跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我姑奶係澳州公民~佢話澳州搵食冇香港咁辛苦~~
希望我老公過去~
我姑奶佢係澳州有車有樓有鋪頭~
只要我老公過去,我姑奶,同埋佢老公都會幫我老公做生意~
咁樣搵食冇咁辛苦~~時間又唔長~
但我老公成3十幾歲人,英文又唔識多個~~
佢驚去到果樹生活唔到~~

其實我想知澳州生活係咪好好多??
學英文難唔難架??

我自己都驚自己習慣唔到~~英文又唔識.果邊又冇親人,得姑奶~~一陣同我老公有咩問題又唔知點算~~

我英文唔叻,希望各媽咪可以用中文回覆我~THX~~
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

男爵府

Hi 寶寶儀,

其實你地有無黎過澳洲旅遊探親? 如果有的話,咁你地又覺得澳洲點呀? 如果無,我認為你地最好黎兩/三個禮拜了解下哩到o既生活情況,探下路。 有好多野唔可以淨係聽人講。

一般黎講,澳洲搵食係無香港咁辛苦因為有頗完善o既勞工保障。 但你唔好忘記,哩到人工一般唔係好高,稅又重,供車,供樓,供保險,生活指數又高。 好似今日我地o係商場o既 food court 食 lunch,我o既牛腩麵要 A$9.90, 我先生o既日式咖哩豬扒飯要 A$7.60,都米話唔"喇利"。

要學英文一D都唔難。 政府有免費課程比英文程度低o既移民。 其實最緊要放膽去多聽多講就得架喇。 本地人一般都好有禮貌友善,唔會笑人英文唔好。

至於你問澳洲生活係唔係真係好好多,好難答你因為每個人追求o既野都唔同。 如果你鍾意香港多姿多彩o既生活,零晨12點想去食宵夜都隨時搵到地方,買野選擇多咁你就唔好移民喇。 哩到o既生活平淡好多但你會有好多時間同家人一齊去野餐,去釣魚,去行山,行博物館,一齊o係屋企整下野食,哩種係唔係你地嚮往o既生活? 咁澳洲就可能o岩你地。

我都係一個人嫁過黎,o係哩到無親無故,未又生活得ok 啦。 唔好下下諗D負面o既野,同老公有咬撬時時都有啦,用正面o既態度去面對問題就得架啦。

請恕我八卦,你姑奶會幫你先生做邊行生意呢 .... "咁樣搵食冇咁辛苦~~時間又唔長"。 我第一次聽人講自己做生意係唔辛苦唔困身。

Cheers,

原文章由 寶寶儀 於 08-4-19 22:55 發表
我姑奶係澳州公民~佢話澳州搵食冇香港咁辛苦~~
希望我老公過去~
我姑奶佢係澳州有車有樓有鋪頭~
只要我老公過去,我姑奶,同埋佢老公都會幫我老公做生意~
咁樣搵食冇咁辛苦~~時間又唔長~
但我老公成3十幾歲人,英文又唔 ...

伯爵府

Hi, Devlin

你講既澳洲生活非常正確,所以我開始擔心自己未必適應那邊的生活 無奈我先生是那邊長大的,始終要為囡囡將來打算!這個月竟然成日都訓唔著,可能太多事擔心!

那麼你嫁去澳洲多久了?你的囝囝多大呀?

原文章由 Devlin媽媽 於 08-4-20 17:21 發表
Hi 寶寶儀,

其實你地有無黎過澳洲旅遊探親? 如果有的話,咁你地又覺得澳洲點呀? 如果無,我認為你地最好黎兩/三個禮拜了解下哩到o既生活情況,探下路。 有好多野唔可以淨係聽人講。

一般黎講,澳洲搵食係無香港咁辛苦因為 ...

[ 本文章最後由 vanessamom 於 08-4-20 19:27 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 Devlin媽媽 於 08-4-20 05:21 PM 發表
Hi 寶寶儀,

一般黎講,澳洲搵食係無香港咁辛苦因為 ...

首先唔該哂你先~~
我同老公都未去過澳州架~
所以同老公商量左,叫佢去果度探下路先~~
我地都希望2個囝囝將來既路好行d~~始終係香港讀書一定冇澳州咁好.

