懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:sin881 的帖子

媽媽加油呀!呻下又一日啦!我女女滿月了,又要湊6歲大仔又系開刀生餵人奶,人都顛的生活,你好叻堅持到,我轉左奶粉啦,bb較穩定,你努力啦!好快又大了的。

子爵府

引用:Quote:原帖由+micling+於+14-12-18+發表試

原帖由 Wrinklewrinkle 於 14-12-18 發表
何解係風筒聲?
啱啱出世嘅BB可能冇安全感
風筒聲音好像在媽媽肚入面咁
當然唔係叫你開住個風筒吹BB耳仔

男爵府

引用:開刀生,全人奶,兩個鐘餵一次,人地話初生

原帖由 sin881 於 14-12-18 發表
開刀生,全人奶,兩個鐘餵一次,人地話初生最好凑,凈係食瞓痾,餵奶換片,嘔奶換衫呢啲唔洗講啦,我個女就 ...
我仔到而家8 個月仲係咁煩 加油呀 試下包住佢瞓啦 download app 播white noise 俾bb 聽都ok 加油呀

男爵府

回覆:bb20日人仔,凑到身心疲倦

加油呀媽媽! 我bb都係20日人仔。
佢有時夜晚都會扭兩個鐘先肯訓

頭一星期有幾晚扭足四個鐘,餵完人奶隔陣又扭,換完片又扭。後黎發覺其實佢係唔夠飽...結果臨訓嗰餐我補咗奶粉之後佢就肯乖乖地訓同訓到三/四個鐘~

到依家我夜晚夠時間休息,我覺得上奶多咗就朝早pump密啲出黎,夜晚餵俾佢食或者揾老公幫手餵,朝早先全埋身

伯爵府

畀面勳章

我個仔之前頭頭出世都係甘,不過佢係因為唔夠飽,自己又唔努力食,食食下又訓左,訓訓下又攪到餓番醒。每一覺都好短,又好快肚餓。但我頭6星期有陪月幫下手,所以9至7有時仍可小睡。不過我仲有個大囡,當時2y半。
但慶幸佢尚算好湊,所以都可以訓下。

隨著呀仔大小小,食奶方面好快就慢慢調教番正常。
但陪月走左後,佢又開始扭第2樣野,可能初生多人黎探望,比人抱得多,開始扭抱。我自己既做法係。。。食左奶,掃左風,換好片,由佢喊。。因為寶在太忙了。點抱到甘多?見到佢係安全既,唔係有野需要既話,我自己會由佢喊。扭多幾日,無再扭抱。

侯爵府

頭一兩個月系辛苦,捱下捱下時間好快過對自己講一定做到既。

珍珠宮

初生b係咁咖,雖然話係食屙訓,但始終都有喊既時候,所謂百日哭,喊係可以冇原因,或者冇安全感啦,盡量佢訓覺你就訓覺休息,唔好諗咁多,好明白媽媽生完仲要照顧bb好身心疲累,但時間會過,到佢大左d就好得意,乜都值得既

男爵府

每個BB出世都系咁要適應,我地細個都系咁架,平常心啦,好快捱過去啦,第時你想起身餵佢佢都唔要啦,系呢頭幾個月架,無事架,大家一起加油努力呀!
簡簡單單,開開心心!

男爵府

Bb好多時食人奶都唔飽, 試下餵一餐奶粉, 可能會好訓啲

大宅

我做左爸爸接近一個月,都分享下少少啦。

我兩公婆都係無覺好訓,已請左陪月。

我老婆順產,但產後唔舒服左成個星期,BB難揍都預左,我地都預起碼幾個月會無覺好訓,BB都係食、喊、訓、拉。。。重有嘔。

我地堅持頭半年係全人奶,可能餵姿唔太好,搞到個乳頭被咬到,受菌感染,打去健康院問,佢地都立即叫老婆過去見姑娘同醫生,如有情緒問題都可打去健康院請教下的。

B仔全人奶,都成日嘔,餵完奶已幫佢掃風,成日都掃唔到,豎高佢抱一陣,已為無事啦,但訓底時都係成日嘔奶,老婆話要堅持用人手洗B仔D衫,需然請左陪月,但B仔成日係咁嘔奶,我地無預佢咁多衫仔要換,所以我成日在晚上都要洗B衫。

B仔成日喊,由其在尿濕後會狂喊(屎又唔點喊喎),喊到我地換片時都騰晒,怕佢食晒D風又嘔,但換片時真係成日嘔喎,換緊片時又試過N次射尿。

日頭喊都好D,晚上訓緊時喊真係難頂,天氣咁凍,餵完奶D風又掃唔出,佢又有D扭計,好多時都要坐住抱佢訓天光,B仔出世後,我只得一日訓得足,其他日子都係訓三至五個鐘,我老婆都一樣,需然有陪月,話就話日頭可補返,但好多時根本無補眠過。

講左咁多好似好難頂的情況,但我唔覺得苦,只要B仔健健康康,我地只要望住B仔,已經好開心了。

大宅

BB喊,可俾D聲,例如風筒聲吸塵機聲佢聽,好多時都會安定下來,緊係唔好真係開風筒開吸塵機啦,如用ANDROID手機,下載APP例如BABY SLEEP SOUNDS,佢喊時開俾佢聽下,好多時都會有用,我都唔知點解。。。用APP俾心跳聲佢聽又無乜效

大宅

我都係開刀生,明白你有幾痛。我仔頭60日同你b女一樣,日又唔訓夜又唔訓,更慘的是,我仔係狂喊,我要24小時抱在手裡,有時抱住都喊。

但耐左,滿2個月后,日頭我帶多左阿b出街,佢好訓左,喊小左,而家5個月乖左好多,當然仲有喊要人扭,但比初出生時好左好多。

加油呀,時間會過。

男爵府

到bb愈來愈大 就會諗返初生的確好湊d 佢地大左又會痴實你要同你玩 再大d又會駁嘴 加油啦 時間真係眨眼就過 果時我都同你一樣咁諗 但而家女女仲有兩星期就一歲啦

大宅

畀面勳章

開刀生,全人奶,兩個鐘餵一次,人地話初生最好凑,凈係食瞓痾,餵奶換片,嘔奶換衫呢啲唔洗講啦,我個女就 ...
向好個方面諗, 享受下。到bb 大d, 你就會好怀念初生既日子

男爵府

其實係頭1個月辛苦啲姐, 捱過第1個月會好好多

大宅

有無用包巾包實bb呀?包實d會有安全感,到個bb大左識得爬企行ge時候,你就知初生好好湊ga啦😂初初係難湊d ga啦,習慣左就會越來越好湊ga啦,加油💪💪

大宅

好多謝咁多位嘅安慰同埋意見呀,呢兩日心情好返少少啦,我會繼續努力

大宅

有冇人可以幫手哄bb瞓呀?開頭係咁㗎,等bb適應咗媽媽肚外面嘅世界,戒埋夜奶,一切會好好多!

大宅

回覆 sfyoung 的帖子

你呢個爸爸真係好~辛苦你同老婆了,不過我覺得~你可以去街市買多幾件b仔衫(平而質料好的),
另,不用堅持手洗b衫啦! 或者買部好細的洗衣機仔(幾百蚊咋)只洗呀b的衫,
用少少錢,但令自己同老婆無咁辛苦。

初生b個腸胃未生長得好,會易嘔奶,但會越大越好的,堅持住啊~~

公爵府

頭三個月真係好辛苦,加油啊

首頁

尾頁

跳至