論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

真係唔好彩, 又係我...

三月請左個老賓返黎, 做唔到野都算,
後尾佢識趣, 知道我地唔會就範,
尋晚自己話要走, 仲要立即走!
好.... 個心唔係度(homesick), 咁唔留佢..
(我兩個b 要佢同婆婆湊的)

今日打去agent度, 佢話錢佢就唔會補了,
但按法例, 我地要入番張機票錢比佢?
下? 乜唔係在佢一個月通知度扣?

仲有想請教下, 係咪而家政府立左例一年最多只准請三次外傭?

希望各位媽咪指教下...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你話做工人幾好呀,佢地辭職一句話唔補錢就唔洗補,我地炒佢時就咩都計到足,如果佢真係要機票嘅我一定會買比佢而唔係比錢佢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

好媽媽勳章

1. 個工人有冇比辭職信你?
2. 佢離開咗你屋企未?
3. 佢有冇寫幾時effective?

如乜証明都冇, 你唔好入錢比佢, 你可以立即去immigration report工人出走, 然後再同佢講, 佢唔比一個月通知你, 你可以接受, 但機票就當如對咗錢, 差額亦唔同佢計 (但有risk, 佢要追你機票, 你仍有責任比佢).

最緊要tum到佢同你面對面, 在agent面前, 錄影講數.

限制一年請三次外傭? 冇d咁嘅事喎.

子爵府

同我件賓一樣, 來左半年, homesick + 爭落來香港既水腳錢唔肯繼續還, 俾一個月通知我, 依家等到4月尾返歸.

法律規定我地呢d小顧主係要負責佢地既機票, 至於補錢問題就係雙方傾, 不過你都唔好預可以有$$落袋lu.

男爵府

所以話d老賓精甩尾, 好難攪.

既然個老賓同你計機票, 我就一定同佢計番足, 等佢唔好以為我地係 lu lu.

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

多謝各位回應呀!

所有文件佢簽齊, 今日通知左入境處, 但AGENT 話機票同補錢係兩回事, 佢其實唔熟法例, 仲以為我有錢比佢添...

AGENT 因為收唔足佢錢, 梗係想屈我機票錢了, 而家個賓在boarding house中, 佢應該唔會同我地面談了...

我唔係想要番d 錢, 但佢辭職冇通知, 仲要走數, 又屈我機票錢, 有d 唔岔者 (佢真係homesick 想走的_)

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

原文章由 sweetcouple 於 08-4-15 22:55 發表

我唔認為機票同補錢係兩件事喎.....

你有權去開file, claim佢一個月代通知金, 佢亦有權去開file, claim你機票, 兩者到時互相抵銷囉!

仲有, 就算樓主你真係咁慷慨, 放棄claim佢一個月糧的權利, 你都只需要買一張 ...

我唔係慷慨架, 我大大話話呢年炒左兩三個印印賓賓, 幾千幾千+機票, 又agent fee, 都駛好多錢好傷下架... 我係孖b, 又唔係富戶, 只係打份萬零的工, 兩公婆仲要成日請假頂, 婆婆年紀又大, d 工人而家越黎越寸, 又唔聽話, 大家都好貼錢買難受...

但睇媽咪王國, 個個case都係咁, 我至唔敢咁呻咁多而已, 我今次真係覺得有d 不甘, 點解佢補返通知比我, 我要比機票? 如你建議所講, 我咪開file 囉, 但又怕被人告我地延期比機票, 要負責佢生活費咋, 你知而家d 工會d 幕後黑手, 全部係我地香港d 爛仔律師, 唉... 真係...

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

AGREE!

凡事講証據,(只要你有足夠証據在手). 你依家未打先輸, 已經輸左個勢啦! 你要反客為主, 你要告佢先, 因佢欠你一個月在先, 你要惡過佢, 搵唔到工人的話,就到勞工處狂追佢欠你果個月代通知金及追討工人突然離去為你帶來的損失, 倒反轉等佢地開口以機票對減大家當拉倒, 至於機票? 等佢還錢咪買機票比佢走囉., 欠錢唔駛還呀?我地欠政府稅都冇得出境啦?!駛同佢諗咁多??!!
官點判? 最多咪賠番機票錢(簽約時你都預左要比啦!), 點解唔博一博? ...

原文章由 sweetcouple 於 08-4-16 15:26 發表
佢告得你入先講啦....

同埋, 告得入都唔代表你要俾埋生活費佢喎.....最多補番你應俾的機票......

(有錯請更正)

別墅

回覆 #1 翁心怡 的文章

其實都係岩, 佢claim 我損失, 我都可以反claim 番佢... 同埋唔夠五萬都係上小額之嘛, 大家都冇律師, d 工會幫唔到佢d 乜(起碼d 衰律師冇得幫手答辯)

別墅

回覆 #3 sweetcouple 的文章

係就同佢玩過了! 但佢冇錢賠, 勞工處好廢喎, 成日叫我算數, 我話左唔算數! 而家佢話睇埋果邊點, 因為只係幾日, 可能佢賠呢.... 又係度推, 呢d 政府真係... 唉...

珍珠宮

原文章由 CreativeAccount 於 08-4-17 21:37 發表
係就同佢玩過了! 但佢冇錢賠, 勞工處好廢喎, 成日叫我算數, 我話左唔算數! 而家佢話睇埋果邊點, 因為只係幾日, 可能佢賠呢.... 又係度推, 呢d 政府真係... 唉... ...

唔駛諗咁多啦, 去開file啦, 先發制人!

首頁

尾頁

跳至