論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

平日各有各忙,我唔會同工人姐姐傾計。好多時一日都冇一句,但係佢又會完成每天的家務。
其他家庭是否同我一樣?我擔心會悶親工人姐姐。

伯爵府

引用:平日各有各忙,我唔會同工人姐姐傾計。好多

原帖由 ValerieBaBa 於 14-12-18 發表
平日各有各忙,我唔會同工人姐姐傾計。好多時一日都冇一句,但係佢又會完成每天的家務。
其他家庭是否同我 ...
姐姐會搵自己朋友傾計的

別墅

回覆:ValerieBaBa 的帖子

我成日同姐姐傾計,因為我怕佢悶,第一次嚟香港,同佢講下香港文化,但有時姐姐嫌我太多嘢講,不過佢知我係出於好意

別墅

我開頭都怕佢悶,同佢傾計,開心笑下,送啲嘢俾佢等佢warm啲。
點知後尾佢唔識分主僕關係,唔知當我朋友定家人,冇禮貌(例如唔會講唔該,拖地拖到我個位企係度唔講唔該借咩,渣住地拖企係度要我自己讓開)我教佢煮嘢食佢唔理我,自己用返自己嗰套,仲教我買乜買乜至啱。我行我素。
所以做僱主根本唔洗理個工人悶唔悶,佢做返家務就算,你返工你老闆都唔會理你啦。

男爵府

因為我地兩個都要返工。早上只係同工人講早晨唔該。夜晚一齊食飯就儘量同姐姐傾下,大概半個鐘。

子爵府

回覆:平時與姐姐如果相處?

我係ftm,間中都傾兩句,吾係你眼望我眼好悶

大宅

好媽媽勳章

頭兩個月成日傾偈,佢講佢d小朋友.越傾越無規舉. 成日不問自取,無厘頭走入我房照鏡,所有關唔關佢事都要問why,好似樣樣我都要同佢交待.又用小朋友問我借錢,勁煩!而家淨係傾同工作有關的.

水晶宮

你唔同佢傾計,佢會悶親?
你真係好好人,亦好可愛
只要你唔係黑口黑面,就無問題架啦.
我朋友又係全日粒聲唔出,但長期黑口黑面,工人有日頂唔順,攡開來講,問我朋友係咪有咩唔滿意.我朋友話,我天生個樣就係咁架啦...終於,個個工人都做唔長.

男爵府

好少同佢地傾計

禁止訪問

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我好少同工人傾計的,佢比較靜,唔多鐘意講嘢

子爵府

做得掂就吾理佢,冇唯比位佢入

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我姐姐做咗接近六年,由我唔係咁like佢(因對上個工人又係超好)到而家當佢妹咁,乜都講一餐,因為同佢用英文溝通多。佢亦係我\"線人“就算我返咗工,屋企有乜事發生,佢都向我一一報告,係一個95分工人。

主 賜 平 安

男爵府

引用:我好少同工人傾計的,佢比較靜,唔多鐘意講

原帖由 evalau825 於 14-12-18 發表
我好少同工人傾計的,佢比較靜,唔多鐘意講嘢
我工人都係窩,唔太中意講野,不過佢會有笑容

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好少傾...但大家都客客氣氣的

複式洋房

其實要同姐姐相處得好好難,
因為始終姐姐唔係真正的屋企人,
有時大家要求唔同,諗法係有較大差距,
有時見到佢收起過期野黎食,我講完又係咁!

:)

大宅

我覺得無咩問題
佢傾都想同朋友傾, 唔會想同個 boss 傾

男爵府

我朋友講過,唔好同工人傾咁多,知咁多,佢做到嘢就算。我以前就係同個衰賓傾多咗,佢講咗好多佢屋企嘢我知,之後就耐唔耐話阿仔讀大學,要借錢,阿邊個死咗,又要借錢。好煩!換咗新工人之後,五年來都冇兩句,我樂得清閒!

首頁

尾頁

跳至