以前既我只希望玩~~玩完就算~~
自從結左婚之後,我好想多d家庭生活,只要有老公陪我就好滿足~~
講真呀,我而家2個小朋友都咁細,見到佢地邊有心情玩呀~~冇見一陣我都擔心死~~
呢個就係我響往既生活"同家人一齊去野餐,去釣魚,去行山,行博物館"

我自己食咩著咩都唔係問題~~到時候生活拍數高既咪係屋企一家人煮餐飯~有咩食咩都冇所謂~~
加上我到時候去到都係同我姑奶住~~

我英文真係好唔掂架,識24個英文字母咋~~
好驚到時候咩都唔識~~俾人笑,想同人呻又唔知搵邊個~~始終唔係自己親人,有d野好難開口

我姑奶佢老公做咩真係唔知,佢係澳州生活左好多年~~
佢好鼓勵我老公過去~唔想佢係香港咁辛苦~~
起碼收工時間早啦~~我老公係香港一日做十幾個鐘,人工得果萬幾~~好辛苦~~點做都係得咁多~~
起碼係澳州生活都唔洗咁長時間~~

係啦,你住澳州邊度>>>??
我老公佢地傾掂左,黎緊會去澳州探路先,睇下老公去果度生活得唔得,唔得咁就唔洗去~~

男爵府

Hi vanessamom,

我黎左5年喇而仔仔都有28月大。

一定會有擔心o既情況出現不過我地中國人適應力咁強,比多少少時間自己喇。 好似我同寶寶儀講,凡事樂觀D,向好o個方面諗,用正面o既態度面對問題就得架喇。

Cheers,

原文章由 vanessamom 於 08-4-20 19:26 發表
Hi, Devlin

你講既澳洲生活非常正確,所以我開始擔心自己未必適應那邊的生活 無奈我先生是那邊長大的,始終要為囡囡將來打算!這個月竟然成日都訓唔著,可能太多事擔心!

那麼你嫁去澳洲多久了?你的囝囝多大呀?

...

男爵府

Hi 寶寶儀,

好呀,先去探路睇下自己鍾唔鍾意再決定。 如果真係移民未快快係香港開始學定英文先。

我住係布里斯本,空氣清新,大部分時間都係藍天白雲。

原文章由 寶寶儀 於 08-4-21 00:25 發表

首先唔該哂你先~~
我同老公都未去過澳州架~
所以同老公商量左,叫佢去果度探下路先~~
我地都希望2個囝囝將來既路好行d~~始終係香港讀書一定冇澳州咁好.

以前既我只希望玩~~玩完就算~~
自從結左婚之後,我好想多d家 ...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 Devlin媽媽 於 08-4-21 11:00 AM 發表
Hi 寶寶儀,

好呀,先去探路睇下自己鍾唔鍾意再決定。 如果真係移民未快快係香港開始學定英文先。

我住係布里斯本,空氣清新,大部分時間都係藍天白雲。

...

hihi~~
我真係好驚學英文~~
返學果陣真係一上堂就飛蚊~~

其實有冇辦法學好佢架??
我想學基本果d~~
但我而家冇辦法去讀書,一個人湊緊2個小朋友

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

寶寶儀,
呢度D外國人都好好人,我有時聽唔明,都會叫佢地講慢D,同講多次,一般佢地都好願意!當然有時候佢地會講D好地度既澳洲英文,果D我自己就真係聽唔明啦 只有陪笑 而且英文聽得多,用得多,就會有進步,我相信基本溝通唔會有太大問題,所以你唔好太擔心
至於生活指數,呢度係比hk高,不過講真,呢度D人星期一至五都會留係屋企煮3餐,唔會似hk甘成日都話要出街食;我自己就星期六、日出街食飯既機會比較多 因為我做全職主婦都要放下假啦 所以我覺得食方面唔係使好多錢
我老公係hk時,每日一早返工,夜晚半夜先收工返屋企,基本上星期一至五,我囡囡都唔會見到佢一面,想一齊食餐飯都好難囉 有時星期六都要返公司做野,所以完全無家庭生活 星期日老公已經好累,我自己又唔忍心叫佢四圍去....所以搵到錢都無時間使呀!
但係黎到澳洲,搵錢就同hk一樣甘多,但返工時間就好得多,每日準時放工返屋企食飯,星期六、日一定係家庭樂 所以黎到交重稅,我都覺得無問題,因為家庭樂係錢買唔到...
而且呢邊讀書又真係輕鬆好多,我囡囡以前係hk返幼稚園,一要寫字就喊,做功課好勞氣 但係依家係呢邊壓力無甘大,又學到野
不過,我覺得最大問題,係你同你老公都要過黎澳洲睇下,住一段短時間都好,睇下適唔適合自己,同要問清楚你姑拉,究竟過到黎你老公做咩呢?因為全家人移民到另一個地方,係一個重大決定,唔可以任何時都唔清楚!另外,一定要問清楚你姑拉,到時過到黎收入又如何呢?因為此終一家人過到去,基本生活費都需要啦! 係咪?呢D係好現實既問題,當解決到現實既問題,再進一步去諗其他既問題,就會變得容易得多,係咪?
你係咪餵人奶ga?俾心機,加油呀!我囡囡餵人奶到4歲半先戒奶到依家我都好懷念果段日子呢!

