跳至

首頁

尾頁

大宅

(筆成氣候)恐怖的人群

寂 然
恐怖的人群
反對輸入外勞的勞動者心聲,我們聽過。反對同工不同酬的呼籲,我們也聽過。但很少人會聽聽外勞的心聲,也很少人會了解他們在澳門面對的是厚待還是剝削。不了解他們的生活,不明白人家的文化,卻總是對他們仇視或歧視,實在是很奇怪的現象。
以下是一班菲律賓人在澳門的生活情況:他們十個人住在雀仔園一個兩房一廳舊樓單位(分日夜班居住),有人做清潔工,有人做搬運,也有人幫廣吿公司做雜工。工作是辛苦的,生活環境是惡劣的,他們的薪金比同行的本地人低,但他們不但憑較低的薪水在澳門活下來,還有能力定期寄錢給家鄕的親人,而且他們也活得很快樂,不會怨天尤人,他們也會覺得在澳門的待遇已經不算差。他們做事認眞、同鄕之間互相幫助、過簡單的生活、自力更生。
看到他人,想想自己,現在的澳門人,還有這樣的素質嗎?
我無意歌頌少數族裔,我也留意到因為文化的差異令澳門人與外族的相處常有小誤會小磨擦,因此現在有不少人會歧視或敵視他們。人們對少數族裔的不滿,彷彿是把他們與我們不同的生活細節放大,卻不去看他們辛勤工作、積極樂觀和英語流利的常態。
澳門向來是移民城市,今日本地的建設不少是靠過去新移民力量建成,昔日的移民也憑自己的努力在本地站穩陣腳,逐步改善生活,甚至創業致富。但在社會變得更繁榮,更進步的今天,人們似乎失去了昔日對新移民的包容,自己也失去了拼搏的精神,更可怕的,是我們當中不少人英語不好,不肯捱苦,自私,愛搞小圈子和搞分化,對政府沒有好感又想向政府爭取好處,終日抱怨,永遠悲觀,彷彿每個人都不用為自己的生活負責,都是他人的錯,都是政府做得不好,都擺出一副受害者的姿態,還覺得自己這樣好有型。唉,說外勞恐怖,又怎及這樣的自己人可怕呢?
物以類聚,人以群分,放眼澳門,你日常遇到最多的是哪一種人?命運從來由自己控制,有人會掌握命運,有人只會埋怨和挑撥離間。誰値得欣賞和學習?不說自明吧!
(事物的核心·十二)

大宅

寂然做乜咁大怨氣? 呢次寫得都幾以偏蓋全, 佢遇到邊個咁"自私,愛搞小圈子和搞分化,對政府沒有好感又想向政府爭取好處,終日抱怨,永遠悲觀,彷彿每個人都不用為自己的生活負責,都是他人的錯", 仲要"還覺得自己這樣好有型"嘅人??
好彩我身邊全部都仲係積極工作生活, 雖然有抱怨社會變得太快, 但係都仍然默默耕耘嘅澳門人啫!
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

原文章由 十月變形記 於 08-4-16 11:34 發表
寂然做乜咁大怨氣? 呢次寫得都幾以偏蓋全, 佢遇到邊個咁"自私,愛搞小圈子和搞分化,對政府沒有好感又想向政府爭取好處,終日抱怨,永遠悲觀,彷彿每個人都不用為自己的生活負責,都是他人的錯", 仲要"還覺得自己這樣好有型"嘅 ...

"以偏蓋全"

我覺得寂然講得好好...個d成日出黎遊行的人,講到政府欠佢地咁,好多呢d人,都係"龍的行動"之後至成為澳門人,除左識問政府取福利之外,仲識d乜?(最慘d所為支持民主的議員,為左呢批人的票源,而出賣一向支持佢地的知識分子同中產人士,所以好多人都轉投土生高)

我地個代澳門人,個個都係父母辛勞工作搵生活,邊有話免費教育,同有醫療褔利...

個批人要怨,應該怨自己有書唔讀...責任同義務係均等架.

洋房

認同做人應積極面對每件事,不應凡事抱怨,但"寂然"某些觀點,小弟卻不敢苟同。

"是我們當中不少人英語不好",難道英語不好有罪嗎,難道外籍人任英語一定好?文化差異構成小誤會、小磨擦,他們深夜集會唱歌、飲酒傾計,擾人清夢,難道我們亦不可抱怨嗎!

