想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

我知道這裡有很多朋友 , 也有看中醫的習慣 ; 或正想找個好中醫調理身體 , 為生個健康的BB做好準備。我本人正是也 ! 但好不幸 , 給小妹遇著一個既無醫德、無口德 , 而且是變態的大叔 ! ( 我不想稱他為醫師 , 因為他不配 ! )
這人名字叫"葉展生" , 地址在銅鑼灣 , 時代廣場後面。
我的預約在2008年4月15日 , 下午5時 。

以下是診症時的對話 :

我 : 醫師... 你好 ~ 我是第一次來看你的 ! 因為我長期咳嗽 , 所以常常要看西醫 , 最長這次吃了一連九個月的西藥了 ! 還有 ; 月事來得很不順 , 常常流啡 , 而且對上這個月 , 經痛得很厲害呢 !
他 : o甘即係打游擊啦 ! ( 他一路在幫我把脈的 )
我 : 吓... 即係點呀 ? ( 我明白他的意思 )
他 : 妳問我 ? 妳問佢呀嘛 ! ( 說時他向下望 , 示意叫我問自己的下面 ?! )
我 : 醫師... 我唔係好明你既意思 , 我之前也有看過一個中醫 , 但佢D藥唔係好夾我 , 我食咗佢D藥之後 D月經來到收唔到制 ! ( 我一邊說 ; 一邊拿之前的藥方給他看 ! )
他 : ( 他開始發癲了 ! ) 快D攞開張嘢 ! 怏D攞開 ! 我唔睇 ! 如果我開D藥 可以食死你 , o甘我就發喇 ! o甘鬼蠢學人求醫 !
我 : 吓... ( 越來越唔明 佢講緊咩 ? )
他 : 吓咩呀 ! o甘鬼蠢學人求醫 ! o甘妳依家醫唔醫呀 ? 醫唔醫呀 ? 唔醫就走啦 ! ( 他越罵越大聲 ! )
我 : ( 完全呆了 ! ) 醫...
他 : 醫就唔好o甘多嘢講 ! ( 但我真是已沒有說話了 ) 妳要戎口 ! ( 他開始一直念出我不能吃的東西 , 好像背書一樣 , 念了大約有四十至五十種很常會吃到的食物 , 例如 : 雞、魚、虾、瓜和菜等等等... )
我 : ( 他本來還未念完的 , 我趁他在抖氣時馬上問... ) o甘我好似乜都唔食得 , 要戎o甘多嘢 , 我究竟有咩問題呀 ?
他 : ( 他越來越惡 ) 妳可以食飯、食粥、食豆腐 ( 他又念了十多種 我可以吃的食物 )
我 : ( 我等他念完後 , 再問他 ... ) o甘我究竟有咩病呀 ?
他 : ( 十分大聲 ! ) 妳子宮下墜 ! o甘妳醫唔醫呀 ? 唔醫妳就"欄" !
我 : ( 好驚慌 , 連眼淚也湧出來了 ! ) 吓... 我又冇生過BB、又冇墮過胎 ! 點會o甘o架 !!!???
他 : 妳哭咩呀 ? 邊個話冇生過仔 o個子宮就唔會跌落離呀 ? 不過睇妳都冇幾多福氣o架喇 ! 妳依家就算有呀 ! 都會跌翻落離呀 ! 妳至少半年不能行房 否則妳都唔洗醫o架喇 !

他說到這裡 , 我終於也忍不住 , 立即起身 衝出這間可怕的藥行 ! 這時我的心很慌、很慌 , 眼淚不停地湧出來 ! 我跑去禮頓中心 , 找我相熟的婦科醫生 , 可是這時已快7點了 , 護士小姐說 醫生已下班了 ! 因為我哭得太慘了 ! 所以護士小姐 也有問我發生什麼事 ?! 我便一一告訴她 ! 幸好有她及時的安慰 , 我的心 才鎮定下來。護士小姐告訴了我大概子宮下墜的症狀 , 幸好我卻沒有這些症狀 , 而且我每年也定期驗身 , 所以叫我不要太擔心 !

各位... 這人還算是醫師嗎 ? 我想 ; 他連做人也不配耶 ! 如果正有打算要找他診治的話 , 請三思吧 !!!

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

公爵府

畀面勳章

咩人黎架. 咁講野

[img][/img]

珍珠宮

好媽媽勳章

睇完真係火都黎埋, 這位阿叔擺明呃飯食!

無詳細檢查就話你子宮下墜, 正一黃綠醫師, 你估生草藥, "up"得出就"up".

樓主你不如睇番婦產科醫生, 你係咪子宮下墜, 西醫一照超聲波就知, 唔好自己嚇自己.

男爵府

我上年都有睇過呢個中醫!
佢就冇發火 (可能我同埋我老公一齊去)! 不過佢完全冇講過我係什麼問題 (at least 其他中醫都會講下, 血氣唔夠...等等)!!!
只係好似背書咁背, 要我介口....
最好笑係, 佢要我煲藥時要加埋白"曹"一齊煲!
另外, 佢講野都有d似睇相佬, 係講左我地都唔明.....問佢, 佢就話"妳自己諗下"啦!

