在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我公司一年係有12日大假嘅,但係呢佢就限死咗要跟大陸國務院咁放,即係比如過年大陸放7日我地就跟放,其中唔係紅日嘅日子就要扣大假,冇得say no..想問下做人士部嘅JM,公司咁扣大假有冇得告呢?

伯爵府

問2. 誰決定年假的日期?
答2. 年假日期應由僱主在徵詢僱員(或其代表)的意見後指定。僱主須至少在假期開始的14天前以書面通知僱員年假的日期;如雙方同意,可以較短時間通知。

http://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57i_whole.htm#Q2

即係法例上你係有權拒絕既, 但事實上如果成間公司得你拒絕, 咁.................

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:問2. 誰決定年假的日期? 答2. 年假日期

原帖由 gk678 於 14-12-17 發表
答2. 年假日期應由僱主在徵詢僱員(或其代表)的意見後指定。僱主須至少在假期 ...
局屈的,好多人得七日,焗新年放曬

大宅

引用:問2. 誰決定年假的日期? 答2. 年假日期

原帖由 gk678 於 14-12-17 發表
答2. 年假日期應由僱主在徵詢僱員(或其代表)的意見後指定。僱主須至少在假期 ...
咁即係冇得告,唔該晒

大宅

引用:Quote:原帖由 gk678 於 14-12-17 發表問2.

原帖由 good_pig 於 14-12-17 發表
局屈的,好多人得七日,焗新年放曬
我地睇咗2015年至少都要焗9日了……

大宅

焗放架咋.....大石窄死蟹~
好的公司咪半送半扣囉~
唔好的, 就全扣喇~好似我公司咁
老細覺得你D大假係新年放既~
所以新年起碼放到初11先番工
平時放假就扣錢

大宅

引用:焗放架咋.....大石窄死蟹~好的公司咪半送半

原帖由 winniewwl 於 14-12-17 發表
焗放架咋.....大石窄死蟹~
好的公司咪半送半扣囉~
唔好的, 就全扣喇~好似我公司咁
嘩……放到初11真係喺屋企R腳喎

大宅

kykjenny 發表於 14-12-17 13:34
嘩……放到初11真係喺屋企R腳喎
係....但公司焗放, 有咩計!!!!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

明白樓主慘法.....
我舊公司都係咁....放到鬼咁長, NO PROBLEM, 你放你既事, 但何解迫我用我大假黎放? 重要新年去旅行超貴啦~ 咁咪留喺HK 發毛!

最慘初初做, 一年得7日, 新年放佐你5-6日, 甚至7日, 即係平日冇大假啦!
後黎做落, 3年加1日, 先叫有大假放。

現在我轉了工好耐啦, 現任公司都係放好長新年假, 但唔係扣大假, 係公司自己放。
不過老細一樣唔LIKE 人放大假.....但叫做總好過強搶我大假囉!
Childhood is journey, not a race.

大宅

引用:Quote:kykjenny 發表於 14-12-17 13:34 嘩

係....但公司焗放, 有咩計!!!!
我過年放7日,國慶又放7日…真係想死架

大宅

引用:明白樓主慘法.....我舊公司都係咁....放到

原帖由 是是但但 於 14-12-17 發表
明白樓主慘法.....
我舊公司都係咁....放到鬼咁長, NO PROBLEM, 你放你既事, 但何解迫我用我大假黎放? 重要 ...
都唔明點解唔中意人放大假,咁點解要有大假呢回事先

大宅

kykjenny 發表於 14-12-17 16:13
我過年放7日,國慶又放7日…真係想死架
但你一年得12日, 咁樣迫你放一放, 倒蝕假喎!!

大宅

kykjenny 發表於 14-12-17 16:14
都唔明點解唔中意人放大假,咁點解要有大假呢回事先
我覺得勞工處應該要規管下呢D

大宅

引用:Quote:kykjenny 發表於 14-12-17 16:13 我

但你一年得12日, 咁樣迫你放一放, 倒蝕假喎!!
堅蝕架……開頭做個時得7日……個個都負數架,帶到你唔do個時同你一次過埋單…係上年加到12日先叫可以平手唔洗蝕咋

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係呀, 我都有朋友係咁...焗放大假

大宅

引用:係呀, 我都有朋友係咁...焗放大假

原帖由 wcpcelia 於 14-12-17 發表
係呀, 我都有朋友係咁...焗放大假
睇嚟好多公司都係焗放大假啵

大宅

kykjenny 發表於 14-12-17 16:25
堅蝕架……開頭做個時得7日……個個都負數架,帶到你唔do個時同你一次過埋單…係上年加到12日先叫可以平手 ...
下.....咁你D同事個個唔DO時咪要扣錢走?

大宅

引用:Quote:kykjenny 發表於 14-12-17 16:25 堅

下.....咁你D同事個個唔DO時咪要扣錢走?
係呀,扣錢囉……私底下有冇得傾就唔知啦

winniewwl    發表於 14-12-18 09:51

水晶宮

引用:Quote:kykjenny 發表於 14-12-17 16:14 都

我覺得勞工處應該要規管下呢D
Agree

公爵府

好媽媽勳章

回覆:公司焗放年假

我公司就係焗放2日 so cheap

wcpcelia    發表於 14-12-18 08:25

首頁

尾頁

跳至