懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人諗住吾餵人奶? 有咩原因? 咁點收奶?

複式洋房

我12/4生左亞b
試過餵左一星期...
但係我因為開刀生...
幾日後宮縮同傷口開始隱隱作痛...
再加上谷奶同照顧bb..
真係好辛苦..
d健康院o既姑娘好harsh...
不停叫我餵人奶..
真係人都癲...
依一兩日停左餵人奶..
因為個人真係好累...
訓左差不多兩日...
我依家有飲雞精希望可以回奶令個胸無咁痛...
不過唔餵人奶而又聽到有朋友可以全人奶..
就覺得好似對亞b唔住... 無盡力餵人奶..
依家唔知繼唔繼續好...

子爵府

原文章由 mclook 於 08-4-21 13:59 發表
我12/4生左亞b
試過餵左一星期...
但係我因為開刀生...
真係好辛苦..
不停叫我餵人奶..
真係人都癲...
依一兩日停左餵人奶..
因為 ...

就係你唔餵人奶先會谷奶, 點解唔餵,起碼都餵一個月啦.
餵人奶冇禁易生乳癌. 收生快d.

大宅

我係醫院三日,都有餵人奶,
但我又唔係好覺阿b有食奶..
但我問姑娘,阿b唔知有冇食,
但姑娘話,有屎有尿姐係有食..
點知出院果日阿b輕左一磅, 係醫院11:00am補一安奶,
之後出院..
bb由11:00am至7:00pm未食過野,
我驚起黎立即買奶粉比阿b食..
第二日去健康院, 黃旦立即要入院2天..
跟住之後全食奶粉....

我都想比人奶bb飲,但事與願違
但我bb,已經個幾月....

但我又冇谷奶wow, 我都唔明白

[ 本文章最後由 笑死人 於 08-4-21 14:34 編輯 ]

子爵府

原文章由 笑死人 於 08-4-21 14:31 發表
我係醫院三日,都有餵人奶,
但我又唔係好覺阿b有食奶..
但我問姑娘,阿b唔知有冇食,
但姑娘話,有屎有尿姐係有食..
點知出院果日阿b輕左一磅, 係醫院11:00am補一安奶,
之後出院..
bb由11:00am至7:00pm未食過野,
我驚起 ...

所有bb出院都會輕左, 因為收左水. 
唔使擔心bb食唔飽, 如果食唔飽佢會大哭, 同唔放. 你自己知ka.

大宅

我知道會收水,
但醫生都話收太多..收左磅幾..
& 11:00am-7:00pm不停訓, 所以有d驚

原文章由 bestwish 於 08-4-21 14:48 發表

所有bb出院都會輕左, 因為收左水. 
唔使擔心bb食唔飽, 如果食唔飽佢會大哭, 同唔放. 你自己知ka.

禁止訪問

醒目開學勳章

複式洋房

唔駛驚有人陪你呀!因為我情況同你一樣, bb都係個幾月, 我又係試過餵人奶但好笑在bb猛咁嗌"唔要唔要",當日喺醫院隔離床位個媽媽都聽到佢咁叫,真係
返到屋企都試過餵人奶,但整日佢都寧願唔食做抗議,真係俾佢激死,試過泵奶都係得少少 又冇谷奶,所以bb依家都係要食奶粉:;pppp:

禁止發言

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得吾痛(我用手泵), 如果個胸谷,你吾餵,吾泵仲勁痛 !
努力ah, 儘力俾d好野俾阿b !

原文章由 小小小朋友 於 08-4-21 15:40 發表
我想問用奶泵痛唔痛架?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

你努力,加油ah ! 你一停左就無得返轉頭 ! 阿b食左人奶真係"壯d", 對你同bb都好 ! 有d人想餵都餵吾到. 吾好放棄呢個機會 !