所以睇左一次我就冇再睇佢啦....

原文章由 ha.haa 於 08-4-17 03:31 發表
我知道這裡有很多朋友 , 也有看中醫的習慣 ; 或正想找個好中醫調理身體 , 為生個健康的BB做好準備。我本人正是也 ! 但好不幸 , 給小妹遇著一個既無醫德、無口德 , 而且是變態的大叔 ! ( 我不想稱他為醫師 , 因為他不配 ...

大宅

人嚟架,佢就快執架啦

複式洋房

He is NEVER a nice guy, and never will be. he talks dirty and i hated it as much as you do. But to be fair, his diagnosis of my case is very accurate. I said so, because I have been seeing him and another chinese doctor simultaneously and I compared their diagnoses (ha ha, i have to clean up Dr. Yip's dirty words before comparing) their diagnoses are the same. And he really help me to recover from my miscarriage. Usually I just sat there and let him talk, and when i do not understand I will ask him right away.  Sometime he will say:'又蠢又縛嘴!' !!!
There is not as much people seeing him lately, is very easy to make appointment. I guess he got his punishment.

[ 本文章最後由 lifeasapig 於 08-4-17 14:51 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

2009年6月3日這天....我失去肚裡的愛女。

マリン媽媽永遠愛妳!!

複式洋房

嘩, 禁唔好皮氣, 點頂得佢順呀 , 佢估自己係再世華陀咩 !

男爵府

真係唔敢相信有 D 禁既人。 我個人就覺得就算醫術幾勁都好,去到要俾人鬧俾人恐嚇真係唔使 $ 都唔會幫襯,好既 EC 仲有大把! :evil:

男爵府

仲要一d都唔平!!!
上次一大包藥(1包過), 可飲5日! 埋單都成千元.

原文章由 wohwoh 於 08-4-17 10:59 發表
真係唔敢相信有 D 禁既人。 我個人就覺得就算醫術幾勁都好,去到要俾人鬧俾人恐嚇真係唔使 $ 都唔會幫襯,好既 EC 仲有大把! :evil:

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

聽聞依個 ec 好出名, 但冇品就幾叻都冇用

男爵府

唔明白點解盧淑x會睇佢ga!
不過可能對有$$$人會唔同d啦.

原文章由 mei524 於 08-4-17 11:48 發表
聽聞依個 ec 好出名, 但冇品就幾叻都冇用

侯爵府

咁嘅情況,如果唔係我就死都唔去睇,發神經架,咁鬧人,咁講嘢,無口德,莫講話係醫師,就算做人都唔成la.....

男爵府

環保接龍勳章

jaycee mami :
好多謝妳的關心 ! ^^
哇已經看了普通科醫生 , 初部驗查 哇並沒有什麼問題 , 因為要預約的關係所以也約了相熟的婦科在本月的30號 作詳細驗查了 !

原文章由 jaycee_mami 於 08-4-17 09:15 AM 發表
睇完真係火都黎埋, 這位阿叔擺明呃飯食!

無詳細檢查就話你子宮下墜, 正一黃綠醫師, 你估生草藥, "up"得出就"up".

樓主你不如睇番婦產科醫生, 你係咪子宮下墜, 西醫一照超聲波就知, 唔好自己嚇自己. ...

別墅

哇!人o黎架!禽獸都不如呀. 把口賤到o甘,仲衰過上環個"混吉叔"劉逢吉o窩.我覺得你醫術幾好都無用,一點醫德都無.你估全世界得你一個中醫呀?你真係華佗再世呀.醫者父母心,病人來得看病,已經好擔心,他不關心慰問不特止,仲要講d o甘惡毒的說話,簡直人神共憤呀!

呢種人,通常都係醫術不太好,用呢d鬧人招數等你甚麼都不要問,他開甚麼藥就食,快d比錢他就可以看下一個, 呢種所謂"名醫"正一"惡棍"!!!一於唱衰他,等多d人知道他的衰o野,不要幫襯他.
我要快樂每一天!
welome to my blog--http://hk.myblog.yahoo.com/chancherry925

大宅

我以前都諗住去睇佢,就係知道佢D脾氣咁衰至唔去。
佢呢種人簡直不知所為

男爵府

這個醫C太賤格
比錢佢洗慘過乞

複式洋房

原文章由 ha.haa 於 08-4-17 03:31 發表
我知道這裡有很多朋友 , 也有看中醫的習慣 ; 或正想找個好中醫調理身體 , 為生個健康的BB做好準備。我本人正是也 ! 但好不幸 , 給小妹遇著一個既無醫德、無口德 , 而且是變態的大叔 ! ( 我不想稱他為醫師 , 因為他不配 ...

這個Ec個腦震盪

男爵府

原文章由 kanas526 於 08-4-17 14:48 發表
我以前都諗住去睇佢,就係知道佢D脾氣咁衰至唔去。
佢呢種人簡直不知所為

我覺得唔係幾關脾氣事,佢好似有精神分裂咁。 有病就係屋企休養嘛,仲出離行走江湖~?~!

首頁

尾頁

跳至