小弟絕對反對歧視"所謂既外勞",你有本事就唔怕人地搶你飯碗,但係點解要我地就佢地既"文化",而唔係佢地融入澳門既"文化"呢

大宅

"好彩我身邊全部都仲係積極工作生活, 雖然有抱怨社會變得太快, 但係都仍然默默耕耘嘅澳門人啫!"

十月變形記,

咁你真係好好彩,可能我每日都接觸好多人,好多人心底都有寂然所講的抱怨,只要你早上去一去茶餐廳食早餐,經過地產舖門口停一停,或到超市走一走,一堆一堆的抱怨就自動走到耳內.

當然,澳門大多數的人都仍默默耕耘,政府亦未有理睬他們;反之,經常向政府投訴褔利不足的,便得到政府的回應.

[ 本文章最後由 Cathy2002 於 08-4-16 12:33 編輯 ]

大宅

原文章由 奀仔老豆 於 08-4-16 12:07 發表
認同做人應積極面對每件事,不應凡事抱怨,但"寂然"某些觀點,小弟卻不敢苟同。

"是我們當中不少人英語不好",難道英語不好有罪嗎,難道外籍人任英語一定好?文化差異構成小誤會、小磨擦,他們深夜集會唱歌、飲酒傾計,擾人清夢,難道 ...

奀仔老豆,

想回應,英文不好,是沒有罪的.但英文不好,又想做一份需要用英語又高薪的工作,便有點兒過份.(所以呢部份的人,抱怨請外勞,話外勞人工平;其實不然,去應徵,阿媽問考上沒有,他們只說,人家請外勞,那有我的份兒,但原來他沒說出口的,就是自己不懂英語罷了.)

文化差異,每一個地方都有,融入與否,真係好個人.就算我係本地人,我都接受唔到d人半夜打麻雀,咪一日擾人,仲有養隻狗又唔理,d狗半日不停地叫.所以,環境治安上的工作,都係交俾加左人工的警察去做.

洋房

我想講,就算英文唔好亦唔係罪過,只要自己有本事,係唔會餓死既,抱怨可以分合理與不合理,如果係自己本身有問題就係不合理,如果真係人地影響到你(講緊擾人),咁就係合理啦!我樓上條友仔耐唔耐就擾人清夢,好鬼興

原文章由 Cathy2002 於 08-4-16 12:30 發表

奀仔老豆,

想回應,英文不好,是沒有罪的.但英文不好,又想做一份需要用英語又高薪的工作,便有點兒過份.(所以呢部份的人,抱怨請外勞,話外勞人工平;其實不然,去應徵,阿媽問考上沒有,他們只說,人家請外勞,那有我的份兒 ...

大宅

原文章由 奀仔老豆 於 08-4-16 13:39 發表
我想講,就算英文唔好亦唔係罪過,只要自己有本事,係唔會餓死既,抱怨可以分合理與不合理,如果係自己本身有問題就係不合理,如果真係人地影響到你(講緊擾人),咁就係合理啦!我樓上條友仔耐唔耐就擾人清夢,好鬼興

...

你咁講係啱架,"只要自己有本事,係唔會餓死."我亦好認同.

但係依家經常出黎示威的,都係無乜學識(小學都未讀完),但係又想搵一萬八千(莊荷)個d,咁你覺得呢種抱怨合唔合理?但係政府的政策就完全偏袒向個邊,攪到好似你夠胆上街,政府先理你咁.

如果住你樓上的人(不論本地人或外地人)深夜經常擾人清夢,你都可以打電話去警局投訴,通常15分鐘有回應,如果無人理,你打電話去警局時可以問埋接線的警員編號,咁就10-15分鐘有警察調查.

洋房

出黎示威果d大部分係基層人仕,無乜學識易俾人教唆,但係有d做地盤既真係好慘,事關澳門實在太多黑工啦,舊年勞x局長孫乜color,聽聞佢屋僅裝修都請黑工,你話本地地盤工友點可以忍呀。

至於連小學都未讀完都想做莊荷搵萬八,咁就真係非常離譜,連最基本既條件都唔符合,仲要係度嘈,梗係唔合理啦!其實而家就算無學歷,要搵返6k+既工都唔難啦(我估),低收入有低收入既生活方法...呢個世界邊有可能個個萬八...

原文章由 Cathy2002 於 08-4-16 14:54 發表

你咁講係啱架,"只要自己有本事,係唔會餓死."我亦好認同.

