跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果呢四間都收全日k1,全部都搵到校車,你會讀邊間?你地心目中嘅排名係點呢?
我本身仲有1個5個月大嘅bb, 是否應該為左細b揀間有n嘅呢?

大宅

回覆:周宋 vs 聖馬堤亞 vs 宣道會錦繡 vs 麗晶

我會周宋,返全日,小朋友自理能力好d,自己又可以有時間照顧細嗰個

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

全部都係全日的,周宋明氣最大,最難入,聖馬屋村學校,地點較近市區,但環境較細(我女讀緊),課程深淺一般,綿繡唔太清楚,但我覺得太遠,麗晶我一定唔簡,因太多\"非本地學生\",所以我排名周>聖>宣

複式洋房

引用:如果呢四間都收全日k1,全部都搵到校車,你

原帖由 alisonbb 於 14-12-21 發表
如果呢四間都收全日k1,全部都搵到校車,你會讀邊間?你地心目中嘅排名係點呢?
我本身仲有1個5個月大嘅bb, ...
周宋>錦繡>聖馬>麗晶

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:如果呢四間都收全日k1,全部都搵到校車,你

我本身仲有1個5個月大嘅bb, ...
錦繡幼稚園好! 我見過的小朋友好活潑好主動, 活動學習, 我會將佢等同周宋, 跟住比較兩間的交通

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

複式洋房

而家其實我等緊周宋同聖馬結果,其他兩間都收左,但如果周宋吾收,聖馬同錦繡選邊間,就令我頭痛。

聖公會聖馬,識人係度教,地方無錦繡咁大,係水邊圍村

宣道會錦繡,識教會牧師,地方大,距離屋企最近,但始終由屋企過去一定要坐的士或揸車

識人教是否有優勢?
升小可幫手寫介紹信?
聖公會升聖公會小學易d?

子爵府

引用:而家其實我等緊周宋同聖馬結果,其他兩間都

而家其實我等緊周宋同聖馬結果,其他兩間都收左,但如果周宋吾收,聖馬同錦繡選邊間,就令我頭痛。

聖公會 ...
聖馬有參觀過, 好細, in時個校長比我感覺似托兒, 錦繡就有次同我仔去參觀小一, 佢地老師帶小朋友去, 相比之下我感覺好impressed, 想當年如果我知有間咁好既幼稚園, 就算遠的點都去考下, 你估唔到個小學老師同佢地上英文堂係全班擁躍舉手爭住答, 老實講我仔都會但成班都咁主動既我見我仔果間就爭少少

1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

咁睇來大家如果將聖馬同錦繡比,你地就會揀錦繡,就算佢有n班,都吾代表自己個細b會考到入去,重點係睇教學質素?

大宅

之前我有朋友個仔係錦繡n班,讀左上學期,之後學校唔比小朋友讀下學期,話小朋友好頑皮,老師管教唔到

複式洋房

錦繡有n班咩?

大宅

回覆:alisonbb 的帖子

原來係我搞錯,應該係錦繡入面,另一間幼稚園,叫天美

別墅

引用:原來係我搞錯,應該係錦繡入面,另一間幼稚

原帖由 issac_baby220 於 14-12-22 發表
原來係我搞錯,應該係錦繡入面,另一間幼稚園,叫天美
天美已經無辦學,而家宣道會做埋天美個位,但無開n班了

子爵府

聖公會 ...
Btw, 如果唔會選麗晶, 不如快的放出來, 有的小朋友未有offer, 媽咪會好心急的

別墅

周宋>宣道會錦繡>聖馬堤亞>麗晶

我睇返升學NETWORK 和學校環境加個人喜好排名的
原則上升小學與幼稚園無關,但去到叩門階段時,除了睇3條1 (誠意度), 小朋友本身實力,
要睇返小學校長同邊間幼稚園關係好,通常同教會或辦學團體係叩門會較有優勢,除非小朋友實力超班

複式洋房

係呀!我明白好多媽媽未有offer好緊張,明天出埋周宋結果,就會決定邊間啦!

別墅

引用:係呀!我明白好多媽媽未有offer好緊張,明

原帖由 alisonbb 於 14-12-22 發表
係呀!我明白好多媽媽未有offer好緊張,明天出埋周宋結果,就會決定邊間啦!

...
周宋有左結果喇

大宅

周宋收左我女,請問讀周宋,之後叩小一有咩優勢呢

複式洋房

周宋都收左我女呀!好開心呀!即刻吾駛再煩啦!

首頁

尾頁

跳至