心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

話說我媽媽個邊有三姐妹和六兄弟,我媽是唯一一個離婚婦人(我自細跟爸爸,但之前同媽媽娘家都好close,婚後都係),而我媽媽曾經爛賭10年,舅父姨媽們都一齊幫過下媽媽幾萬元和我自己都係(但舅父們未必知),而媽媽無還過既!!!!而家媽媽仲係還緊銀行。
我幾年前結婚,我爸爸因再婚唔想同我媽媽一齊擺酒,咁我都唔想大家尷尬,唯有答應爸爸分開擺酒,我自己媽媽娘家獨立係酒店中餐廳正式擺5,6圍。(有出喜帖,所有晚宴儀式做足,有正式禮服和攝影既,有帶2對金手鈪和1條中型金頸鏈)記得個晚,只有1位舅父(金介指子仔),2位姨媽(金手鈪/金手鏈)和婆婆(男裝金介指)送金器外,其他舅父夫妻都係俾1000利是和著得好隨便囉。雖然我當時有些失望,但無出聲,估佢地可能以為我缺錢找數掛。

但後來同年和今年姨媽2個女結婚,1個擺25圍,1個擺10圍,舅父夫妻們都送上“金手鏈,金頸鏈”俾我個2位表姐/表妹,個刻我好唔開心,點解咁對我?係咪因為我媽媽關係,所以大家輕視我?

伯爵府

有時呢D嘢真係一到結婚就現晒型, 我2位呀姨+1舅父全部結晒婚各有1小朋友, 其中一個呀姨有2個小朋友, 其實都已經16及18歲, 我結婚比公價人情($2000一家四口及$2000/一家三口, 全部無送金器), 而佢地經濟上絕對無問題! 雖然唔係話一定要收好多禮, 但心入面感覺好似大家嚟飲做個公價人情,當係比面派對, OK FINE~ 但有時自己係度唸, 第時到佢地D仔女結婚我又做返公價比佢地又唔知會點呢?!

瑪瑙宮

也不一定是, 有些是這樣: 您送甚麼給我/我的囝囡, 我就回甚麼.

所以, 他們以前收甚麼, 便回甚麼給您.

侯爵府

呢D就係現實!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 M.A.C 的帖子

我覺得好正常喎,兄弟姊妹一齊生活幾十年,共渡唔少日子,呢D歲月、或者大家做人處事,都會令佢哋之間感情增加或減少,未必係一兩件事影響到,你有冇留意到,平時你媽媽對D兄弟姊妹點樣?或者佢哋相處好唔好?

伯爵府

M.A.C 發表於 14-12-16 23:11
話說我媽媽個邊有三姐妹和六兄弟,我媽是唯一一個離婚婦人(我自細跟爸爸,但之前同媽媽娘家都好close,婚後 ...

我和表姐,表妹係第三代結婚頭幾位,舅父們既仔女比我地細8~18年(因姨媽們早婚,舅父們遲婚)

而我覺得係我擺酒結婚,不是我媽媽攞酒結婚,唔明關媽媽同佢地感情咩事?

當時舅父佢地係直接俾利是我,非比我媽(因我講明,晚宴我會向佢地敬茶)

男爵府

無所謂啦。最緊要自己生活ok就得啦。下下要比較人地點對待自己埋好辛苦?
做人,5好難为自己

公爵府

我不知道C6的親戚有無分等級.但佢地喜歡玩小圈子.玩孤立.玩針對.喜歡搬弄是非就系真....宜家我成日系阿仔面前講佢地的壞話.有時仲要系無中生有(跟佢地學GA)...宜家佢地好頭痕呀因為佢地好想同阿仔搞好關系(因為佢是家族中最叻果位) 無奈..阿仔因為受我的唆擺....好憎佢地宜家佢地認真捉虫LO:lol

大宅

Ocean11 發表於 14-12-17 17:21
有時呢D嘢真係一到結婚就現晒型, 我2位呀姨+1舅父全部結晒婚各有1小朋友, 其中一個呀姨有2個小朋友, 其實都 ...

你收得到公價人情($500/1人)算好啦, 我結婚, 大表哥一家3口(2大人+1小孩)比$800, 他們經濟絕無問題, 他們結婚時我媽唔止比$800

伯爵府

回覆 愛貓人 的帖子

“舅父夫妻”~飲茶時俾1000元,但其實全部都有未婚仔女既,每對1,2個啦。所以並非公價囉!

我只係針對佢地飲茶情況,無計全家黎飲囉!

伯爵府

回覆 美之選468 的帖子

做得好,所以有時做人唔好太過分了,否則山水有相逢。

伯爵府

回覆 nanaaixi 的帖子

我又唔係勁嬲,只係個刻有點難受不快。

我同2位表姐妹一樣,又唔係無本事,又唔係嫁得寒酸,點解咁對我?

但最近諗,可能佢地無見到我夫家和父家的婚宴,估我係咁意親人普通食飯掛。

伯爵府

引用:話說我媽媽個邊有三姐妹和六兄弟,我媽是唯

原帖由 M.A.C 於 14-12-16 發表

話說我媽媽個邊有三姐妹和六兄弟,我媽是唯一一個離婚婦人(我 ...
算啦, 咁人地真金白銀借俾你媽, 當預支左啦。。。 阿媽教, 長輩係佢哋請, 即係封禮都係俾你媽。 朋友先係新娘自己請, 禮都係新娘收。

大宅

可能拒哋覺得借比你媽D錢都無還,已當做咗人情!

伯爵府

回覆 patpatchan1986 的帖子

我姨媽係單獨借比亞媽,而幾位巳婚舅父們係夾份借比亞媽,其實2邊夾埋不過2萬咁上下。

但我姨媽就仲會無咁計較。。。舅父們反而好計較。

其實我仲有個舅父未婚,呢位既大細超就最明顯不過囉!

禁止訪問

子爵府

舅父夫妻可能當時環境不好,到你表妹結婚時,可能環境好咪可以比得好D咁都唔定。

禁止訪問

別墅

回覆:親戚之間真係會分等級對人架。

我結婚個時好多人送金器
但我有親戚同其結婚 相對金器無咩人送
問題是平時我父母去飲都會送金俾親戚
人地個d無 重要俾超小人情
其實金器呢d都係禮上往來

別墅

回覆:親戚之間真係會分等級對人架。

同埋無收到重好 拉
吾洗還人情債
吾係第時人地仔女結婚你又要打金俾人

首頁

尾頁

跳至