懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

開刀生,全人奶,兩個鐘餵一次,人地話初生最好凑,凈係食瞓痾,餵奶換片,嘔奶換衫呢啲唔洗講啦,我個女就只會食同痾,佢好似唔洗瞓咁,日又唔瞓夜又唔洗瞓,成日喺度扭,佢又唔係大喊,我試過哄佢瞓,由夜晚8點哄到凌晨兩點,奶都餵幾次了,先肯瞓。。晚晚都要哄幾個鐘先肯瞓,好似今晚咁十點開始哄,依家兩點了依然未肯瞓,依然扭計中,俾奶咀又唔要,我傷口又痛,腰骨又痛,晚晚都無得瞓,日頭又無得補眠,終於忍唔住,bb喊嘅時候我跟住佢一齊喊,對住佢我真係無晒辦法,身心疲倦,記得未有bb時想盡辦法懷孕,依家bb出世了,我後悔了。。jm們。。我可以點做呀??

別墅

回覆:bb20日人仔,凑到身心疲倦

千奇吾好咁諗啊!!
做媽媽就係咁辛苦 加油啊!!
吾好放棄

大宅

廿日人仔對這個世界很陌生,只認得媽媽氣味。俾心機呢,過多一排,會改善的!人係一定要訓覺嘛!
情緒有起伏是很正常的,趁孩子去健康院,可以提出問題同姑娘傾傾,或者可以有好建議呢!
加油呀!

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

伯爵府

find someone to take care of her sometimes, so u can rest.
swaddle her may help calming.
if u r too tired, just feed her formula by ur husband once or twice daily la.(u pump then sleep)

子爵府

引用:開刀生,全人奶,兩個鐘餵一次,人地話初生

原帖由 sin881 於 14-12-18 發表
開刀生,全人奶,兩個鐘餵一次,人地話初生最好凑,凈係食瞓痾,餵奶換片,嘔奶換衫呢啲唔洗講啦,我個女就 ...
試下俾風筒聲佢聽
可以用手機 record 風筒聲
Record 一次有咁長得咁長
言後 play 俾佢聽

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我個 b 同你個女差唔多日數大,唔同係每日到黃昏時候佢就會扭計,片又換好奶又食飽又著夠暖但就係唔知佢想點係咁扭,唯一抱住佢先收聲唔喊,但我仲有個 6 歲要幫佢睇功課溫書,一嚟兩個真係好混亂,唯有同自己講捱下捱下等佢大 d 就舒服架啦,比 d 時間你同 bb 大家適應生活,加油!

生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

別墅

回覆:sin881 的帖子

冇人幫下手嗎? 聽到你咁講都覺得你好辛苦, 我個B都就黎出世。人地話個B係跟你既作息時間,我晚晚都係好夜先訓,到時個B可能都會好似你個女咁

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

珍珠宮

畀面勳章

初生好好湊係有下一句架.......陪月湊

有冇人幫下你呀? 初生b好難搞架......

軟綿綿一堆野,又唔知佢想點

大宅

生左就唔好諗咁多

其實仲有排捱 (我由一個月望佢快啲三個月過百日哭,唔覺唔覺捱到依家八個月了 lol)

有兒女係福氣黎

到佢地大左你想佢地痴你佢地都唔制(大左梗係痴住男/女朋友架啦)

所以好好珍惜依家佢係完全屬於你既日子

別墅

我個仔都係廿幾日人仔,又係日扭夜扭,希望快D過頭三個月,一齊比心機啦

大宅

引用:開刀生,全人奶,兩個鐘餵一次,人地話初生

原帖由 sin881 於 14-12-18 發表
開刀生,全人奶,兩個鐘餵一次,人地話初生最好凑,凈係食瞓痾,餵奶換片,嘔奶換衫呢啲唔洗講啦,我個女就 ...
快滿月啦!加油,媽媽必經之路

大宅

我個個幾月啦,但我真係唔覺得初生好湊,我0個時都成日一邊湊一邊喊,可能因為第一胎,未做過人媽媽唔習慣湊仔,bb都未習慣呢個世界,比0的時間大家,搵人幫少少都好,心情都會好0的,其實滿左月之後仲多扭計時間,但漸漸習慣左佢既存在,就無事架啦,唔好話後悔啦!bb知道你禁諗會好傷心架!我之前成日想出街行下抖下氣,到有一日奶奶幫我湊左成日,我出得街既時候我就不斷掛住個仔,其實生仔湊仔雖然辛苦但係幸福事黎,加油!

大宅

多謝大家嘅支持,無人幫到我呀,咩都係自己一手一脚,而且咩都唔識,奶奶每次嚟到就凈係識得彈,一係就話bb黃,一係就話bb咁扭得一定係似我,因為佢個仔細個好乖,有時好難得bb瞓咗,我想休息下,點知奶奶又話要嚟睇bb,一嚟到又搞醒bb,真係人都癲。。。尋晚四點bb終於肯瞓了,其實佢已經好眼瞓,又打喊嚕,對眼又dup晒,但就死撑開眼,真係唔知佢想點

別墅

我bb開頭幾日都係咁,一個鐘要我餵一次,食到我損晒,我傷口又痛,而家爆埋線!最後我補咗奶粉等佢食飽啲,真係瞓耐咗!總之佢瞓我就快手泵奶去廁所洗傷口,其他時間就佢瞓我又瞓!
加油!唔好氣餒

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

初生B係扭D仲要埋身,
俾時間BB息應吓。

加油!

男爵府

BK Milk勳章

頭1個月係特別辛苦的, 但捱過左就會好D啦, 樓主要加油!

複式洋房

阿B又係20日大,呢星期凌晨時分又係食完就扭,唔瞓……起碼1至2個鐘先瞓,但又時候食第二餐!陪月話可能空氣問題,太焗,睇下係唔係開暖爐太暖

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

天氣凍包實被訓BB有安全感

大宅

BK Milk勳章

可唔可以唔哄?餵完奶換完片擺低佢由佢喊?

別墅

引用:Quote:原帖由+sin881+於+14-12-18+發表開刀

原帖由 micling 於 14-12-18 發表
試下俾風筒聲佢聽
可以用手機 record 風筒聲
Record 一次有咁長得咁長
何解係風筒聲?

首頁

尾頁

跳至