醫護健康

跳至

首頁

尾頁

民房

家中長者有吞嚥困難,已住院個多月,醫生建議插胃喉, 但年屆90, 家人都不想他晚年插住胃喉辛苦度過, 亦聽聞插胃喉後通常捱不到半年. 大家有何建議或經驗可分享嗎?

侯爵府

回覆 kimmimamama 的帖子

唔好插胃喉,老人家好痛苦。每天家人送糊粥,慢慢喂長者食,慢慢來,遲d會好返。插喉,只是方便e生姑姑做嘢,慳水悭力。仲有,插咗喉,喉部就冇咗嚥吞能力,以後更難復原。長者唔同後生,重新train,談何容易?e+咩情況呢?
祝早日康復

侯爵府

姑姑更正:姑娘,

水晶宮

引用:回覆 kimmimamama 的帖子唔好插胃喉,老人

原帖由 sunev 於 14-12-30 發表

唔好插胃喉,老人家好痛苦。每天家人送糊粥,慢慢喂長者食,慢慢來,遲d會好返。 ...
Totally agree...唔好插喉

洋房

回覆:長者插胃喉

樓主你要諗清楚

插胃喉係將營養奶水直接入胃
以維持長者生命

但若長者持續有吞嚥困難
只要一次,一次因食物落錯格,便會入到肺部引發肺炎。
而食野少既長者。一般身體比較虛弱,唔夠抵抗力去打贏肺炎,結果西醫方法都係用抗生素...如此類推。
你考慮清楚,邊d 方法對位長者係最好吧

大宅

sunev 發表於 14-12-30 21:32

唔好插胃喉,老人家好痛苦。每天家人送糊粥,慢慢喂長者食,慢慢來,遲d會好返。 ...
非常同意. 千祈唔好插胃喉. 連醫護人士私下也不同意. 我家老人腦退化加中風, 半昏迷情況下, 我們都堅持由口餵食, 由一小時餵兩三口米糊, 經一年時間, 現在半小時餵兩小碗米餬. 不過要考你的耐心和決心. 其間好容易動搖. 我家老人只有微弱的吞嚥能力, 托賴暫時未至入錯格而得肺炎.

男爵府

我哋都係兩難

老爸90幾歲有腦退化,住護老院,一直食得好少;去年8月醫生已話要插胃喉,家人唔同意,除咗護老院職員餵飯餐,自己就煮鮮奶燉蛋,一星期一次攞去護老院餵佢食,次次都差不多食晒一個蛋。

3/1 餵完佢食燉蛋,幫佢抹抹手腳,發覺佢兩隻腳掌都腫,一隻凍冰冰(血氣唔通平時都係咁),一隻又紅又熱,好似發炎,摸頭有無發燒,與護老院負責人談過,因翌日係星期日,便星期六漏夜送入律敦治

5/1 醫院話佢完全吞唔到嘢,再餵食分分鐘入咗肺會即死,醫院只係幫佢吊鹽水,不准進食,要我哋馬上決定插喉,醫生打完電話,護士又再打嚟。

7/1 我哋決定唔插,醫院打嚟話會8/1稍後送爸回護老院,叫我哋自行餵食,但醫生話不出三日便會再入院。

跟護老院傾咗,佢地都會照餵飯餐,我自己就每天放工後去餵吓燉蛋之類,觀察一星期左右,如果真的唔食嘢,睇嚟別無他法。

複式洋房

引用:我哋都係兩難老爸90幾歲有腦退化,住護老院

原帖由 麻凡人 於 15-01-08 發表
我哋都係兩難

老爸90幾歲有腦退化,住護老院,一直食得好少;去年8月醫生已話要插胃喉,家人唔同意,除咗 ...
同意,一插左胃喉吞功能會一直退化,好難返轉頭,而且進食有時係一個生活環節,無咗個過程會令老人家生活少左好多樂趣。但實在要視乎情況,如果長者真係呑唔到而勉強餵食,每日呑小少落肺,長期就肺炎。

建議樓主試下針灸,我婆婆中風時幾䉷重,平來插左喉,我堅持找中醫去醫院針灸,約幾星期就開始食到嘢。

男爵府

謝謝好建議

民房

多謝各位意見。之前醫院逼我哋決定,佢哋堅持唔俾嘢佢食,只可家人餵食,但前排流感高峰,只有夜晚可探病,結果老人家每日只有晚上先有幾啖嘢食。
不過可惜老人家等唔倒我哋做決定…

