跳至

首頁

尾頁

別墅

最近發現喬Q 有好多隻牙都有黑色的漬, 牙齒的內外都有, 請問點解會出現, 佢又無飲茶, 點樣令佢不會再增加, 有無mami 可以解答到我, 又或有沒有Mami 識得牙醫朋友可以幫我問o下呢, 因為我唔想浪費錢帶佢睇牙醫!

大宅

我姪仔之前都係咁, d牙好黑, 因為佢飲完奶就瞓覺無刷牙, 依家飲完奶刷完牙同飲少少水就無再黑啦!

原文章由 PekoBB 於 08-4-18 12:36 發表
最近發現喬Q 有好多隻牙都有黑色的漬, 牙齒的內外都有, 請問點解會出現, 佢又無飲茶, 點樣令佢不會再增加, 有無mami 可以解答到我, 又或有沒有Mami 識得牙醫朋友可以幫我問o下呢, 因為我唔想浪費錢帶佢睇牙醫! ...

[ 本文章最後由 柔柔mami 於 08-4-18 19:12 編輯 ]

別墅

我個女早在半年前已經係咁,最初以為藥物影響,但兒科醫生話唔係,健康院姑娘話可能係口腔有菌,不過她新出個d牙就一直都冇漬,所以我覺得同佢之前d藥物有關。

不過d漬係會退,只要刷牙時比d心機就得

原文章由 PekoBB 於 08-4-18 12:36 發表
最近發現喬Q 有好多隻牙都有黑色的漬, 牙齒的內外都有, 請問點解會出現, 佢又無飲茶, 點樣令佢不會再增加, 有無mami 可以解答到我, 又或有沒有Mami 識得牙醫朋友可以幫我問o下呢, 因為我唔想浪費錢帶佢睇牙醫! ...

別墅

柔柔Mami,
咁你姪仔d 牙漬係唔係會自然退晒而變番完全白色o架, 由食完奶刷牙開始, 要用幾耐時間先至無晒 d 漬? 但因為而家幫喬Q刷牙真係有d 難度, 好難好細緻咁刷, 因為佢要自己拿住支牙刷自己刷, 咁點好呢?

原文章由 柔柔mami 於 08-4-18 19:08 發表
我姪仔之前都係咁, d牙好黑, 因為佢飲完奶就瞓覺無刷牙, 依家飲完奶刷完牙同飲少少水就無再黑啦!

別墅

你個女幾大呀? 喬Q 一直都無食藥, 咁解會咁呢?

原文章由 gloriahung 於 08-4-19 17:33 發表
我個女早在半年前已經係咁,最初以為藥物影響,但兒科醫生話唔係,健康院姑娘話可能係口腔有菌,不過她新出個d牙就一直都冇漬,所以我覺得同佢之前d藥物有關。

不過d漬係會退,只要刷牙時比d心機就得

...

別墅

我個女係19個多月大,其實佢只係因傷風咳食過d抗生素(沒有四環素)及抗敏感藥,醫生話那些藥不會影響牙齒。所以我都未知真正原因,不過我見她新出那些沒有這個問題,可以肯定不是她本身牙齒有問題因為我表姐(牙醫)話只要不是一出便黑就不用太擔心,等她換牙啦。

妳留意吓喬Qd牙齒係唔係一出就黑,如果係就帶佢睇牙醫啦,當然妳亦可照帶佢睇牙醫求過安心

原文章由 PekoBB 於 08-4-21 02:02 發表
你個女幾大呀? 喬Q 一直都無食藥, 咁解會咁呢?

大宅

都差唔多一年呀! 依家少少黃la又唔係好白, 不過就冇晒d黑色既漬! 我依家同柔柔刷都好難, 不過我就一人一隻牙刷, 佢自己刷下我又偷襲幫佢刷下, 不過佢出緊大牙可能好痛, 只可以細細力刷一下左又刷一下右, 有時佢反抗都要細細力hold住佢個頭刷, 但係刷完一定會俾佢飲兩啖水

原文章由 PekoBB 於 08-4-21 02:00 發表
柔柔Mami,
咁你姪仔d 牙漬係唔係會自然退晒而變番完全白色o架, 由食完奶刷牙開始, 要用幾耐時間先至無晒 d 漬? 但因為而家幫喬Q刷牙真係有d 難度, 好難好細緻咁刷, 因為佢要自己拿住支牙刷自己刷, 咁點好呢?

...

大宅

我想問你地有冇用牙膏呀
我驚d牙膏唔食得, 所以只係用牙刷幫佢刷咋

男爵府

原文章由 沙沙女 於 08-4-22 12:59 發表
我想問你地有冇用牙膏呀

有D牙膏專俾BB用 可以食呀

別墅

柔柔mami, & gloriahung,
唔該晒你兩位, 我而家每日幫佢早晚都刷牙, 希望佢快d 退啦, 好驚佢越來越多, 要到6-7歲才可以換都幾慘, 我怕佢返學時比同學仔笑!

沙沙女,
我都有仲牙膏幫佢刷, d 牙膏係話食得o架!

大宅

畀面勳章

Niki

俾條link妳睇睇,唔駛擔心!

