論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

爸今年八十八,請各位Jm比資料我,佢還可以行,想請姐單一照顧,菲定,印好呢!要注意D乜呢?謝!

男爵府

引用:爸今年八十八,請各位Jm比資料我,佢還可以

原帖由 connie1018 於 14-12-17 發表
爸今年八十八,請各位Jm比資料我,佢還可以行,想請姐單一照顧,菲定,印好呢!要注意D乜呢?謝!

...
最緊要溝通到。我嫲嫲年零內炒2個,一印一菲。其實人地冇乜問題,係阿嫲個人難相處要求高又溝通唔到,煩到嘔……

大宅

引用:Quote:原帖由 connie1018 於 14-12-17 發表

原帖由 cara426 於 14-12-17 發表
最緊要溝通到。我嫲嫲年零內炒2個,一印一菲。其實人地冇乜問題,係阿嫲個人難相處要求高又溝通唔到,煩到 ...
其實又担心一男一女長期住,方便嗎,爸又担心

子爵府

cara426 發表於 14-12-17 20:38
最緊要溝通到。我嫲嫲年零內炒2個,一印一菲。其實人地冇乜問題,係阿嫲個人難相處要求高又溝通唔到,煩到 ...
老人家通常多多要求,所以現在好多外傭聽見照顧老人家都唔願意,我8月請了一位年輕印傭照顧我媽一人,我媽著眼很多小事,如工人去廁所耐,佢自己7點瞓佢又要求工人一早熄燈瞓,工人同佢手洗衣服佢又話工人用擦擦爛衣服,總之煩死人,好在工人好脾氣,同時好少工作,有自己房,我比佢中午休息及無工作可玩手機,晚上6時後就係佢私人時間,加佢人工及食物津貼,,這才留得住工人,所以一定要請本地完約工人起碼溝通作少些麻煩,同時會煮中國菜。

子爵府

connie1018 發表於 14-12-17 20:42
其實又担心一男一女長期住,方便嗎,爸又担心
八十八歲老人家仲有何不方便?

大宅

引用:Quote:connie1018 發表於 14-12-17 20:42

原帖由 tuenmunoasia 於 14-12-17 發表
八十八歲老人家仲有何不方便?
謝謝你!咁年龄約幾多好呢!大D還是年輕D好

子爵府

年齡太年輕或太大都不好,太年輕無經驗亦大多不願意同老人相處,年齡大怕無力氣,30至40較合適,一定要用廣東話溝通到,好似我家印傭在香港做了4年廣東話都係一般,反而英文不錯,同時要問懂不懂煮廣東菜,我知有些工人做了幾年連炒青菜都唔得,老人家多數有脾氣,要告知老人家有不滿最好先告知子女,由子女同工人溝通改善,免得工人和老人家爭吵關係太差。

首頁

尾頁

跳至