嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆 vivi_star615 的帖子

您好 vivi_star615 ,媽媽要俾時間BB建立飲水既習慣架!可以試下加片檸檬/蘋果係開水度,有少少香味吸引BB 飲水,又或者試下開稀既果汁,將果汁愈開愈稀,自己煲梨水/竹蔗水/紅蘿蔔水/粟米水,唔太油膩嘅湯水都可以飲,媽媽要不斷嘗試,加油呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

加小小蘋果汁或者梨汁
睇下BB飲唔飲~

複式洋房

加D提子水 , 我BB 好LIKE

禁止訪問

回覆:唔飲水

禁止訪問

回覆:唔飲水

男爵府

引用:回覆 vivi_star615 的帖子您好 vivi_star61

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14-12-29 發表

您好 vivi_star615 ,媽媽要俾時間BB建立飲水既習慣架!可以試下加片檸檬/蘋果係 ...
Bb7個月大。其實一日應該要飲大約幾多水?佢又係唔肯飲。吐返晒出黎。試過用匙羹餵都係飲好少。。如果飲水都用羹餵會唔會唔好?

lapinyee 發表於 15-1-2 09:54
Bb7個月大。其實一日應該要飲大約幾多水?佢又係唔肯飲。吐返晒出黎。試過用匙羹餵都係飲好少。。如果飲水 ...
lapinyee 您好, 其實冇一個特一定嘅份量架,餐與餐中間俾一安半安都OK,如果留意到大便硬就可能要再俾多少少水份。 餵水用奶樽/杯仔/匙羹都OK, 剛剛用杯仔要注意BB 吞成點呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

男爵府

引用:Quote:lapinyee 發表於 15-1-2 09:54 Bb7個

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 15-01-02 發表
lapinyee 您好, 其實冇一個特一定嘅份量架,餐與餐中間俾一安半安都OK,如果留意到大便硬就可能要再俾多少 ...
6個月可用杯?

lapinyee 發表於 15-1-2 19:46
6個月可用杯?
lapinyee 您好, 一般BB7個月可以試下用學習杯飲水, 如果BB6個月大又想早D俾佢試下, 要慢慢俾佢試呀! 媽媽可以先選擇一些有鮮艷顏色吸引到BB既學習杯, 初時要輔助下BB, 因應BB吸吮同吞嚥能力控制水嘅流量。俾D時間耐性BB慢慢適應,慢慢佢就識自己揸住飲喇! 加油!

大宅

回覆:vivi_star615 的帖子

我bb都唔飲冇味野,唯有俾1:1果汁佢飲

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

雪梨蘋果水, 好多bb中意, 試試

禁止訪問

男爵府

引用:雪梨蘋果水, 好多bb中意, 試試

原帖由 cocomama428 於 15-01-07 發表
請問點整?

大宅

引用:Quote:lapinyee+發表於+15-1-2+09:54+Bb7個

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 15-01-02 發表
lapinyee 您好, 其實冇一個特一定嘅份量架,餐與餐中間俾一安半安都OK,如果留意到大便硬就可能要再俾多少 ...
我bb五個半月開始試固體,到宜家七個半月,固體好肯食,食到好多,但唔肯飲水,搞到我都唔知點算,因係人奶b,宜家便便她會好辛苦

子爵府

引用:回覆+vivi_star615+的帖子您好+vivi_star61

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14-12-29 發表

您好 vivi_star615 ,媽媽要俾時間BB建立飲水既習慣架!可以試下加片檸檬/蘋果係 ...
粟米水、紅蘿蔔水點煲?

子爵府

引用:雪梨蘋果水,+好多bb中意,+試試

原帖由 cocomama428 於 15-01-07 發表
點煲架?

大宅

回覆:白色情人節 的帖子

蘋果,雪梨去皮去芯加水煲大半小時

子爵府

引用:蘋果,雪梨去皮去芯加水煲大半小時 +

原帖由 IMCNS 於 15-02-01 發表
蘋果,雪梨去皮去芯加水煲大半小時
水份量,蓋住d生果就ok?

alisavolvo 發表於 15-1-31 13:47
我bb五個半月開始試固體,到宜家七個半月,固體好肯食,食到好多,但唔肯飲水,搞到我都唔知點算,因係人奶 ...
alisavolvo 您好, BB食固體食得好好呀! 如果便便比較乾/硬而導致排便困難, 都代表纖維或水份嘅攝取仍未足夠, BB食固體後就要慢慢同佢建立飲水習慣。 如果BB好抗拒飲水, 好似JM咁講, 煲蘋果水、雪梨水、粟米水等, 好多BB都好鍾意架, 仲可以煲D唔油膩嘅湯水俾BB飲, 增加佢水份攝取呀!

首頁

尾頁

跳至