跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友4歲,仲堅持用片企係度大便,點算?
用過好多方法教,佢都話驚廁所驚potty。。。
點算好。。好煩惱

大宅

我小朋友都係咁, 又係唔肯坐potty, 已經用左唔同方法, 都唔得...去旅行都仲要帶片係度, 好煩!

大宅

回覆:小朋友4歲,仲堅持用片大便,點算?

試下响開始果幾次,俾部平版電腦佢望住poo poo,習慣一下坐厠!

大宅

我個仔兩歲半大便都係要企住呵係片,,唔知點算

複式洋房

兩棲媽媽 發表於 15-1-7 16:42
我小朋友都係咁, 又係唔肯坐potty, 已經用左唔同方法, 都唔得...去旅行都仲要帶片係度, 好煩! ...
有冇堅持唔比片佢?我試過唔比片, 佢忍住跟住話唔急了..
所以極苦惱...

複式洋房

mstsang1180 發表於 15-1-9 21:23
試下响開始果幾次,俾部平版電腦佢望住poo poo,習慣一下坐厠!

試過. 佢只係勁睇..投入中..
跟住仲忘記左急....
唉..

大宅

回覆:SKY_L 的帖子

睇一陣,收埋一陣,鼓勵一下,利誘下,便習慣坐低痾

子爵府

引用:小朋友4歲,仲堅持用片企係度大便,點算?

原帖由 SKY_L 於 14-12-24 發表
點算好。。好煩惱
買啲書係關於去洗手間便便既圖書, 買個佢鍾意的potty, 不過佢4歲好大下, 正常片都唔駛著, 唔通急時著返片? 佢去便便時拿拿聲抱佢坐potty, 有少少便便跌落potty都勁讚佢, 拎住佢鍾意既玩具仔陪坐洗手間, 玩電子野就唔好啦… 如果佢真係瀨左poo poo落底底度, 你要話佢, 俾佢知咁樣整污了底底

大宅

點算好。。好煩惱
試下係廁所貼下貼紙!

大宅

bbasco 發表於 15-1-25 01:52
買啲書係關於去洗手間便便既圖書, 買個佢鍾意的potty, 不過佢4歲好大下, 正常片都唔駛著, 唔通急時著返 ...
囝已3歲,有冇需要培養小朋友定時坐便盆/大便?

大宅

我個仔已經3歲半,都係企喺到柯臭臭,我都晤知点算?

別墅

點算好。。好煩惱
各位的擔心和煩惱,我完全明白。我仔而家3歲7個月,佢之前仲係好似大家仔仔的情況一模一樣,一定要係條片度先便便到,仲要呢埋係枱底便便。突然間上年11月就成功在廁所便便,後來仲要閂廁所門叫我出去等,等佢自己便完先叫返我入去。

回想返當時k1開學剛3歲,尿尿便便都未ok, 即使以前N班時返全日到k1都仲未戒片。K1時老師唔俾著片,仔差唔多隔一兩日就整條屎底褲返黎。我幫佢手洗手d污糟褲時,真係覺得好擔心好煩惱好臭,也覺得令學校的老師和姨姨加添麻煩,心裡感得好過意唔去。但我想大家講,雖然係有d麻煩,但學校的老師姨姨其實好有經驗面對這個問題,也明白每個小朋友的發展有快慢,佢地一定唔會怪你或怪小朋友,相反佢地好有耐性幫小朋友,所以大家唔使咁介懷。但我覺得最好買戒片褲俾小朋友返學著,因為就算便便左,只好容易洗走d便便,戒片褲有層膠係中間可以隔到d唔會搞到面褲咁污糟,冇咁論盡。

我一直都有個廁所仔在廳俾佢尿尿,係好似張凳咁,佢想便便就鼓勵佢坐,佢一定唔肯,但我會叫佢著埋條片坐,如果佢肯坐就讚佢。佢轉頭踎係枱底在片度便就由得佢,冇鬧佢,冇逼佢坐,只係唔讚。

另外,我由上年7月開始同佢睇左一書,叫\"便便先生\" , 本書好搞笑架,輕鬆講點樣可以痾出好便便,例如便便唔到要飲水,急便便要點做。圖書館有得借。我由7月睇到11月,再加上佢大個左,佢慢慢肯接受坐廁所。11月時我一家去旅行,坐飛機時我幫佢著片,佢一直冇便便。忍下午去到酒店時佢就係條片度便便。我同佢講:你聽日便便係廁所便,好唔好?點知隔左一日朝早,佢急便便,我話一齊去廁所痾,佢肯。我扶住佢坐廁所,面對面咁,聽到\"撲通\"一聲。我大讚佢,好似便便先生故事咁呀。在廁所內我地兩個都好開心笑。自此之後,佢就肯坐廁所,急便便會講,不會呢埋。

我覺得大家的仔仔仲要d時間,只要大家唔好俾壓力仔仔,要多d幽默感,俾佢知道便便係好開心好舒服的事。其實冇得逼,到了時候,佢一定做到。

別墅

回覆:Alanchan777 的帖子

另外,可以買d放大人廁所上面的廁所板,是連埋腳踏的,小朋友上落廁所或者坐廁所時比較有安全感

大宅

點算好。。好煩惱
x 2
點都唔肯廁所去,一定要用片

男爵府

我個仔都係4歲幾先成功,得閒就同佢傾下問佢幾時先可以喺toilet度大大,年初一出去食完飯,佢自己同我講話要去toulet大大,我諗住佢又失敗,點知成功左,從嗰日之後就成功

首頁

尾頁

跳至