在職全職

跳至
[在職媽媽] 想問下hr 的jm

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cv上既人工,會不會有d人工係心理關口。

$14500 vs $15000?

大宅

引用:cv上既人工,會不會有d人工係心理關口。$14

原帖由 good_pig 於 14-12-17 發表
cv上既人工,會不會有d人工係心理關口。

$14500 vs $15000?
唔明你問咩

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 14-12-17 發表cv

原帖由 mm_ho 於 14-12-17 發表
唔明你問咩
如果cv 寫 $14500, ,機會會不會大過 $15000的一位?

寶石宮

回覆:想問下hr 的jm

大家條件差不多,萬五蚊既心理關口?

大宅

回覆 good_pig 的帖子

唔會囉, 只差500係冇分別架

寶石宮

tt1001 發表於 14-12-17 11:57
回覆 good_pig 的帖子

唔會囉, 只差500係冇分別架

大宅

BK Milk勳章

通常都唔會係cv寫人工。因為如果CV寫得唔好而人工高過budget,唔會浪費時間去見。反而如果CV唔好,冇人工,我會試下見。因可能會fit我budget. 如果見咗而又好,$好多時有得傾。

寶石宮

引用:通常都唔會係cv寫人工。因為如果CV寫得唔好

原帖由 bbkayla 於 14-12-17 發表
通常都唔會係cv寫人工。因為如果CV寫得唔好而人工高過budget,唔會浪費時間去見。反而如果CV唔好,冇人工, ...
但我唔寫,可能人地開價咪差好多?

大宅

BK Milk勳章

兩睇的。如果你係cv唔寫,約見時會填application,到時先寫。如果我見完你,我覺你值個價,我會同line mgr fight 到你滿意。如果fight唔到,就冇辦法喇。但是如果你寫,好的就screen到你價滿意的工,但就有機會miss咗啲potential工。如果你唔急,可以寫,如果你急轉工,我就會唔寫,博多啲interview機會。呢個我請人時consider 的,自己找工時的practice.其他jm可能有其他想法!

Ahling2004    發表於 14-12-18 15:46

寶石宮

引用:兩睇的。如果你係cv唔寫,約見時會填applic

原帖由 bbkayla 於 14-12-17 發表
兩睇的。如果你係cv唔寫,約見時會填application,到時先寫。如果我見完你,我覺你值個價,我會同line mgr f ...
thanks, ,我寫曬現價同exp.(neg) 咁添

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

Normally I wont state the expected salary in CV
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

引用:Quote:原帖由+mm_ho+於+14-12-17+發表唔明

原帖由 good_pig 於 14-12-17 發表
如果cv 寫 $14500, ,機會會不會大過 $15000的一位?
唔會。因為最重要係interview個陣啱。而且$500又唔係$5000。 冇關係

大宅

引用:Quote:原帖由+good_pig+於+14-12-17+發表如

原帖由 mm_ho 於 14-12-17 發表
唔會。因為最重要係interview個陣啱。而且$500又唔係$5000。 冇關係
只要CV入面個D qualification 啱公司用。C$500 對間公司黎講少數目

寶石宮

引用:Normally I wont state the expected salar

原帖由 vickymok717 於 14-12-17 發表
Normally I wont state the expected salary in CV
current salary 呢?

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

good_pig 發表於 14-12-17 17:17
current salary 呢?

I wont mention any salary in the CV jux would mention when fill in the application form
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

我會寫晒Current & Expected Salary, 個人解法:Current=最底可接受人工, 轉工都係想揾份人工高D, 無可能要我減人工姐, Expected=最高/最好, 即壓價都有個普, 因我唔想晒時間去見完又比唔到我想要的人工

寶石宮

引用:我會寫晒Current & Expected Salary, 個人

原帖由 amyyiu888 於 14-12-17 發表
我會寫晒Current & Expected Salary, 個人解法:Current=最底可接受人工, 轉工都係想揾份人工高D, 無可能要 ...
我都係咁諗,但又可能miss機會

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 14-12-17 17:17 cur

原帖由 vickymok717 於 14-12-17 發表
I wont mention any salary in the CV jux would mention when fill in the application form
有冇試過差好多人工?

瑪瑙宮

我有做 HR 的 FD, 建議我寫 current 同 expected salary.

大宅

My practice: I will screen OUT all CVs without expected salary at the 1st stage unless you are extremely outstanding. No time to bother / estimate your expected package.

首頁

尾頁

跳至