[ 本文章最後由 pigpig 於 08-4-21 13:50 編輯 ]

伯爵府

Hi, Devlin

我honeymoon時都去過布里斯本,好靜....重靜過Sydney,其實澳洲對我來說,一點也不陌生,只是之前去過的無數次,都是去旅行的心態,而今次過去就是去住,所以才會擔心起來!

我的囡囡今年7歲,對於要過去澳洲讀書,她是十分不喜歡,因為她說她所有的好朋友都在香港,加上她很喜歡現時就讀的學校,所以她向婆婆說:「Daddy, Mummy 都唔理我的感受,我一早同佢地講,話我唔鍾意過澳洲讀書。」

希望她過到澳洲,會適應那邊的學校生活。

原文章由 Devlin媽媽 於 08-4-21 10:46 發表

我黎左5年喇而仔仔都有28月大。

一定會有擔心o既情況出現不過我地中國人適應力咁強,比多少少時間自己喇。 好似我同寶寶儀講,凡事樂觀D,向好o個方面諗,用正面o既態度面對問題就得架喇。

Cheers,

...

男爵府

你地有無同囡囡去參觀過哩到o既學校?

原文章由 vanessamom 於 08-4-21 18:00 發表
Hi, Devlin

我honeymoon時都去過布里斯本,好靜....重靜過Sydney,其實澳洲對我來說,一點也不陌生,只是之前去過的無數次,都是去旅行的心態,而今次過去就是去住,所以才會擔心起來!

我的囡囡今年7歲,對於要過去澳洲讀書 ...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 pigpig 於 08-4-21 01:47 PM 發表
寶寶儀,
呢度D外國人都好好人,我有時聽唔明,都會叫佢地講慢D,同講多次,一般佢地都好願意!當然有時候佢地會講D好地度既澳洲英文,果D我自己就真係聽唔明啦 只有陪笑 而且英文聽得多,用得多,就會有進步,我相信基本溝 ...

唔該哂你打咁多字..睇完你地~~講野,我真係舒服左好多~~

其實我地而家問題真係果邊岩唔岩生活~
去到果邊住同食都唔係問題~~我姑奶佢地包埋我地,我都好明白長遠唔可以靠人~~但短暫黎講冇問題~~

姑奶佢地係果邊好似做電子生意~~
姑奶話好好搵,同埋果邊有間連鋪係度冇租出去,想自己鄺大d間鋪頭~~咁樣搵錢都多d~~

同埋我真係好想一家人一齊既時間多d~而家老公真係忙到想死,我想佢陪我都幾難,係香港又難搵食~~

同左姑奶傾,佢話9月度老公去左果邊先~~去幾個月冇問題先返黎香港攪移民~~

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

寶寶儀,
如果你姑奶話無問題的話,叫你老公過去住下,睇下環境先,都係好事 起碼知道岩唔岩果邊既生活,跟住你先再帶埋小朋友過去,甘情況就會好好多......
hk工作真係忙得要命,我老公以前一個人要做十個人既野...忙到CC下呀....後來佢公司調佢過澳洲做野,一做就做左差不多1年有多,做過之後,覺得呢邊好適合一家人生活,所以我地就決定移民啦!
我地係呢邊咩親威都無,有時我都會覺得悶,不過,好好彩,我係網上識左幾個hk過澳洲既朋友,大家時時都會約出黎見下面,傾下計,所以都好開心!
我都好開心,你同我講完野之後,個人舒服左,因為我都明白,呢個時候,你好需要有人支持你...
希望你一切順利!

大宅

好媽媽勳章

pigpig.

唔該哂你呀~~
始終成家過去,都係老公去睇下環境先~~穩陣d~~

我而家唔可以同屋企人傾澳州既問題,同老公講又好似俾壓力佢,所以都冇人傾到計~~唯有上網搵各媽媽幫 手啦!!

我老公大約9月就會過去~~
希望一切順利啦~~~
pig你住澳州邊度架????????

