基督家庭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

oh, NO~~ 唔計jen & za, 好似係我最遲報到喎~

子爵府

嘩~ 你地個個都有晒計劃, 搵好晒學校啦~ 我都未著手去搵呀, 只係之前報左2間救世軍, 今日其中一間覆我話08年9月既N1班已經FULL左, 問我仲等唔等09年9月入K1既學位咋 ~ 我當然會照等啦~ SO far 我地已經決定左唔會比yingying讀 nursery , 所以都係會要等今年年尾報K1咋~ 同埋會留意下土瓜灣區果D幼稚園, 不過都係未決定好~ 唉~ 好幾苦惱呀~

伯爵府

原文章由 Emen 於 08-4-17 16:51 發表
McDULL,

甘又係好煩既, 每個人有每個人既計劃同情況架ma...我又係好怕d屋企人成日加把咀..e.g. 選學校呀etc...

我個姑9咪係, 直頭叫我唔好比呀囡讀n1, 又話好易野病, 又話我地比呀囡去甘遠讀, 辛苦呀囡etc..(其實 ...

emen...私家生仔哩樣野我絕對明白妳! d人成日話,政府環境都好好啦依家,而d公務員even好有錢嘅都會話要入政府生,因為可以住私家房....云云。唉~我心諗,我入私家生bb都唔係因為環境好,服務好...哩d對我黎講係次要,重要係,私家生可以揀醫生,醫生好重要,兩條人命黎,我真係唔想俾政府"交非" 同埋,我會覺得真係俾唔起無得講,住唔住私家唔係有無錢嘅問題,係價值觀問題,諗番我轉頭,加埋產檢,生個bb洗左幾萬蚊我真會覺得好貴,,不過,整個過程買到一份安心,我覺得超值!

同妳一樣,可能我經驗過小產,果一胎前前後後出入過政府醫院好多次,我見親都係d衰醫生,態度好差;阿陶果次,有次見紅入去,嘩~果陣做checking嘅男醫生,真係衰到....我果陣喊住咁由診症室出黎,跟住喊住搵姑娘要求馬上出院,將自己同個bb嘅生命交俾d咁嘅人,真係....

果陣我小產,住左3日都排唔清,結果我出院搵私家醫生做手術,點知事後俾我聽到有家人話我"巴閉",我真係氣得...

[ 本文章最後由 米水 於 08-4-18 00:39 編輯 ]

伯爵府

原文章由 Mcdull 於 08-4-17 10:30 發表

米米....明白哂! 咁情況真係好唔同,起碼叫做有個照應先ma! 惟有比佢番住先啦!

經過 尋晚之後我都好煩 ,因為奶奶、二叔、細叔等人,都成人問比細啷啷讀書未,話佢應該二歲讀幼兒班較好,搞到連我老公都覺得都應 ...

mcdull...其實哩樣野,我無經驗,讀n1好d定點,真係唔知!其實我都係一心諗住自己可能要返工,所以先俾阿陶去讀,如果我keep住自己湊,可能我都唔俾佢讀n1都未定....

唔好理啦~佢地都唔知妳地情況,同埋我相信佢地都係一番好意jer,緊張妳個囝先咁講,最緊要妳同妳老公大家有共識!

伯爵府

原文章由 ypt 於 08-4-17 23:08 發表
嘩~ 你地個個都有晒計劃, 搵好晒學校啦~ 我都未著手去搵呀, 只係之前報左2間救世軍, 今日其中一間覆我話08年9月既N1班已經FULL左, 問我仲等唔等09年9月入K1既學位咋 ~ 我當然會照等啦~ SO far 我地已經決定左唔會比y ...

ypt...仲有時間,通常d學校係年尾至年頭開始報名,interview咁....

子爵府

原文章由 Emen 於 4/17/08 04:51 PM 發表
McDULL,

甘又係好煩既, 每個人有每個人既計劃同情況架ma...我又係好怕d屋企人成日加把咀..e.g. 選學校呀etc...

