想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我同我老公可以話一見鍾情,佢大我六年半,為人老實、孝順、有愛心,最重要係佢好愛錫我同埋唔介意我患有紅斑狼瘡(SLE)。我地識咗半年就結婚!我知佢好鍾意小朋友,但係我地婚前檢查時家計會就勸我地唔好要,因為懷孕對我個病可以有好大影響。當時我無放係心上,因為我得個23歲,邊有咁快諗到呢個問題。不過我知我老公點都有D失望,但係佢話佢要大唔要細喎!
2005年一次例行婦科檢查,我心血來潮叫醫生寫紙俾我驗血,佢當時都問我點解,我話唔知,淨係覺得我有嘢唔妥。點知佢第日急CALL我,叫我去佢診所攞份報告入急症室,佢話我有佢話我有泛血球低下症,血色素得6.3(Borderline 11),白血球2.2(Borderline 4.0),血小板64(Borderline 150),如果唔入醫院好危檢!我當時嚇一跳,但係自己又行得走得,咪即刻叫埋我醫生妹夫出嚟俾多個專業意見囉。佢一見到個報告都同意個醫生講法,仲叫我去政府,因為手尾可能好長!結果入咗PWH,急症室D姑娘都即刻收咗我入院,不過佢話可能搞錯,因為揸住咁嘅報告應該係攤咗响張床度,唔會好似我咁可以四圍走。結果入院再驗多次血,發覺仲慢慢跌緊。個醫生同我講要同我抽骨髓,可能係地貧,可能係原因不明,最Worst係血癌。當時我好平靜,响度諗,我仲有兩個月就三十歲,都叫做開開心心,就算依家死,唯一嘅遺憾或者就係無小朋友啫!抽完骨髓之後輸咗三包血,終於出現翻應有嘅症狀,就係虛弱到落唔床。當日入院時由於內科無位,我轉咗去婦科房,到我開始好番D,我就同周圍D八吓.佢地有D入嚟刮宮,有人割子宮,有一個係做咗IVF,陀住三胞胎5個月,因為有D見紅,所以入咗嚟.有睌,佢流咗一地血,我迷迷糊糊聽到佢求個醫生點都要同佢保住最少一個。我响到諗,點解有D人可以輕輕鬆鬆刮宮,有人就死都要保住BB,我當時唔明,因為無經歷過!之後我D血小板跌到去28,可以無端白事流牙血同鼻血,要食類固醇(不過治療過程太痛苦,唔想再提起!)最後佢地話我個CASE係原因不明,就算我表明我响加拿大驗到有SLE,佢地都話我唔似係,之後轉介咗我去睇血液科,內科同婦科(因為我經血過多,可能係導致我咁低!
唔知係唔係天意,我睇婦科嗰陣佢問我結咗婚幾多年同有無小朋友,我地話結咗六年幾不過無小朋友。佢就問我地有無避孕,我地話無特別、順期自然。佢就問我地會唔會想睇生育輔導科,但係要考慮清楚,因為好多人排唔好嘥咗個位。可能係TIMING問題,我啱啱死過返生,係時候要諗諗呢個問題,咁就請佢轉介,點知原來一排就要排到一年後...
第一次睇生育輔導感覺好差,佢話我有SLE,係高風險懷孕,可能又影响大又影响個細,叫我地都係諗清楚先喎,再講我地都唔算做不育,因為我地都無連續認認真做功課兩年而又無BB,吓?七年無避都無都唔係不育,我無嘢講!不過佢都安排我做咗一連串化驗,叫我地自己再努力試吓,半年後覆診!其間我地又問內科我可唔可以生仔,佢地話只要唔係病發期就可以,仲話婦科係比較謹慎!半年後,化驗結果係我老公D蟲唔夠同埋形態唔好,而我就一切正常。不過今次遇到個好醫生,佢話我就算有SLE,我老公唔夠數,其實都唔係話可以有BB同埋自然成孕,仲叫我地唔好氣餒,半年後再覆診!我地又重撚希望,又再開工!好彩我一路無病發,少咗一份固慮!可惜半年後又遇返第一次嗰個醫生,佢又嚇我話我唔知有個咩抗體,將來個BB會有機會心律不正,嚇到我地立刻想縮沙,自己身體差都唔想連累下一代!(之後內科又話機會好微,千份之一!)如是者,又半年!可能我太FOCUS响生BB度,又買排卵棒,又計呢樣計嗰樣,攪到自己神經緊張。次次M嚟都哭崩長城;有時又有假懷孕症狀又急急去買驗孕棒,結果緊係又喊啦,攪到我老公都要安慰我好耐!