人大左結左婚真係好想一家既一齊既時間長d~~
有時候見到老公一日忙到黑,返到屋企就訓~~好灰~~
到時候希望到左澳州真係有改善啦

洋房

hi , 寶寶儀
唔駛咁擔心喎, 我同老公都打算年尾過去澳洲生活, 因為要等bb出左世先 , 其實我哋都考慮左好耐先決定, 我都好擔心過到去會咩都唔識, 我英文都唔好架, 咪慢慢學囉, 我之前係澳洲住過2個月, 我覺得嗰邊真系好舒服, 而且為左下一代我覺得嗰邊點都比香港好, 你真係要同老公好好計劃下, 你哋會住係澳洲邊度呢?我同老公同bb會去悉尼住, 老公之前係嗰邊讀書, 會熟D嗰度, 唔好想太多了, 可能遲D我哋有機會見面呢?努力呀!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 littlemouse2008 於 08-4-22 06:20 PM 發表
hi , 寶寶儀
唔駛咁擔心喎, 我同老公都打算年尾過去澳洲生活, 因為要等bb出左世先 , 其實我哋都考慮左好耐先決定, 我都好擔心過到去會咩都唔識, 我英文都唔好架, 咪慢慢學囉, 我之前係澳洲住過2個月, 我覺得嗰邊真系 ...

我地會去墨爾本~~
俾你講到果度咁好~~難怪我姑奶佢叫我地一家人申請移民過去啦,佢好想我地成家人過去,唔想我老公去探路,而家申請9個月就批好快~~
我好多朋友都話澳州好好~~
起碼比香港真係好好多~~
我最慘係只係識24個英文字母咋~~陰公

洋房

我有個朋友佢都係唔識英文 , 結左婚就同老公一家移民去墨爾本, 而家都有7,8年了, 佢話嗰邊有好多中國人, 好多人識講普通話, 所以真係唔駛太擔心, 你咪等你老公去完之後睇下點先決定囉.

琥珀宮

寶寶儀,
我住係Brisbane
mel果邊有好多bk既媽咪,你多D同佢地傾下,過到去,佢地一定會盡力照應你ga 你真係唔需要太擔心
以前我未住Brisbane都係悉尼住過一段時間,因為我老公係果邊做野,自從住過之後,我就念念不忘,好想去澳洲生活,所以咪決定移民囉
我呢邊天氣好好,日日都籃天白雲,生活好悠閒
有時間可以去我個blog度睇下

民房

回覆 #17 寶寶儀 的文章

HI 寶寶儀:

好開心知道你就快移民去澳洲, 我將會在7月移民去悉尼. 其實我現在都十分擔心未來的生活. 因為在澳洲真是很難找工作, 我老公去了一個月都未找到. 今星期一才剛剛找到屋住.

我到時會住在Epping,希望可以多些和各位移民去澳洲的媽咪們傾訴下心事. 舒緩下緊張的情緒.

民房

回覆 #5 littlemouse2008 的文章

Hi Littlemouse 2008,

你好!
你住在Sydney邊到? 我會住在Epping 因我想我的兒子9歲入讀Beecroft公立小學. 住Epping駕車近些!

大宅

好媽媽勳章

唔該哂咁多位媽咪~~

前日同老公傾過澳州既問題~~佢決左真係去~係移民去~~唔去探路啦~~
因為同姑奶傾左話,我老公一走,果3個月要養架車,濟擺係樹3個月成萬幾2萬銀~~又要俾錢我做家用,佢去一去澳州要擺低成4萬銀俾我先去到~~太金啦!!
尋晚佢同姑奶傾長途...話一次過攪移民去~~
攪移民果樹最快9個月就ok~~
而家等姑奶覆要咩証件~~一次過攪埋佢~~
即係話我冇得選擇去定唔去~~
講真我真係好驚~~
起碼係香港我識得自己搭車周圍去,想食串魚蛋都識得去買€~但過到去又住係人地度~~好多野真係唔方便~~~~~~~
有時候真係相處好同住難囉~~
老公就話去到邊都係咁住,有咩話適唔適應~~~
為左2個囝將來條路好行d~~唔走唔得~~
再加上港幣冇得升~~而家又俾人仔食住哂~~就算回升返都唔多~~所以有得走好走~~~

pigpig:

我呢排攪緊搬屋既野~~好小時間上網睇野,有時間我會睇下你個blog,真係唔該哂你~~
我真係好鐘意藍天白雲既地方~~做人冇咁大壓力~~開心好多!!

bigbigmother ,

加油^^
我相信人勤力冇話搵唔到食既~~只要努力d,就冇問題!

我移民都冇咁快,最快都要一年後~~
係啦~~你點申請移民過去架???

首頁

尾頁

跳至