論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最低工資係$3480.買餸錢豐儉由人,額外要工人出外的交通費亦有限錢啦.

複式洋房

原文章由 Fionbrian 於 08-4-22 09:54 發表
Dear hugoashley
多謝你的意見我會記住, 我都想要agency的資料可以pm 給我嗎 ?
想多問一句, 聽朋友話菲律賓比較假猾和動作多多, 會不會印印聽話點嗎 ? 但我又怕人家stupid教極都吾識, 請問邊個國家好呢 ? ...

我相信所有人同事物都不可一概而論的.有好多菲律賓人係一心出黎打工幫補家計架,當然亦唔係所有indonesians are stupid. 我選擇filipino是由於她們學歷一般較好,有基本常識,但indonesian由於出身較貧窮,所以可能要用較長時間train. 我自知唔係一個有耐性的人,而且當時我腹大便便,無咁既時間心力去train 人了.
最後係因為宗教信仰,我地係christian,唔想indonesian係屋企有其他宗教儀式(因為有朋友試過印印於家中穿白袍點白香燭手持利劍作祭祀,當時只有朋友的3歲女兒在家中,係針孔攝錄機拍到的)

洋房

Hello Hugoashley,

I'm looking for a domestic helper. Please send me details of your agent. Thanks.

原文章由 hugoashley 於 08-4-21 18:26 發表
我第一次請工人,請左個連野蠻奶奶都話一流的工人.
這純粹是我個人意見,我試列舉出來,你可以參考吓:

菲律賓人普遍智識水平高D年齡要介乎35~40,平時唔會打扮到成隻雀咁,樸素D最好有工作經驗,並要曾經幫同一僱主打工超 ...

大宅

原文章由 Fionbrian 於 08-4-21 16:28 發表
新手媽媽想請工人照顧一個15個月大的bb和 屋企, 請問有無好的女傭公司介紹, 點樣(interview)工人最好 ? 請指教 !! thanks

我會請有湊過BB嘅工人,以下少少個人經驗:
1.唔好信agent,核對工人所有資料。工人嘅工作經驗一定要佢出示之前嘅合約正本,passport(working visa),reference letter要對合約上僱主簽名。跟佢前僱主对話
2.interview 問佢同小朋友玩過d咩玩具,講過d咩故事/書,睇過d咩卡通.要佢講得出個名和內容。
3.問佢開奶比BB飲既程序。
4.問佢全屋清潔要用幾多塊布 ,点解?
5.叫佢寫低早午晚餐單,跟住問佢其中兩樣点煮,要由清洗講到煮好6.話比佢聽屋內裝咗cam,冇固定放假日,由僱主安排
7.留意佢英文水準、發音

你會知道佢嘅水準去到邊,合唔合你心意。如果講大話就一定唔請得

大宅

sorry!漏咗一定要做既-----禱告!
等神幫你先最靠得住!

男爵府

原文章由 rchuhhmama 於 08-4-23 13:19 發表

1.唔好信agent,核對工人所有資料。工人嘅工作經驗一定要佢出示之前嘅合約正本,passport(working visa),reference letter要對合約上僱主簽名。跟佢前僱主对話
2.interview ...

rchuhhmama,

Thanks for sharing! very good and appropriate questions to test the maid.

Thanks again.

I love my hubby and my boy. XOXOXO

別墅

Dear rchuhhmama

我會嘗試跟住做, 不過有些interview 得net meeting, 時間有限真怕問吾哂. 請問via 邊間agency 找的. 收費多小呢 ???

原文章由 rchuhhmama 於 08-4-23 13:19 發表

大宅

原文章由 Fionbrian 於 08-4-23 15:08 發表
Dear rchuhhmama

我會嘗試跟住做, 不過有些interview 得net meeting, 時間有限真怕問吾哂. 請問via 邊間agency 找的. 收費多小呢 ???

4年內我請過6工人,炒咗4個.只有一個完約走。浪費$又浪費時間。我對agent冇哂信心。依家果個做咗年幾,係我自己喺網上搵。真係用咗好多時間,打咗幾十個电話同d菲傭傾計(獲益良多,大話滿天飛),捒左幾個約見,最後請左依家呢個。但d手續我都係塭agent攪,收幾$我唔記得,應该係幾百蚊。
我自己經驗所得,菲傭清潔一定冇問題,只係佢肯唔肯做,煮餸就唔好期望咁高,ok就算。湊bb就真係要有經驗,你問佢開奶程序和同bb玩d乜就知佢係龍定鳳,只有真係有用心湊bb和經驗先答到你(唔會有幾多個答到,個個都話唔記得)如果過得到呢關,你可似用电話同佢再傾其他嘢。(我個agent可以,唔知你個得唔得)
最重要問佢咁多嘢唔係想睇下佢有幾叻,係想睇下佢有幾多大話,我請工人最緊要個品格,品格唔好佢識飛都冇用,棧教壞小朋友,品格好,樣樣唔識都可以慢慢教。
重有一個人意見,請個基督徒,風險會低d

別墅

Pls. also email the details of agent

別墅

請問如何叫佢出示合約正本? passport?
因為很多工人本身都不是在香港, 只能靠視像會議 interview.