我個姑9咪係, 直頭叫我唔好比呀囡讀n1, 又話好易野病, 又話我地比呀囡去甘遠讀, 辛苦呀囡etc..(其實 ...

Emen,

係呀! 真係好煩。 佢地比意見我唔mind,最慘係好多時佢地都講到你一定要聽佢講,跟佢講咁做,特別係我奶奶。 佢由細啷啷一歲時就已經話佢要讀邊間邊間幼稚園,話個間好,因為會升到邊間小學呀咁! 講真係覺得個間好,你都係係唔知邊到聽人地講,仲要係out date料,宜家仲係咪咁好,你都唔知啦!

Emen..去邊到生bb唔駛理人咁多,最緊要自己負擔得起,心安理得咪得law! 我自己就一來負擔唔起,二來我幾次(包括小產)遇到d 醫生,護士,大部份都好好gei! 所以我至會揀政府生law! 講真生bb揀咩醫院,我兩次都無理我奶奶。佢次次都問我點解揀咁遠,我就淨係話我識人就算啦! 亦費事佢再煩我。

子爵府

原文章由 米水 於 4/18/08 12:45 AM 發表

mcdull...其實哩樣野,我無經驗,讀n1好d定點,真係唔知!其實我都係一心諗住自己可能要返工,所以先俾阿陶去讀,如果我keep住自己湊,可能我都唔俾佢讀n1都未定....

唔好理啦~佢地都唔知妳地情況,同埋我相信佢地都係一 ...

米米... 讀n1好d定點,真係無咩標準!
一、好睇你小朋友個性是否應該早點入學~例如:唔識同人分享、唔識同其他小朋友相處,咁就早點入學會好少少。但唔讀N1,上playgroup、pre-school都得。
二、照顧問題~父母要返工,無人照顧。講真我記得以前我地細時都無N1 gei!
返N1主要都係學自理,學習群體生活。但初頭就會好易病(其實一返學初期就會咁!) 我其中一個考慮因素就係呢樣,所以至唔咁早比細啷啷入學。

米米...我都明白佢地係出自關心,但係我就唔鍾意佢地下下講到你一定要聽佢講,跟佢講咁做先至o岩law! 我老公呢樣野(個仔讀書的事)無話同我有咩共識架!佢都唔多理gei!  但就係因為呢次gei事,我就上網check哂,就算有學校收細啷啷讀N1,扣除學劵後我地每個月都要比$1xxx,佢就知道我地宜家真係無能力law! 所以都係疊埋心水等出年讀我地心儀gei學校啦!(因為讀半日,扣學劵後每個月都係$3xx到。)

[ 本文章最後由 Mcdull 於 08-4-18 10:31 編輯 ]

子爵府

原文章由 米水 於 4/18/08 12:49 AM 發表

ypt...仲有時間,通常d學校係年尾至年頭開始報名,interview咁....

係呀! 有d 係一年四季都可以交表,所以你可以搵下,同埋早d交表啦!

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 Mcdull 於 08-4-18 10:10 發表

一、好睇你小朋友個性是否應該早點入學~例如:唔識同人分享、唔識同其他小朋友相處,咁就早點入學會好少少。但唔讀N1,上playgroup、pre-school都得。
二、照顧問題~父母要返工,無人照顧。 ...

mcdull...n1好似無學卷ka!!
3/3 ~ 2.85kg 48cm, 4/4 ~ 3.76kg, 13/5 ~ 5.17kg 60cm, 8/7 ~ 6.73kg 65cm, 9/9 ~ 8.2kg, 16/12 ~ 8.96kg

子爵府

原文章由 PochaccoKoKo 於 4/18/08 11:12 AM 發表

mcdull...n1好似無學卷ka!!

唔知呢!?我都搞到好亂。初頭我收到的信息係N1是要申請學費減免,是有限入息的。 但因為有部份學校web-site有計扣學劵後的價錢,同時亦有些都係咁寫的。 總之我現在只係知道學卷只係給三年jer! 詳細我要再check下先得!

