想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我33歲結左婚2年,打算年頭開工, 點知 3月 盤腔炎, 住左成個星期醫院打抗生素,仲發現左邊卵巢有朱古力瘤 (24歲已經割左1次)
4月尾 再入院做割朱古力瘤手術
5月尾 手術後又盤腔炎, 又住7日院

咁搞發, 我知道我受孕機會係好低,因為子宮內膜異位症同盤腔炎都會不孕

續...

大宅

我同c6 7月開始試, 我個個星期做瑜珈, 睇中醫做針灸, 飲滴雞精。 到左10月開始睇不育科, 11月照輸卵管, 痛到癲。結果,晴天霹靂, 左邊通, 但個卵巢因為做過2次手術機能吾好。右邊吾通,但個卵巢好。
另一放面, 醫生話c6的精子量同型態正常,但只有4%活躍識向前游,正常應該有20%的

醫生話只有ivf 幫到我, 我問過另一個醫生都係gum 講, 所以我地決定左過埋農曆新年,3月去台灣做ivf。

呢個時候心情反而輕鬆左,因為知道點努力都好難natural 有, 咁響去台灣前吾需要成日諗開工,養好身體就得了。

點知上星期due day m 吾來, 星期日捧捧有印,星期一醫生幫我驗血, 下午姑娘打來同我講: 你係確定懷孕,hcg 22卵泡 0-1週大。 我聽到真係好開心好感動, 原來世界上真係有奇蹟,醫生講到咁細機會但都成工受孕。仲即刻話左比媽咪同老公知
點知開心吾夠24小時, 第二日,即星期二, 醫生親自打比我話: 係你的確懷孕但指數太低個受精卵係生長吾到的。你等2,3日會m到嫁啦

等真係好吾想接受呢個事實, 唯有安慰自己,今次雖然化學但至少知道自己有機會自然受孕。
另外,我朋友安慰我話佢果時m 遲左7日都驗吾到,要14日後先驗到,可能我個卵未死只係生長得慢d。

雖然今日係due day 7日,未來m, 仍然係好累好眼訓, 不過我不斷同自己講:係冇左嫁啦,快d 等到m 來再try........ 開心d 啦.........奇蹟一定會再出現嫁
不過一諗起真係控制吾d 吾開心既情緒..........

別墅

加油,天將降大任於施人也

侯爵府

引用:我33歲結左婚2年,打算年頭開工, 點知 3月

原帖由 yipmc 於 14-12-17 發表
我33歲結左婚2年,打算年頭開工, 點知 3月 盤腔炎, 住左成個星期醫院打抗生素,仲發現左邊卵巢有朱古力瘤 ...
加油,或者成功呢

等待驗證會員

回覆:Bibima620 的帖子

加油,支持你呀,記得保重身子

大宅

多謝大家,其實真係都幾吾開心, 但我吾想比老公同媽咪知道我咁吾開心,佢地會好擔心

侯爵府

引用:多謝大家,其實真係都幾吾開心, 但我吾想

多謝大家,其實真係都幾吾開心, 但我吾想比老公同媽咪知道我咁吾開心,佢地會好擔心 ...
下星期再試驗,加油

大宅

回覆:化學左但對我呢講已經係個奇蹟

祝福你們
只要你抱着樂觀的心
凡事都有可能

子爵府

加油!證明你可以自然有。可能放鬆左心情就有了,不過時間未配合。

別墅

加油呀
BB好快會返來

大宅

引用:我同c6 7月開始試, 我個個星期做瑜珈, 睇

我同c6 7月開始試, 我個個星期做瑜珈, 睇中醫做針灸, 飲滴 ...
可能你係遲排啫,如果仲有假,請幾日瞓床同睇中醫,對於bb著床好有幫助㗎,要對bb有信心,如果你子宮唔好,頭三個月好緊要㗎,加油加油

大宅

森蝶 發表於 14-12-18 07:39
可能你係遲排啫,如果仲有假,請幾日瞓床同睇中醫,對於bb著床好有幫助㗎,要對bb有信心,如果你子宮唔好, ...
今年冇晒假lu。 不過因為太眼訓,呢個星期日日遲大到,然後放工就6點幾走返屋企訓。今朝起身,仲係高溫,仲未來m....希望在明天

大宅

加油,一日m未到都有希望,醫生話你難bingo都bingo左啦,仲有好多醫學上解釋5到既野,好好休息,希望bb痴實你

男爵府

世事好難講, 可能痴實, 遲d有心跳,十個月後, 你忙到 dim 呢
寄然中左, 比d信心!
29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

男爵府

加油

大宅

加油,比d信心bb,呢段時間試下食多d長胎既野,可能有幫助

大宅

回覆:yipmc 的帖子

繼續加油呀!呢個世界真是有神蹟架!
可以試埋艾炙輔助

大宅

加油,唔好諗咁多,多些休息,或者會有奇蹟呢!

大宅

好傷心,岩岩見到血了

大宅

畀面勳章

yipmc 發表於 14-12-18 14:07
好傷心,岩岩見到血了
傷心難免, 不過千祈唔好喪志
事實證明你係可以自然
既然係咁, 下個月就從新努力
Baby係度等緊你
你都要加油呀!!

首頁