烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

剛剛行街見到 Delonghi (model 1490),得14L 但可焗到12” pizza, 請問有無jm用緊,用落會否唔夠用?

男爵府

回覆:tzelam2014 的帖子

我用緊Delonghi 呢部,好好用!不過個人認為14L太细,最小都應該買20L,24L!

男爵府

我是新手(煮野),當初我諗咗好耐,應該買24L定32L,到最後我買大,到而家用咗幾個月我冇後悔買大,因真係好好用,同夠用,焗曲奇好多時都可以一盤過焗,唔洗分幾次,電費都慳番d,你部14L,除size外,仲要考慮功能夠唔夠先好買,例如對流風之類....

用戶要求終止服務

引用:我是新手(煮野),當初我諗咗好耐,應該買24

原帖由 Lsiufan 於 14-12-28 發表
我是新手(煮野),當初我諗咗好耐,應該買24L定32L,到最後我買大,到而家用咗幾個月我冇後悔買大,因真係好 ...
其實我主要想焗意粉pizza麵包果d, 意粉pizza都夠用,係麵包唔知一次焗唔焗得晒

我見佢都有熱風對流雙玻璃,我都想要大d, 但大部d我個枱面就會得返好細,平時預備煮飯就會得返一邊位置…無咩位…所以都唔知買邊個好

大宅

引用:Quote:原帖由 Lsiufan 於 14-12-28 發表我

原帖由 tzelam2014 於 14-12-28 發表
其實我主要想焗意粉pizza麵包果d, 意粉pizza都夠用,係麵包唔知一次焗唔焗得晒

我見佢都有熱風對流雙玻璃 ...
14L真係好細
只焗到3至4個40g既造型包,半磅方包
除左廚房,有冇其他地方可以放?

子爵府

回覆:Delonghi 焗爐

我之前用開個15L既特福,感覺真係較細,對於我只係焗下曲奇同雞翼都叫夠,但想做大型少少既野就唔太得,如果有位,建議買大

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 tzelam2014 於 14-12-28 發表

原帖由 campbell 於 14-12-28 發表
14L真係好細
只焗到3至4個40g既造型包,半磅方包
除左廚房,有冇其他地方可以放?
無ar…放廳又bb又貓太危險…但如果放埋一邊用先歷出黎又太麻煩…所以好矛盾
其實廚房仲有另外一邊可放飯煲水煲果d, 不過又唔夠深…執到個位出黎都放唔落…所以應該都係得一個位放焗爐

大宅

引用:Quote:原帖由 campbell 於 14-12-28 發表14

無ar…放廳又bb又貓太危險…但如果放埋一邊用先歷出黎又太麻煩…所以好矛盾
其實廚房仲有另外一邊可放飯煲 ...
我為左個Tefal 24L的起心肝買左個大櫃貼牆放,個櫃中間有通窿位比我放焗爐和水杯,小朋友除非企椅,否則唔會點到,我隻貓在焗爐開的時候係唔會跳上去,因為佢知好熱,會老貓燒鬚

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 tzelam2014 於 14-12-28 發表

我為左個Tefal 24L的起心肝買左個大櫃貼牆放,個櫃中間有通窿位比我放焗爐和水杯,小朋友除非企椅,否則唔 ...
你噤好嘅,睇怕我c6唔會俾我為個焗爐買個櫃…依家全屋除左廚房廁所都俾bb佔領晒igiveup:c6甚至想掉埋個貓架貓籠等bb多d位玩
其實一般木嘅飾櫃放焗爐係上面用得唔得?(不過木板係薄)

大宅

引用:Quote:原帖由 campbell 於 14-12-28 發表我

你噤好嘅,睇怕我c6唔會俾我為個焗爐買個櫃…依家全屋除左廚房廁所都俾bb佔領晒igiveup:c6甚至想 ...
我放錫紙在爐下,頂位和貼牆位,so far未見起哄。
我買櫃另外既原因係屋企好多雜物,小朋成地玩具,地方唔大,唯有向高空發展。

大宅

用戶要求終止服務

引用:

謝謝你,我都考慮下放係櫃先
多一個蠢蠢問題…貼牆會黑嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 campbell 於 14-12-28 發表謝

謝謝你,我都考慮下放係櫃先
多一個蠢蠢問題…貼牆會黑嗎?
我放了錫紙隔熱,暫時ok

大宅

回覆:Lsiufan 的帖子

我都是用這款32L,夠大,好用。

用戶要求終止服務

引用:我都是用這款32L,夠大,好用。

原帖由 aoj 於 14-12-28 發表
我都是用這款32L,夠大,好用。
其實開焗爐時會否熱到下層?

男爵府

如果主要焗下意粉,雞翼個啲14夠唔夠架

禁止訪問

引用:我都是用這款32L,夠大,好用。

子爵府

好媽媽勳章

回覆 aoj 的帖子

電磁爐同焗爐放上下,會否太熱

大宅

回覆:tsunmama 的帖子

是訂造的,共實個焗爐左右及後面是空間,夠散熱了。 用了成年,沒問題。
其實庒修時個cf叫我改鍖入式焗爐,話靚D。鬼唔知咩?之不過我當時剛買了這delonghi 3個月,promotion 只是約$1,600,加上built in oven要成$5000。所以個cf拿埋焗爐一起現場度身

大宅

不會,熱空氣向上,焗野時,成日拉開下櫃桶拿廚具也不熱。

首頁

尾頁

跳至