少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

個囝而家2歲, 教極都唔聽人講, 又唔望人, 唔肯學講野, 一唔鐘意就發晒脾氣, 出街見到陌生人又驚, 點算好.......

男爵府

firstfirst 發表於 14-12-17 12:51
個囝而家2歲, 教極都唔聽人講, 又唔望人, 唔肯學講野, 一唔鐘意就發晒脾氣, 出街見到陌生人又驚, 點算好... ...
好似同時間有咁多個問題, 咁樣都真係好令人擔心喎......
先問一問丫, 妳覺得阿仔的問題, 成因會係D咩?
例如屋企人的情緒係點架? 會唔會俾阿仔成日接觸到負面情緒?
又或者屋企人D管教方式有冇矛盾的地方, 例如父母各自都係用唔同的管教理念, 仔女唔知點跟點學?

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 AJIM 的帖子

我屋企都冇咩負面情緒, 主要由阿婆湊, 管教矛盾一定會有, 例如唔比佢玩電話既嚴格程度

珍珠宮

回覆:2歲囝唔識講野, 怕人, 脾氣大

有無中意玩車,玩波?
但歲半評估合格?唔合格兩歲再check?
咁健康院有無話d乜?

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 BIGPAT 的帖子

中意玩車,玩波呀
健康院只係話講野方面唔係咁好,
咪話半年後再番去跟進囉

男爵府

firstfirst 發表於 14-12-17 13:02
回覆 AJIM 的帖子

我屋企都冇咩負面情緒, 主要由阿婆湊, 管教矛盾一定會有, 例如唔比佢玩電話既嚴格程度
如果係咁, 咁佢D 脾氣似乎唔係因為學咗屋企人呢......咁當佢發脾氣果陣, 屋企人係點處理架? 有冇共識一定要點做架?

第二樣嘢, 佢講嘢果度學得較慢, 會唔會同屋企人少同佢講嘢有關? 因為有D屋企, 照顧者以為小朋友聽唔明, 就好少特登同佢講好多嘢, 最多都係簡短的指令, 結果小朋友就學講嘢學得慢咯。

翡翠宮

咁會唔會係怕醜咋,平時多D同佢去接觸陌生人

複式洋房

你可以試下多d同佢講野,怕無話題,可以將全天行程由一早起身刷牙講一次。

伯爵府

我仔99湊,鍾意車,我們就由車開始同佢傾計,e架咩車,出到街就會講指住咁。講野係要佢聽得多,自己理解,唔好同人比較。我仔都27m, 遲同年講野,但以家已經講句子,仲成日學大人講野。慢慢來。

首頁

尾頁

跳至