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/hea ... ral_health_oh1.html

[ 本文章最後由 祈兒 於 08-4-23 20:22 編輯 ]

大宅

柔柔自從出第一隻牙開始就用瑞士寶寶牙膏, 成份天然食落肚都唔怕! 我早晚都會幫柔柔刷牙, 每次只用一粒紅豆咁大!

原文章由 沙沙女 於 08-4-22 12:59 發表
我想問你地有冇用牙膏呀

大宅

點解妳地bb咁乖肯俾妳地刷牙架...
小澄好耐之前都仲肯攞住支牙刷"扮"刷牙, 依家完全唔肯... 我有時用手指套住塊布幫佢"抹牙"都唔肯...
更加唔駛諗用咩牙膏....

點樣可以 train 到佢刷牙? 有咩方法架?

Niki,
其實小澄牙齒都唔乾淨架,佢就唔係黑色點點, 而係黃黃地色,好似煙屎牙咁.... 因為佢無刷牙....

原文章由 柔柔mami 於 08-4-24 00:00 發表
柔柔自從出第一隻牙開始就用瑞士寶寶牙膏, 成份天然食落肚都唔怕! 我早晚都會幫柔柔刷牙, 每次只用一粒紅豆咁大!

別墅

請問大家介奶杯是點樣o架, 有無Mami 已經幫個b 用緊?

祈兒,
非常之多謝你, 我睇晒了, 好有用, 希望是真的呢! 我都想不到她食了什麼食物導致有漬, 不過而家會盡量少吃深色食物, 希望佢快 d 退啦!

Carfoon,
你試o下同小澄一齊刷, 仲要一邊刷一邊唱刷牙歌, 我是抱住喬Q 同佢一齊刷的, 你試o下會不會好d !

洋房

Niki

上個星期明報報導過,你留意吓

http://happypama.mingpao.com/cfm/relation3.cfm?File=20080420/guib/oha2.txt

男爵府

原文章由 dingdingmama 於 08-4-29 00:39 發表
Niki

上個星期明報報導過,你留意吓

http://happypama.mingpao.com/cfm/relation3.cfm?File=20080420/guib/oha2.txt

有文獻指小朋友感染這細菌,反而較少出現蛀牙。

又好似有利喎..

大宅

柔柔冇特別用戒奶杯wo, 只係分開平時飲水/果汁既杯, 另外用一個有耳仔既飲管杯飲奶, 飲到最後剩返少少就開蓋俾佢自己揸住飲, 因為需要抬頭舉高隻杯先飲到, 佢就自己慢慢控制到唔會漏, 佢依家刷完牙飲水都係自己揸住啦!

原文章由 PekoBB 於 08-4-27 02:05 發表
請問大家介奶杯是點樣o架, 有無Mami 已經幫個b 用緊?

祈兒,
非常之多謝你, 我睇晒了, 好有用, 希望是真的呢! 我都想不到她食了什麼食物導致有漬, 不過而家會盡量少吃深色食物, 希望佢快 d 退啦!

Carfoon,
你試o下 ...

大宅

依家柔柔都唔乖la! 依家每次都係一人一隻牙刷, 有牙膏個隻佢揸, 我就用另一隻刷自己俾佢學, 由佢慢慢自己刷, 刷下佢又飲下水, 最後入面大牙佢刷唔到都係夾硬幫佢刷! 佢依家大個唔肯俾我捉住佢隻手刷la! 咩都要自己do架!

原文章由 carfoon 於 08-4-24 09:01 發表
點解妳地bb咁乖肯俾妳地刷牙架...
小澄好耐之前都仲肯攞住支牙刷"扮"刷牙, 依家完全唔肯... 我有時用手指套住塊布幫佢"抹牙"都唔肯...
更加唔駛諗用咩牙膏....

點樣可以 train 到佢刷牙? 有咩方法架?

Niki ...

男爵府

原文章由 柔柔mami 於 08-4-29 14:03 發表
依家柔柔都唔乖la! 依家每次都係一人一隻牙刷, 有牙膏個隻佢揸, 我就用另一隻刷自己俾佢學, 由佢慢慢自己刷, 刷下佢又飲下水, 最後入面大牙佢刷唔到都係夾硬幫佢刷! 佢依家大個唔肯俾我捉住佢隻手刷la! 咩都要自己do ...

SAME 呀

大宅

我都用左 PekoBB & 柔柔mami 個方法 train 小澄刷牙, 呢幾晚真係有好大進步, 佢肯自己攞住一支牙刷, 張開口俾我用另一支去幫佢刷啦~! 佢自己果支就有時刷下, 多數都係玩下杯水咁...
一次刷5-6次, 都刷到大牙...

不過我相信佢都係肯合作一排, 遲下可能又唔肯呢... 希望keep 到啦~!!

柔柔mami,
係咪柔柔叻叻已經學識刷牙啦? 即管俾佢"發揮"下刷牙嘅技術啦~!

原文章由 柔柔mami 於 08-4-29 14:03 發表
依家柔柔都唔乖la! 依家每次都係一人一隻牙刷, 有牙膏個隻佢揸, 我就用另一隻刷自己俾佢學, 由佢慢慢自己刷, 刷下佢又飲下水, 最後入面大牙佢刷唔到都係夾硬幫佢刷! 佢依家大個唔肯俾我捉住佢隻手刷la! 咩都要自己do ...

首頁

尾頁

跳至