嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡依家9個月大,出緊下邊兩隻牙。
之前想出牙時間唔中會痾d吽牙屎(黃色,水水有d粒粒)。但唔多。其餘時間都一日痾一次靚屎條。
上星期五開始佢一日痾3至4次呢d黃色吽牙屎,到依家成個星期喇,個pat pat紅晒,我知佢好痛,因為佢唔俾我地同佢抺,仲有d損咁。醫生有開到葯膏俾我,但唔係好得。仲冇有其他方法減輕佢既痛楚呢?我真係好心痛呀!究竟仲要痾幾耐?會唔會每次出牙都要痾呢d屎架?

希望有經驗既媽媽可以分享下!! 萬分感激!!!

大宅

醒目開學勳章

我聽我媽咪講,我細個吽牙都係成日痾,重痾到差d要入院,你一定要比多d水佢飲,唔係會脫水架,試下睇多幾個醫生啦,果時我睇咗幾個醫生都唔得,最後要出九龍睇先ok(當時我地住上水)

大宅

我囡囡每隻牙分開出 (只試過有兩隻一起出), 每次都是由吽牙疴到見到有白色的牙爆出牙肉便停止.
很多人教及我自己經驗:
每疴一定要盡快洗. 我當時煲金銀花菊花水, 暖暖地洗. 洗完唔包片一陣, 而搽葯膏時一定要皮膚已經乾爽才搽. 搽後還薄薄搽一浸花士令隔開便便.

唔好用抺, 都唔好用水沖 (連水沖都痛).最好用棉片濕水印, (躺下換片時)用棉濕水在佢patpat對上渣水出來沖洗 (好似我地開刀生的媽咪生完bb後醫院嬸嬸幫我地在床上洗下身時咁樣--sorry講到咁白). 之後用渣到好乾的濕棉片或毛巾印乾 (用紙或乾棉片會chee落patpat度.)
當時bb真係好痛苦, 每天沖涼時直情不肯坐落水度 (因為痛).
希望你bb快些好返.

呀, 如可能條片不要太貼身, 不要穿太貼的褲或body.有隻片牌子 薯薯樂, 設計上褲襠位較深, 不會太貼著bb下身, 佢會舒服些.

[ 本文章最後由 納奧美 於 08-4-18 01:24 編輯 ]

複式洋房

我想請問吽牙屎d便便會否好似痾水呀?因我囡囡從星期二開始她每一天痾4、5次便便,有1次痾黃色,有水水和d粒粒但其餘便痾水,但她在痾便便過程時冇哭和亦冇特別同平時一樣只是近排扭計d!昨天已去睇醫生食止瀉藥後還有痾所以想請問我囡囡是否吽牙?thx

大宅

環保接龍勳章

其實所謂牙仔屎,就係BB在吽牙時牙肉痕痕/唔舒服,周圍咬野,食左細菌落肚仔而"肚痾"。如你發現佢幾天過未正常返就要睇醫生,幫佢醫返好啦!太長時開就會成為腸胃炎,入院都唔出奇!至於BB個pat pat就重慘,因肚痾時便便帶酸性,會更容易"腌"親pat pat,紅紅痛痛,mami見到都心痛啦!如有此情況,就要幫佢查D有 zinc oxide的糕糕啦!
係呀,睇完醫生都會繼續一段短時間,但食完藥藥過多幾時應該會冇事,你會慢慢見到D便便開始冇咁悕架啦,如幾天後還是很"水"的,就打電話比醫生,問是否要再睇啦!希望你BB快D冇事啦!

原文章由 chelseachor 於 08-4-18 01:46 發表
我想請問吽牙屎d便便會否好似痾水呀?因我囡囡從星期二開始她每一天痾4、5次便便,有1次痾黃色,有水水和d粒粒但其餘便痾水,但她在痾便便過程時冇哭和亦冇特別同平時一樣只是近排扭計d!昨天已去睇醫生食止瀉藥後還有痾所以想 ...

別墅

原來係牙仔屎,我阿b一日痾三次。洗唔洗少吃d菜/生果?
我e幾日俾白粥佢咋。

原文章由 sheffield 於 08-4-18 10:17 發表
其實所謂牙仔屎,就係BB在吽牙時牙肉痕痕/唔舒服,周圍咬野,食左細菌落肚仔而"肚痾"。如你發現佢幾天過未正常返就要睇醫生,幫佢醫返好啦!太長時開就會成為腸胃炎,入院都唔出奇!至於BB個pat pat就重慘,因肚痾時便便帶酸性,會更容 ...

大宅

環保接龍勳章

純粹個人意見,如唔係嚴重(又稀又密),就唔使點介口。如嚴重就食清D,粥粥用瓜瓜,唔好用菜菜(比瓜難消化),怎致要開稀少少D奶,因奶裡面的乳糖會令DD較容易痾,少食多餐,讓BB吸收好D…(我覺得3次唔係嚴重,最仲要睇埋"質地"喚)!唔係大稀都比返小小肉肉和瓜瓜落D粥到啦,或者你可以唔用碎肉,放成舊肉落去煲粥,有益又有味!瓜瓜(節瓜好D)係刨幼絲(碎)呀,好甜架!
當然,最好係問下醫生意見啦!