大宅

其實真係唔好插喉好,醫院就插喉方便佢地,食藥用幾秒,食奶放落奶袋話之理。唔使揾人理。

屋企人惨慘痛經驗,食阿司匹靈食到胃出血食乜都嘔,醫生吊咗兩日水,就話要插胃喉先可以食返嘢,開始時話係暫時性,但係食奶又疴唔停,每次都叫醫生同姑娘轉返用口,次次都唔肯,個半月就話佢退化到只可以用胃喉。

個人越來越瘦,d奶又唔會有飽肚感,人越來越弱。

其次醫院成日話口食落錯格,我屋企人反而插喉食奶已經幾次落錯格,醫院放落奶袋就走人,流得快頂住,想嘔又有條喉阻住,結果流去肺,得肺炎。

再者條喉係要換,嘔咗要換,位唔對要換,一個星期又要換,每次換屋企人都非常辛苦。

我好後侮做插喉的決定,如果每日能有時間去醫院,令可有一餐用時間慢慢食。

大宅

無得唔插, 除非你想睇佢餓死 lor.

我爸爸4月時入過醫院 (應該都係吞嚥有問題肺炎發燒)後, 神智急速轉差, 跟本餵佢食野餵好耐都食唔到, 食藥都有困難. 見佢瘦左好多好多.

幾個月後到7月, 應該係吞嚥問題肺炎發燒入院. 咁呢次就要插胃喉. 全家最反對插喉既人係我. 成世人最傷心係呢次. 當然我無得反對, 除非我有方法令佢食到野 lor, 但我無辦法. 細佬安慰我話: 你都唔想爸爸第日好瘦咁走 ga? 最後插了.

7月尾後回家了, 用胃喉餵奶. 見爸爸營養充足, 肥番. 而且之前爸爸好怕凍的, 飲完奶一排, 我摸佢手腳都不會凍的. 我都心感安慰少少.

11月覆診時, 醫生話爸爸好似狀態幾好, 寫紙俾我 book 見言語治療師. 我一聽到那刻好開心. 但無幾耐我就浮現番之前餵食唔到既困難狀況. 點知要見言語治療師既時候, 家裹既 lift 壞左去唔到, 我轉改1月睇.

點知, 上星期爸爸夜晚在家過身了. 不過不知原因.

大宅

引用:無得唔插, 除非你想睇佢餓死 lor.我爸爸4月

原帖由 gigimo 於 15-01-11 發表

無得唔插, 除非你想睇佢餓死 lor.
RIP. take care

男爵府

麻凡人 發表於 15-1-8 14:24
我哋都係兩難

老爸90幾歲有腦退化,住護老院,一直食得好少;去年8月醫生已話要插胃喉,家人唔同意,除咗 ...

真係無得你揀

給醫生講中唔洗3日再入院:

上次講到7/1 我哋話唔插喉,醫院 8/1 送爸回護老院, 果晚成9點先送到返去,太夜沒有見到面,煮咗嘢去都唯有攞走。

9/1 放工再去餵嘢,唔多肯食,同埋食得好辛苦咁,唔知係咪心理作用,好驚落錯格;護老院話佢日頭果幾餐都食好少。

10/1上午接到護老院電話通知要送急症室,因為血含氧量好低,到下午再轉送律敦治,今次真無法唔插,唔通睇住佢餓死或啃死

12/1 插喉,唔知點又又插兩次,真慘

13/1 食咗一餐

14/1 醫生話可以出院,一陣間又送返護老院

咁爸即係由3/112/1都無嘢食過

禁止訪問

男爵府

回覆 麻凡人 的帖子

你爸爸現在情況怎樣?

男爵府

回覆:ruby 的帖子

爸已於18/1往極樂,不用再受苦

男爵府

回覆 麻凡人 的帖子

節哀順變, 希望你一家好好保重!

男爵府

回覆:ruby 的帖子

有心,他在人間玩在九十幾年,都係時候要返去啦

洋房

回覆:長者插胃喉

其實插胃喉反而會長命D。因為老人家吞噬有問題嘅話,唔會佢自己唔想食,只係佢身體機能上食唔到,如果呢個時候餵糊仔飯仔,會好易有肺炎。插胃喉係直接將營養奶用tube入胃,所以係會對老人家好D。

當然插tube都有一定風險,同埋每月都要更換條新嘅,都係有少少辛苦

首頁

尾頁

跳至