原文章由 mclook 於 08-4-21 13:59 發表
我12/4生左亞b
試過餵左一星期...
但係我因為開刀生...
真係好辛苦..
不停叫我餵人奶..
真係人都癲...
依一兩日停左餵人奶..
因為 ...

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Hello Mclook,

努力撑落去, BB日後强的

我12/4生左亞b
試過餵左一星期...
但係我因為開刀生...
真係好辛苦..
不停叫我餵人奶..
真係人都癲...
依一兩日停左餵人奶..
因為 ...

子爵府

我第一胎都冇餵架!我係比預產期早2星開刀,所以開完刀第4日先有奶,我係e院餵奶房見D人餵到嗌晒痛我都唔敢餵!

大宅

有無人知如果媽咪Check到有BB至戒煙,咁個BB出世後可唔可以餵人奶呢?
有D人講仲有尼古丁留係媽咪體內而唔可以餵.......
請大家幫忙解答下啦~~

別墅

會唔位置唔正確, 我個B起初都唔食, 現在掌握得比較好, 都ok la... 唔好咁易放棄, 盡量俾 BB食人奶, 健康d, 食得幾多得幾多, 遲d返工仲難呀.

原文章由 3_pig 於 08-4-21 15:24 發表
唔駛驚有人陪你呀!因為我情況同你一樣, bb都係個幾月, 我又係試過餵人奶但好笑在bb猛咁嗌"唔要唔要",當日喺醫院隔離床位個媽媽都聽到佢咁叫,真係
返到屋企都試過餵人奶,但整日佢都寧願唔食做抗議,真係俾佢激死,試 ...

別墅

原文章由 遊遊 於 08-4-21 23:24 發表
有無人知如果媽咪Check到有BB至戒煙,咁個BB出世後可唔可以餵人奶呢?
有D人講仲有尼古丁留係媽咪體內而唔可以餵.......
請大家幫忙解答下啦~~

我係有plan才生的 在有左前半戒狀態,第一天未來m就開始無食了至到38周開刀,醫院住左6日都係全人奶,依家返到家第一二天因乳頭損左才轉半人奶半奶粉,之後好返又轉返全人奶了~醫生護士都知我之前有食煙,但都無話唔餵得啵~

複式洋房

原文章由 moonwong1 於 08-4-21 23:40 發表
會唔位置唔正確, 我個B起初都唔食, 現在掌握得比較好, 都ok la... 唔好咁易放棄, 盡量俾 BB食人奶, 健康d, 食得幾多得幾多, 遲d返工仲難呀.

位置冇問題,因為有姑娘睇過都話ok,係阿b要食得快食得多,所以佢嫌棄呱!

大宅

回奶秘方

生麥芽煲水製法
從藥材舖買二兩生麥芽 加入3碗水煲成1碗.連續飲用5至7天.每曰1碗見效

淡豆豉湯製法
將1兩淡豆豉煲3碗水 慢火煲成大半碗 連續5天飲用 每日1次有收奶作用 淡豆豉可在雜貨店買到

豬閏水回奶快
每天飲用2碗豬閏水 飲了3次豬閏水後 胸部亦消痛.

自然方法
就係用胸圍 用細一個碼的胸圍 緊緊包圍胸部 過幾日就會有效

不過,餵人奶除了對BB好,對媽咪亦可幫助子宮收縮。如果要餵人奶+奶粉的話,記得用日本奶粉,因為日本奶粉味道無咁甜,BB食完唔會唔肯再食人奶。

大宅

咁我想問豬潤水要點煲??只係用水同豬潤??加得鹽嗎??豬潤食唔食埋?要幾多豬潤同埋幾多水一齊煲呀??
有冇人可以解答我呀??唔該.....

別墅

好媽媽勳章

我因為產後貧血, 身體, 精神同心情都好差, 雖然之前係諗住餵人奶, 但係喺醫院幾日我都無得照顧bb, bb已經食開奶粉, 出院後我為左自己個身體好唔開心, 所以我無勉強去餵人奶.

首頁

尾頁

跳至