別墅

can u also give me the agent detail... because my maid said she want to resign at the end of this month.. i need to find a new one very urgently to take care my baby..
Many Thanks!!

原文章由 hugoashley 於 08-4-21 18:26 發表
我第一次請工人,請左個連野蠻奶奶都話一流的工人.
這純粹是我個人意見,我試列舉出來,你可以參考吓:

菲律賓人普遍智識水平高D年齡要介乎35~40,平時唔會打扮到成隻雀咁,樸素D最好有工作經驗,並要曾經幫同一僱主打工超 ...

民房

Could you please pm me the agent details also? coz we would like to find a new helper. Thank you!!
Joanna

大宅

原文章由 3headmonkey 於 08-4-26 22:31 發表
請問如何叫佢出示合約正本? passport?
因為很多工人本身都不是在香港, 只能靠視像會議 interview.

我會叫agent叫佢fax過嚟核对,如果簽左個工人,就要佢嚟香港時帶埋正本比我核对。
我重會喺簽佢之前叫佢簽份agreement,同意:
1)我屋企已裝cam(其實冇裝)
2)冇固定例假,由僱主安排 (都係放sunday)
3)工作時間要關手机
4)所有文件屬實,到香港必須出示正本(如未能提供或偽做,即時退 回不作任何賠償)
須然簽左都未必有用,但起馬可以警醒下個工人同agent。
我個agent就做足哂,唔知其他肯唔肯。

大宅

回覆 #25 hugoashley 的文章

可以介紹你光顧的agent給我嗎?

複式洋房

Done. Check your mail box pls. Hope you all can find a good one through my agent.

禁止訪問

別墅

Hi rchuhhmama ,

Could you pls pm me your agent and contact no.?
Thanks alot.
原文章由 rchuhhmama 於 08-4-28 11:59 發表

我會叫agent叫佢fax過嚟核对,如果簽左個工人,就要佢嚟香港時帶埋正本比我核对。
我重會喺簽佢之前叫佢簽份agreement,同意:
1)我屋企已裝cam(其實冇裝)
2)冇固定例假,由僱主安排 (都係放sunday)
3)工作時間要關手机
4) ...

大宅

hugoashley

請問可否 pm你的agent 給我??

Million Thanks !!

yenyenhop
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

男爵府

大廚勳章

Hugoashley,

I share the same view as u!

我呢個賓賓係第二個工人, 第一個做左半年俾我炒左, 老實講, christian 唔代表D咩, 因為佢地都係罪人. 不過我都唔想請印傭, 因為我都怕佢會做埋D咩奇怪野.

第一個工人, 係香港做左10年, 人格唔係太差, 只係無心做野, 唔叫唔做, 休息日乜都唔理, 7點就出街, 假日好似趕住去發達, 做錯野話佢就黑面, 連sorry都唔會講. 佢就係蝦我第一次請工人, 唔識野, 我就俾一個月通知佢, 叫佢走, 佢之前仲大瞻到叫我炒左佢! 所以我終於炒左佢, 但唔會白俾一個月佢.

所以我決心唔會再請係香港做過既工人, 要fresh既.

依家呢個只係黎左一個星期, 但同第一個己經好唔同, 做野醒目, 自動自覺, 又有禮貌, 放假日我有叫佢幫下手, 佢幫我煲粥俾阿仔食, 拖埋地, 洗好碗至出街. 半夜阿仔喊, 又自動自覺起身氹佢瞓返. 無論佢係咪真心都好, 起碼佢都肯起身幫下手.

當然佢只係黎左一個星期, 未清楚係咪呢2年都會係咁, 但我已經都見到一個好大既分別了.

呢個工人真係神為我地安排, 因為以佢既條件, 我應該係唔會請佢, 但係又唔知點解會請左佢, 所以真係好奇妙!

原文章由 hugoashley 於 08-4-22 20:09 發表

我相信所有人同事物都不可一概而論的.有好多菲律賓人係一心出黎打工幫補家計架,當然亦唔係所有indonesians are stupid. 我選擇filipino是由於她們學歷一般較好,有基本常識,但indonesian由於出身較貧窮,所以可能要用較長 ...

大宅

好媽媽勳章

Hello Hugoashley,

May I know how long do you wait for your maid come to come to HK since you apply, thanks

cyma

首頁

尾頁

跳至