論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢做咗五個月。上星期朝早執曬嘢。話要即時走。補番一個月人工,冇要今個月人工。仲話老公要佢走。不再在香港打工上個月已經想同我哋講。
我當時嬲。之後搞掂哂d嘢,同bb hug hug .老公送佢去地鐡站。佢喊咁多謝我地對佢好好。走時仲問老公可以hug 一hug。問我地將來再來香港可不可以見bb

佢走咗。佢走個朝早仲做好曬所有家務。我都唔明白,佢都吾似玩嘢,又吾似做得吾開心。所有嘢自動自覺又晹bb。好多個問號。吾要錢吾要機票就走。

我好失落,見到佢間房一日之間冇曬嘢。好似有個親人一夜消失。我琴晩抱住bb喊左出黎。
先吾理佢有冇講大話,有冇搵過第二份工。原來我不知不覺已經當左佢係屋企一份子。我好掛住佢。

我係咪好儍?

珍珠宮

回覆:imconfusing 的帖子

同你情沉一樣,很理解你的心情,我的姐姐走了一星期(兩年半工作),這幾天心情煩躁,若有所失,她表現中規中舉,一方面好似失去了一位家人,另一方面,家務和小朋友的工作後吃力。她仍和小朋支間中有上網(電話)聯絡,她都表現出不捨得。

珍珠宮

引用:佢做咗五個月。上星期朝早執曬嘢。話要即時

原帖由 imconfusing 於 14-12-21 發表
佢做咗五個月。上星期朝早執曬嘢。話要即時走。補番一個月人工,冇要今個月人工。仲話老公要佢走。不再在香 ...
我家姐姐完約時,我都好似你咁,過幾日冇事

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 imconfusing 於 14-12-21 發

原帖由 小mama 於 14-12-21 發表
有冇再請人?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小mama 於 14-12-21 發表我家

原帖由 sochui 於 14-12-21 發表
有冇再請人?
有, 仲等緊

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+imconfusing+於+14-12-21+發

冇左錢冇傷心。係突然有個好close 嘅人消失左。我今日收番佢走前曬個d衫又喊。
我系咪其實產後depression ?

333s    發表於 15-1-3 08:59

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 sochui 於 14-12-21 發表有冇

有, 仲等緊
我現在試試不用工人,睇睇可不可以應付,發覺幾吃力。不過兩手準備,留意現在市場情況,隨時再請人。你請人僱傭公司收費多小?等我用來參考。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小mama 於 14-12-21 發表我家

冇左錢冇傷心。係突然有個好close 嘅人消失左。我今日收番佢走前曬個d衫又喊。
我系咪其實產後depression ? ...
一起生活一段時間,一定會有感情,人是感情的動物呀。

333s    發表於 15-1-3 08:59

禁止訪問

回覆:工人姐姐突然走。我好唔開心

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+sochui+於+14-12-21+發表有冇

有, 仲等緊
請海外還是本地?

珍珠宮

今天去問過海外工人要七千五至九千,仲要等兩個月,本地更冇。

男爵府

回覆 imconfusing 的帖子

我個case 同你一樣, 都係5個月貨仔, 話唔do , 老公搵到好工
我都好唔開心, 好唔慣. 希望你搵快到個做得長又好的工人

複式洋房

我個case 同你一樣

水晶宮

好明白你既失落.
但即使真係親朋好友,都有走既一日啦,一樣唔知幾時架,
節哀吧...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

人心肉做,點都有感情。不過要明白天下無不散之延席,向前看,祝早日搵到好姐姐

333s    發表於 15-1-3 09:00

男爵府

引用:佢做咗五個月。上星期朝早執曬嘢。話要即時

佢做咗五個月。上星期朝早執曬嘢。話要即時走。補番一個月人工,冇要今個月人工。仲話老公要佢走。不再在香 ...
吓?你個工人好好家?我永遠唔會當工人係屋企人。

333s    發表於 15-1-3 09:00

禁止訪問

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+imconfusing+於+14-12-21+發

原帖由 fanfanbb 於 15-01-03 發表
吓?你個工人好好家?我永遠唔會當工人係屋企人。
好好㗎。日日見關係親過親人呀

大宅

回覆:imconfusing 的帖子

佢沒心做,就早D走,我都試過!有時做僱主,自問問心沒愧,就得!好過佢留糸度,玩失蹤!

侯爵府

个工人要即走我觉得吾似係佢老公,除非中左六合彩,一個月都吾等得,会吾会揾到份人工高,可外宿的工?我觉得大部份工人都吾会話吾捨得个僱主,你做僱主要做的事就好,不用太上心。如果个工人真 care 你就会同佢老公講等多一个月

首頁

尾頁

跳至