望係咁望

侯爵府

好媽媽勳章

但父母對住他,真係對牛彈琴,要找到合適語言,才能溝通

[img align=right][/img]

伯爵府

引用:但父母對住他,真係對牛彈琴,要找到合適語

原帖由 yanfaifai 於 14-12-16 發表
請問有咩病症?

自煮有快樂

珍珠宮

引用:但父母對住他,真係對牛彈琴,要找到合適語

放鬆D,有時我都覺係對牛彈琴,但搵啱 channel,你會發現佢地心底好可愛

男爵府

...
其實你介唔介意講下係邊方面好叻?
集思廣益,多啲人一齊諗,可能知道點樣可以發揮到工作上呢

男爵府

我覺得只係將所謂自閉系譜越整越大,以前比較有個性,或者唔佩合主流教育,而家隨時都話傾向/懷疑咁囉。咁有D又話係科學証明腦袋有缺陷,但真係証據又無喎。美國前幾年都話這些確診部分係有懷疑嘅,基本上所謂既統一評估工具都唔可以百分百準確

子爵府

引用:近年多了很多小朋友有此症狀,真係多到自邊

近年多了很多小朋友有此症狀,真係多到自邊總有一個!
我囝就是
我都覺得好多,身邊親友,加埋都識有3個

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我仔成11歲先嚟發現原來係有自閉(當然係輕

佢細時覺得佢純,大了覺得佢鈍鈍哋,而家 ...
可否講少少點分別?我個無朋友,小息自己一個!幼稚園時,老師話係文靜!

首頁
12345...6

尾頁

跳至