跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地BB有無濕疹?我BB有呀!點攪好?

民房

我B囡出晒o係 pat pat到變尿疹。揸醫生開既藥膏都唔得。。。又唔敢幫佢揸多﹐因為有類固醇。買得到既尿疹膏都試過晒﹐每兩個鐘換一次片都唔得。。。
而家試下用金銀花幫BB沖涼﹐我朋友個BB就好work﹐希望得啦﹗

大宅

我個B都有, 塊面, 手同腳都花哂, 好心痛, 搽左藥膏好返又起過, 都冇哂辦法

複式洋房

My son also has some on face and Dr. has gave him some cream. 搽左藥膏好返又起過. But Dr. said he is not serious, otherwise need to change milk.

別墅

My son is the same, always have some here and there. 搽左藥膏好返又起過. will they disappear when he gets older?

大宅

原文章由 owenbb 於 08-4-27 01:53 發表
My son is the same, always have some here and there. 搽左藥膏好返又起過. will they disappear when he gets older?

我睇過其他page, 的人話"紫雲膏"好有效, 你地試下, 我都唸住monday 去買返盒呀!

大宅

去邊度買呀?
原文章由 LITTLESPICY 於 08-4-27 11:05 發表

我睇過其他page, 的人話"紫雲膏"好有效, 你地試下, 我都唸住monday 去買返盒呀!

大宅

我個仔都有呀, 成身都有一撻撻紅色, 帶左佢去睇兒科醫生啦, 醫生開左d有類固醇既藥膏, 不過一日唔可以塗多過3次, 而塗兩日就要停下先. 所以佢都話, 如果唔係好嚴重, 就唔好塗, 塗aqeous cream 便ok.

大宅

原文章由 splei 於 08-4-18 14:03 發表
我個B都有, 塊面, 手同腳都花哂, 好心痛, 搽左藥膏好返又起過, 都冇哂辦法

我都係... 搽完好番又起過...
醫生開eumovate cream俾bb,有類固純.............

大宅

原文章由 小百合 於 08-4-27 22:32 發表
我個仔都有呀, 成身都有一撻撻紅色, 帶左佢去睇兒科醫生啦, 醫生開左d有類固醇既藥膏, 不過一日唔可以塗多過3次, 而塗兩日就要停下先. 所以佢都話, 如果唔係好嚴重, 就唔好塗, 塗aqeous cream 便ok. ...

me 2, 所以好嚴重我先用.... 心痛.
所以今日會去買紫雲膏(中藥), 比佢試吓!

大宅

原文章由 splei 於 08-4-27 12:17 發表
去邊度買呀?

i will go there today.

資料:漢方妍肌堂中醫藥中心
電話:2328 8866 (11am-8pm)
地址:中環皇后大道中152號15樓(中環街市&半山電梯附近)

子爵府

好媽媽勳章

之前有人响二手市场卖,你可以search 下

原文章由 splei 於 08-4-27 12:17 發表
去邊度買呀?
Hello everybody~~!

男爵府

原文章由 LITTLESPICY 於 08-4-28 13:13 發表

me 2, 所以好嚴重我先用.... 心痛.
所以今日會去買紫雲膏(中藥), 比佢試吓!

買時問清楚d呀 !好似1yr olds以下唔用得架
另外有'參"豆症的人都唔用得

大宅

開頭我都諗過自已整, 但又怕小b對中藥敏感, 所以一直都冇整到

大宅

原文章由 subb 於 08-4-28 17:16 發表

買時問清楚d呀 !好似1yr olds以下唔用得架
另外有'參"豆症的人都唔用得

問左喇!四個月呀B都用得. 我買埋粉沖涼, 快的好, 因為佢晚晚'R", 冇覺好訓. 中藥, 外用係冇問題既, 點都一定好過"類固純".

首頁

尾頁

跳至