原文章由 BearBearChris 於 08-4-18 16:18 發表
原來係牙仔屎,我阿b一日痾三次。洗唔洗少吃d菜/生果?
我e幾日俾白粥佢咋。

別墅

囡囡早幾天已看了醫生, 吃過止瀉葯得其實沒大改善。不過我有給她飲醫生開的電解補劑。

我現在給她抺pat pat的方法都像是納奧美所說是用棉花濕水輕的沖。印乾後再塗zinc oxide的葯膏。

醫生當時也告訴我其實吽牙屎就是BB牙肉痕所以喜歡咬東西, 這樣容易吃到細菌, 所以會痾。醫生說起碼也要個多星期, 將不潔的東西痾清便沒事。現在已經剛好一星期了,見她這樣的痛我真的好心痛。

謝謝你們的意見啊, 我會再觀察她. 今天她已吃原4天的葯, 如果情況持續, 我會再帶她看醫生。

Thanks!!

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我個女都咁...想問下你地d bb會唔知發燒呀.

大宅

環保接龍勳章

我當時都好心痛,我的BB共痾了差不多兩星期,面面身身都瘦了!當我再見到正常poo poo時我實在係好開心,還錫錫佢,讚佢叻叻呀!好快論到你開心架啦!我們第一次做媽媽的都和寶寶一齊長大呀!

原文章由 joyce1024 於 08-4-18 17:28 發表
囡囡早幾天已看了醫生, 吃過止瀉葯得其實沒大改善。不過我有給她飲醫生開的電解補劑。

我現在給她抺pat pat的方法都像是納奧美所說是用棉花濕水輕的沖。印乾後再塗zinc oxide的葯膏。

醫生當時也告訴我其實吽牙屎 ...

複式洋房

唔該曬!
原文章由 sheffield 於 08-4-18 10:17 發表
其實所謂牙仔屎,就係BB在吽牙時牙肉痕痕/唔舒服,周圍咬野,食左細菌落肚仔而"肚痾"。如你發現佢幾天過未正常返就要睇醫生,幫佢醫返好啦!太長時開就會成為腸胃炎,入院都唔出奇!至於BB個pat pat就重慘,因肚痾時便便帶酸性,會更容 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉..原來黃水+粒粒=牙屎
我個仔d排 晚晚12點痾...因為水得濟 仲上埋背
勁煩...

我仔patpat都好紅 有咩藥高係得ga?

別墅

sheffield,

你bb前後痾了共兩星期,期間係咪都有keep住看醫生?
我囡囡到今日為止都仲係食完野無耐就痾,d屎好臭and酸。但d屎係浠,醬糊咁。又唔係好見有粒粒。
我真係好想見返佢d靚屎呀。

gucci_ha,

你去買zinc oxide的葯膏可以消紅。

ching070707,
我囡囡囡冇發燒呀。不過醫生話如果痾+發燒就要小心d。

[ 本文章最後由 joyce1024 於 08-4-20 17:54 編輯 ]

複式洋房

我囡囡都還有痾(已差不多一星期)d便便一時係黃色一時係綠色但係水水加少少粒粒,每日都痾三、四次,她都係食完野無耐就痾攪到個patpat紅曬!好心痛

[ 本文章最後由 chelseachor 於 08-4-21 01:00 編輯 ]

大宅

請問有 zinc oxide的糕糕即係邊隻 ? 邊度有得買 ?

thanks

大宅

環保接龍勳章

醫生有,另我自己用開一隻英國的SUDOCREAM,我知在Shanghai Tang(上海灘"的pedding building樓上,好似係5樓,有得賣。其他有zinc oxide的糕糕我就唔知啦,你不如問下有pharmacist的藥房或watsons/萬寧吖,佢地應該幫到你!
原文章由 catandpig 於 08-4-21 09:21 發表
請問有 zinc oxide的糕糕即係邊隻 ? 邊度有得買 ?

thanks

別墅

catandpig,

zinc oxide的軟膏是醫生開給我, 牌子叫"歐化鋅軟膏", 這個zinc oxide含量有32%, 我相信在一般葯房可以買到。

而我發現Keilh's的Baby Diaper Rash Ointment含zinc oxide量都有20%, 我諗如果BB紅得唔太勵害可以試下呢隻

大宅

唔該哂 sheffield & joyce1024,

我囡囡上星期初開始每日痾兩次, 到星期五就痾4次, 仲好大包, 帶左佢去睇醫生, 食左止瀉藥都仲有痾2-3次, 不過無之前咁大包, pat pat 查左醫生比果 d 藥膏, 不過都仲有d紅, 亦都照醫生吩咐, 開希d奶比bb食,

我去睇下有無你地講果d藥膏, 比bb試下, 睇下個pat pat 會唔會好d.

佢呢排都比較樓計, 成日都要人抱, 好痴身, 行開一陣都唔得, 希望佢快d吽完, 唔洗咁辛苦

民房

我個b連痾5days,這兩days有血絲,睇咗2個醫生,都話等佢痾清,好担心.啲便便好cearm,黃黃地,一日4-5次. 有冇媽咪有經驗.佢而家6個半月.

大宅

環保接龍勳章

唔好太擔心,血絲是因為腸膜損左,就係BB慢慢痾少D就唔會有加啦,如D poo poo見唔到有潺有差唔多好翻架啦,心痛肯定架啦,多D留意BB,唔好腌住pat pat就得架啦(如pat pat紅紅,記住查糕糕呀)!

原文章由 anson_hyh 於 08-4-29 16:32 發表
我個b連痾5days,這兩days有血絲,睇咗2個醫生,都話等佢痾清,好担心.啲便便好cearm,黃黃地,一日4-5次. 有冇媽咪有經驗.佢而家6個半月.

首頁

尾頁

跳至