跳至

首頁

尾頁

大宅

06 屯門BB,
今年要報幼稚園, 大家有咩心水幼稚園share ?

複式洋房

如果係我我會覺得ok. 因為小朋友腦部及身體四肢、MUSCEL發展未到適應返學的階段, 夾硬比佢試可能有d野佢太細候做唔到而其他小朋友做到, 佢係班入面好似DELAY左, 會影響佢自信心. 當然若果無呢d問題就ok.
原文章由 NGC9 於 08-7-19 10:32 發表
my son 0612, super small. ??delay 1 yr is better???

大宅

my son 0612, super small. ??delay 1 yr is better???

大宅

luibaby,

請問"中華基督教屯門堂幼稚園"有冇外籍老師.
k1有冇英文堂

原文章由 luibaby 於 08-4-30 11:05 發表

收生不足嘅應該係2樓間拔臣(好似做得唔係幾好), 地下個間"中華基督教屯門堂幼稚園"收到好足架, 好多人重排緊waiting, 校長收生一定要見埋家長, 佢要了解個小朋友家長係咩人同家庭生活係點, 聽就近d人講間學校無論 ...

大宅

大家好我bb女係0603,8月返n1,明年9月我先比佢讀k1,好多家長都話青山村st.p好,本人覺得佢舊咗少少,同埋洗手間冇分男女廁,亦很多蚊,相返兆麟果間好似好d,講口卑易桂芳都唔錯,其實揀幼稚園都要睇下佢會入邊間小學,嘅機會率高d!

男爵府

我c6都是咁講, 所以e+諗諗下都是會比細佬跟哥哥果間讀, 一來近我們, 二來老師門佢地真是好有愛心.

原文章由 hommybaby 於 08-7-8 12:51 發表
to all 06's baby mami:

大家有冇好介紹?
個個都話 st.peter好因為夠大,
但係我寧願小朋友返得開心同埋
老師有耐性愛心對小朋友比較好~

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 hommybaby 於 08-7-8 12:51 發表

大家有冇好介紹?

我細囝都係0611, 幫佢報左明年九月保良局友愛k1, 因佢而家係育嬰院讀緊, 想佢係度攞埋畢業證書先走.
而保良局友愛係我大囡都讀緊, 校舍係細d, 但d 老師同各職員都好好, 好nice, 最好係年中無休, 啱我地返工既父母...

民房

選擇幼稚園...頭痛

大家有冇好介紹?
HommyBB :fighting1:

複式洋房

我想問下學劵幾時開始申請呀?THX~~~各位媽咪

別墅

hello 大家好我仔仔06年7月出世 因我自己湊佢 所以會俾佢下年先返學 想請問大家邊度有playgroup and 您們去邊度搵幼稚園資料? 多謝

複式洋房

原文章由 hoiching930 於 08-4-28 02:28 發表
其實我好緊張呀,好怕自己見少咗bb會唔習慣!係呢,平時有冇人幫你手睇bb架?咁bb返咗學你會唔會去返工呀?

我係在職媽咪, 如果返工的日子就會由舅母代為照顧, 因為住得遠, 所以只有我放假先會自己湊返.

大宅

原文章由 kaiyui_BB 於 08-4-19 12:04 發表
聽聞今年開始唔收生喎, 好似話收生 不足

收生不足嘅應該係2樓間拔臣(好似做得唔係幾好), 地下個間"中華基督教屯門堂幼稚園"收到好足架, 好多人重排緊waiting, 校長收生一定要見埋家長, 佢要了解個小朋友家長係咩人同家庭生活係點, 聽就近d人講間學校無論校長同老師都好好,個人觀察compared 我之前見過其他幼稚園校長, 呢個校長好有愛心同耐性, 對教育工作有熱誠, 我99個fd個孫讀呢間話好開心, 唔比佢返學要喊添呀~

間學校環境都幾好, 有室內室外活動空間, 最重要我覺得間校幾乾淨, d小朋友要返到學校換過另一對鞋先入得學校, 我個仔n1讀第二間幼兒園, 係k1我會同佢轉去個邊讀~
力力豬豬......惡仔一名∼

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

噤幾好喎, 妳 bb 肯同 d 小朋友一齊玩, 可以唔使咁擔心囉 !
我就想細囝快 d 習慣學校環境, 所以我依家同亞囝返緊佢哋星期六搞的playgroup, 亞囝都玩得好開心, 仲有起碼我行開一陣, 都唔係點會一定要痴實我 !

原文章由 bbchuchub 於 08-4-28 23:42 發表
我bb會7月入學,我bb0606,好緊張,我上幼稚園交表,bb見到d小朋友,開心到想同一齊玩.

洋房

回覆 #8 sophyma 的文章

hi sophyma
我囡囡已報讀大興啟思n1(12月插班),
我去interview時覺得校舍及老師幾好,
所以比我囡囡入讀, 見到你的comment
有d擔心, 唔知駛唔駛考其他學校呢??

大宅

安定YWCA Nursery班

我bb會7月入學,我bb0606,好緊張,我上幼稚園交表,bb見到d小朋友,開心到想同一齊玩.
原文章由 hallonatalie 於 08-4-22 17:57 發表
我細囝都係0610細b嚟, 今年11月會返安定YWCA Nursery班, 出年K1就應該會跟大囡一齊讀兆安佳寶 la !

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

複式洋房

原文章由 Junie 於 08-4-27 17:38 發表
請問知唔知道, 如果想明年九月入讀K1,
應該幾時去心儀的幼稚園報名呀?
我個係細仔, 06年12月...

好多學校會喺今年10月, 11月到接受報名, 但係exactly邊日就每間都唔同, 所以你咁上下就要問下你心儀個間啦.

複式洋房

原文章由 hoiching930 於 08-4-27 18:30 發表
係呀 不過我bb 9月30号出世,會遲你一個月開学,仲有個朋友仔11月尾出世,就12月開學 ,好似好熱鬧喎!

我個b係6月出世, 我諗住等新學年先比佢讀書, 所以佢9月先返學. 好期望可以快d見到你地呀.

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

複式洋房

請問知唔知道, 如果想明年九月入讀K1,
應該幾時去心儀的幼稚園報名呀?
我個係細仔, 06年12月...

首頁

尾頁

跳至