但係依家經常出黎示威的,都係無乜學識(小學都未讀完),但係又想搵一萬八千(莊荷)個d,咁你覺得呢種抱怨合唔合理?但係政府的政策就完全偏袒向個邊,攪到好似你 ...

洋房

補充一句,而家物價加得實在有d離譜,作為市民有必要向政府提出訴求,皆因d奸商加價完全無基制,要加就加,今日通知聽日就加,一係就加得快減得慢...

別墅

原文章由 奀仔老豆 於 08-4-16 16:24 發表
補充一句,而家物價加得實在有d離譜,作為市民有必要向政府提出訴求,皆因d奸商加價完全無基制,要加就加,今日通知聽日就加,一係就加得快減得慢... ...

Agree!

大宅

原文章由 Cathy2002 於 08-4-16 12:11 發表
"好彩我身邊全部都仲係積極工作生活, 雖然有抱怨社會變得太快, 但係都仍然默默耕耘嘅澳門人啫!"

十月變形記,

咁你真係好好彩,可能我每日都接觸好多人,好多人心底都有寂然所講的抱怨,只要你早上去一去茶餐廳食早餐, ...

我只係冇做嘢9個月啫, 每日都有睇2份報紙同經常同舊同事朋友聯絡, 都見好多人o架
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

原文章由 奀仔老豆 於 08-4-16 16:22 發表
出黎示威果d大部分係基層人仕,無乜學識易俾人教唆,但係有d做地盤既真係好慘,事關澳門實在太多黑工啦,舊年勞x局長孫乜color,聽聞佢屋僅裝修都請黑工,你話本地地盤工友點可以忍呀。

至於連小學都未讀完都想做莊荷搵萬八,咁就 ...

係呀, 出嚟示威攪事嗰班好多係新移民同地盆工, 仲聽講話d師奶出嚟行埋一份有錢收o架!

伯爵府

我反而覺得9成出黎示威果d
都5係土生澳門人lor:;pppp:

大宅

澳門的本地人真係好多怨氣, 以前的澳門人只要有安樂茶飯, 都自掃門前雪. 但現在的新移民或新一代都只講福利, 唔講自己有咩共獻. 一有澳門證就咩福利都即刻要齊, 有時諗起有d顧主點解鍾意請外勞, 都係有d澳門人唔生性, 促進顧主有藉口用外勞.

大宅

Sandy,
我覺得只係見人, 體會冇o甘深, 觀察辦公室的人事變化, 人家的心態續漸改變, 你就會有更深的體會. 快d出返來做野啦. :;pppp:
原文章由 十月變形記 於 08-4-16 23:27 發表

我只係冇做嘢9個月啫, 每日都有睇2份報紙同經常同舊同事朋友聯絡, 都見好多人o架

大宅

原文章由 fannylki 於 08-4-16 23:54 發表
Sandy,
我覺得只係見人, 體會冇o甘深, 觀察辦公室的人事變化, 人家的心態續漸改變, 你就會有更深的體會. 快d出返來做野啦. :;pppp:

都係嗰句, 大家都會傾番自己公司或生活, 總會有不滿社會生活質素變得好快同變得差, 但係都唔會怨到咁誇張, 又賴政府又賴人, 有本事就自己轉工, 所以個個都讀乜讀物, 準備好自己等機會嘛, 咁咪好積極囉, 大家都唔會呻到樹葉都落.

我冇打算咁快做嘢, 因為要湊軒軒呀等佢大d先啦.

澳門人 ~ 係澳門土生土長嗰班, 唔係拿住個証就話自己係澳門人 ~ 要自强!!

大宅

原文章由 十月變形記 於 08-4-16 23:27 發表

十月變形記,

我的意思唔係話你見得少人,而係你見的朋友,怨氣不大啫.

大宅

原文章由 十月變形記 於 08-4-17 01:06 發表

澳門人 ~ 係澳門土生土長嗰班, 唔係拿住個証就話自己係澳門人 ~ 要自强!!

唉,我地當然係咁諗....

但何特首對住我地講,"最重要係唔好攪分化,總之有澳門証,都係澳門人,有權享受我地政府提供的褔利... "

你叫人地土生土長的澳門人啖氣點落.

大宅

原文章由 BABALALA 於 08-4-16 23:46 發表
我反而覺得9成出黎示威果d
都5係土生澳門人lor:;pppp:

100% 正確.

首頁

尾頁

跳至