其實我老公仲慘,一方面佢又想有BB,一方面佢又驚我身體承受唔到懷孕嘅重担,終於攪到「男人最痛」!呢個時候又要睇生育輔導,我入房之前就祈禱唔好見到我之前個醫生。好彩我見返第二次個好醫生,我一發不可收拾同佢講我地呢年幾兩年嘅日子,一時話生得,一時又話好高風險,我以為自己去錯咗家計會叫人唔好生添!佢好NICE咁話之前個醫生只不過清楚了解我將要面對嘅風險啫,我明,不過語氣可以好D,唔駛攪到我地兩公婆嘅心情好似笨豬跳咁!終於聽到佢話,既然你地努力咗咁耐都唔得,我就寫紙俾你地去排期啦!我地即刻呼咗一口氣!可能你地會覺得點解我地唔睇私家呢?因為我老公覺得我响PWH睇緊SLE,佢地可以一齊跟進我個,事實上又真係咁!
2008年2月,去咗聽講座同排期,但係佢話我地只可以做最簡單嗰隻IUI,因為我食排卵藥可能會誘發我嗰病,所以只可以抽我老公比較好嘅蟲蟲响我排卵期放入去,機會率當然又低D啦!經過一番商議,我地決定排公家症2008年8月,仲要一次過。如果天意係要無嘅話,我地不如接受現實,其實我地兩公婆唔係一直都生活得好開心咩,鍾意就去買嘢食嘢,得閒仲煮飯仔飲紅酒,一年仲可以去吓旅行,可苦要逼得自己太緊呢?
本來好地地,點知嗰晚我嗰妹同我講佢有咗,佢仲問我點解我唔早D生,因為佢唔想佢嗰個做大喎!我真係無嘢好講,你估我想㗎?!一下子D心情又跌到落谷底,唔通我要生個BB就要一波多折?好衰唔衰嗰陣又有D假懷孕症狀,M遲咗幾日,以為個天終於憐憫我...最後支驗孕棒當然係﹣VE啦,呢次連我老公都忍唔住喊!過咗幾日,我安排咗個家庭聚會,我個妹同我講佢會宣佈佢嘅喜訊,我嗰一刻我無嘢。到咗嗰日,我一起身就無緣無故咁不停喊,喊到虛脫,又嘔,又發燒,又頭痛,仲不斷咁同我老公講唔想返工,因為我唔想見到任何人。終於我都無出席到個聚會。第日,我Daddy問我知唔知我個妹有咗,仲問我地有無打算。我一聽又喊,將我之前D經歷講哂俾佢聽。佢話佢都估到有D嘢,本來呢D嘢應該Mommy同我講,但係佢去咗旅行,唯有佢同我講,佢話雖然佢好想抱孫,但係如果個女同個孫,佢一定要個女。佢仲叫我養好身子,等8月睇吓有無機會,如果盡咗力都無就算,唔好俾咁大壓力就算.我聽完之後又喊,我怪算己三十幾歲都仲要佢擔心!
之後個禮拜都好似行屍走肉咁,我有個都想生BB嘅朋友叫我陪佢睇中醫,我本來都無心情去,但係我老公叫我去睇,仲話陪我一齊睇,話一齊養好身子等8月。我見佢都咁積極,我無埋由唔去㗎。結果佢話我地兩個身體都好差,要調理吓!要戒好多嘢食,仲要早D瞓!之後仲開咗3日藥!我地食完覺得幾好咪KEEP住睇囉!一路睇咗三個禮拜,我老公話我心情好咗面色又好咗,最重要係我地生活習慣正常番,同埋嗰方面無哂壓力好ENJOY添!
不過三個禮拜後我突然發高燒,D手指關節又腫又痛,我擔心我又病發...點知我食咗抗生素都KEEP住高温咗5日,M又遲咗,我居然又痴咗走去買驗孕棒,我今次唔敢俾我老公知。當我拆開個包裝嘅時候,我有小小啡紅色嘅分泌,我個心即刻諗:今次又嘥錢!不過都照驗啦,點知,好快就見到個+!我唔敢叫,淨係叫我個老公兩分鐘之後入嚟。佢一入嚟,我就俾佢睇仲問佢究竟係唔係真,佢居然話:你唔係有好多嘅咩,再驗多次囉!??激死,原來佢以為我個支係驗排卵。當佢知道我係有咗嘅時候,我地都無出聲,只係攬埋一齊,一切都盡在不言中!
我依家7WEEKS喇!雖然個中醫話我個胎好弱,D早孕反應又令我好辛苦。再加上之前西醫話如果我身體如果承受唔到,就要終止懷孕。要但我仍然堅持食D有營養嘅嘢,食安胎藥(有時食到嘔返出嚟再食!)休息多D(不過周身骨痛)盡量保持心情開朗!起碼我都盡哂力,對自己無悔無憾啦!
我寫咗咁多嘢,無非想講有D嘢我地真係控制唔到。當你好努力嘅時候可能會徒努無功;但每每你想放手嘅時候,奇蹟就會出現!