子爵府

原文章由 Mcdull 於 4/18/08 11:43 AM 發表

唔知呢!?我都搞到好亂。初頭我收到的信息係N1是要申請學費減免,是有限入息的。 但因為有部份學校web-site有計扣學劵後的價錢,同時亦有些都係咁寫的。 總之我現在只係知道學卷只係給三年jer! 詳細我要再check下先得! ...

剛剛睇完呢度http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/kinder.htm明哂啦!

N1係可以申請社署的學費減免,但當然要視乎家庭入息而批幾多或唔批。同時每年都要再報入息。 而K1~K3就可以申請學劵,而入息是不限的。

別墅

Hello, ladies,

A new part for us! Hooray!

I read your messages nearly everyday but may not have time to leave a word.

Let's share with and support one another.

原文章由 Mcdull 於 08-4-16 15:36 發表

唔快啦! bk搞o左我好耐至出到咋!

唔計Jen同Za(因為佢地宜家都好少上黎), 我估emen或者queenie. 咁你呢? 你估邊個呢?
God is love

別墅

My boy will study N1 in Canaan (close to my home) this Aug/Sept. Will try to apply my girl's KG later for K1.

In fact, it is not absolutely right or wrong to send kids to study N1. There are pros and cons. My girl started her N1 class on the second day when she reached the age of 2. I remember when I brought her back from the school and let her play on the swing in her school uniform, the grandma of the kid playing on the swing next to my girl asked how old my girl was. When she knew that she was just 2, she commented that it was too early to let her go to school. She is nobody to us but still comment on it!!! So, it is not surprising that our family members care so much about it.

I'll thank for their advice lor and will stick to what I think best suits my family.

[ 本文章最後由 Za 於 08-4-18 13:19 編輯 ]
God is love

伯爵府

原文章由 Mcdull 於 08-4-18 10:10 發表

二、照顧問題~父母要返工,無人照顧。 ...

mcdull...都係~果陣大多數小朋友都係自己阿媽照顧番,所以大多數無讀果陣所謂嘅BB班,個個都係讀低,高班兩年攪掂晒!

唔好理人地啦~自己情況自己最了解!300幾蚊,又真係好筍bor~

洋房

我唔係舊人, 不過都黎報到! ^^

伯爵府

原文章由 HoHoHo2008 於 08-4-18 22:28 發表

最近身體點呀?無咩嗎?!

子爵府

原文章由 米水 於 4/18/08 03:13 PM 發表

mcdull...都係~果陣大多數小朋友都係自己阿媽照顧番,所以大多數無讀果陣所謂嘅BB班,個個都係讀低,高班兩年攪掂晒!

唔好理人地啦~自己情況自己最了解!300幾蚊,又真係好筍bor~ ...

米米....我宜家唔會理佢地架啦! 呻完就算。 係呀! 300幾蚊半日真係好筍呀! 佢全日都唔駛一千呀!

子爵府

原文章由 HoHoHo2008 於 4/18/08 10:28 PM 發表

hohoho,

我地呢度無限住舊人至可以入黎架!

係呢你身體好些未呢? 呢幾日又大風,又落雨,你要小心d唔好冷親,唔好比雨淋到。總之要好似坐月咁啦!

子爵府

all,

早晨

今日有d唔係幾開心呀! 因為老公居然尋晚唔小心唔見o左一筆錢呀! 呢d米越窮越見鬼law!

子爵府

原文章由 Mcdull 於 08-4-21 10:43 發表
all,

早晨

今日有d唔係幾開心呀! 因為老公居然尋晚唔小心唔見o左一筆錢呀! 呢d米越窮越見鬼law!

mcdull.....吓, 點解佢咁唔小心呀, 有冇去報警, 係比人偷左, 定係唔小心跌左啦~

首頁

尾頁

跳至