[ 本文章最後由 Joeff 於 08-4-28 11:51 編輯 ]

大宅

To: Joeff

Thank you for your sharing!
You're so brave. Cheer up!
Take rest and keep your body more strong and healthy.

別墅

恭喜你呀!
我都係靠睇中醫先有bb, 我都睇咗睇生育科一年, 發現無效先轉睇中醫。朋友介紹, 好多人搵佢睇生bb, 我睇咗五個月就有咗。
你要好好保重, 食多d瞓多d,開開心心等bb出世。
祝你生個肥肥白白健健康康的baby, 一家三口快快樂樂!

大宅

原文章由 Joeff 於 08-4-17 10:55 發表
我同我老公可以話一見鍾情,佢大我六年半,為人老實、孝順、有愛心,最重要係佢好愛錫我同埋唔介意我患有紅斑狼瘡(SLE)。我地識咗半年就結婚!我知佢好鍾意小朋友,但係我地婚前檢查時家計會就勸我地唔好要,因為懷孕對我個病可以 ...

好多謝你的分享, 你而家要多點休息, 如果可以, 叫醫生開多d病假俾你, 你要休息多d !! 訓多d覺 !! 食葉酸同安胎既野 !!!! 唔好諗太多 !!!! 努力 !!!!!! 祝你生個肥肥白白既bb !!! 母子(女)平安 !!一切順順利利 !!!!!

珍珠宮

畀面勳章

謝謝你的分享...
要小心身體,好好休息...唔好咁操勞..好好安胎呀!!!!

複式洋房

回覆 #1 tvkittymama 的文章

Joeff,

Your experience is very touching, we always support you. Take more rest and be happy.

大宅

好媽媽勳章

你要好好保重身體吖!!
加油,小b都會同你一齊努力吖!!!

等待驗證會員

很同情你的經歷
紅斑狼瘡是一種會致命的疾病
我朋友也是這樣
最終找神醫才醫得好
恭喜你啊

洋房

樓主要努力呀,唔好放棄,多d休息,食多d野,bk既姊妹會支持你,最重要係bb都會同你一起努力既

複式洋房

Joeff, 我好感動呀, 一路睇一路想喊, 因為太開心聽倒你終於有自己既bb, 真係得來不易...你要好好保重, 要笑多d, 你地大細都一定會好健康架!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

恭喜你呀

你同BB要加油呀~~

大宅

Joeff,

睇到妳嘅辛苦經歷, 去到最後到妳驗到bingo嗰刻, 我真的好激動, 感動到流左幾滴眼淚添!
恭喜妳最終能夠排除萬難, 成功懷孕, 祝妳BB健健康康成長!

大宅

Thanks for your sharing, i am so happy to hear your good news!! Pls take good care of yourself and bb.

男爵府

妳既經歷好令人感動呀。 妳同老公都好勇敢好堅強,恭喜你地終於有回報,我相信呢份福氣會永遠跟住你地。小心身體,多 D 休息,一齊同小 B 努力,一定無問題!加油!:)

大宅

我同我老公可以話一見鍾情,佢大我六年半,為人老實、孝順、有愛心,最重要係佢好愛錫我同埋唔介意我患有紅斑狼瘡(SLE)。我地識咗半年就結婚!我知佢好鍾意小朋友,但係我地婚前檢查時家計會就勸我地唔好要,因為懷孕對我個病可以 ...

真的好感動...希望一切順利, BB健康愉快...God bless you!

babyling

複式洋房

Joeff,
恭喜晒呀
要小心身體呀

大宅

Hi joeff:

恭喜哂呀! 祝妳同埋BB都健健康康

複式洋房

恭喜你.聽你有左真係好開心.好 感動
祝:生個健康快樂小可愛
一家三口快樂

複式洋房

add oil, sleep tight, and take care.

wish you and you family all the best.

大宅

我以前都諗住去睇佢,就係知道佢D脾氣咁衰至唔去。
佢呢種人簡直不知所為

首頁

尾頁

跳至