嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

星期一去左APITA買CHUCHU大樽,仲有8折!
原文章由 大懶貓堂 於 08-4-23 13:00 發表
唔止B-FREE
我早兩日諗住去吉之島買chuchu隻大樽補貨...都無貨

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

同意,凡事無絕對既,只要小心處理,定期更換,我唔擔心囉,如果樣樣都小小事就驚,而家咁多加工、污染問題,咁睇怕我地唔使食、無得用....
原文章由 kkf2210 於 08-4-22 16:45 發表
唔洗咁驚啦....D膠奶樽都出咗幾十年啦.....D...BB仔又用咗幾十年...要有事ka..一早就有事啦...個奶樽用來"裝"奶o者..唔係食奶樽....
微波爐夠有"福"射啦...D人咪日日都用/..日日都食叮咗ka食物.... ...

禁止訪問

畀面勳章

大宅

原文章由 eva寶寶 於 08-4-23 10:26 發表
網上新聞話即使是PPSU 的奶樽, 都建議1年換1次......

我們小時候都係用這些膠奶樽大, 都唔見有事, 睇定D先.

大宅

唔單止toy"r"us回收,而家sogo都回收啦
http://hk.news.yahoo.com/080422/187/2stu0.html

大宅

我會每半年換1次奶樽
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

男爵府

我媽話我以前都係用玻璃奶樽, 以前既年代無而家咁多選擇, 得1,2隻款揀, 同埋又話以前無而家d 人成日轉奶樽 (我個女轉左4款先搵啱奶樽), 仲有, 我係法國生佢地都係用玻璃奶樽...計我話, 唔驚得咁多啦, 之前都有傳過avent, nuk...個d 有問題, 而家咪又係一樣咁多人用...都係生產商技量啦....

大宅

BB就黎夠期換奶樽, 所以把心一橫, 買左8個 B free, 提早幫佢轉奶樽, 雖然賬面起碼貴左一倍, 不過 B free可以9-12 months先換樽, 同avent 6個月換一次, 計落條數都唔係貴得太多....不過問題就係唔知阿B like唔like新樽呢??

原文章由 sweethoho 於 08-4-22 14:16 發表
抽起所有膠奶樽,進行檢測後,再決定是否再出售。

http://hk.news.yahoo.com/080422/12/2ss3g.html

大宅

醒目開學勳章

我昨天到過萬寧,千色店同吉之島, 都已經無晒普通膠奶樽賣喇~

別墅

我baby一用就用pigon glass的, 因為我覺得以前d人無咁多cancer等古怪病, 而家都好多friend都話生cancer, 我唔知同佢地細個用的奶 樽有無直接關係, 但係既然有glass的賣, 點解要堅持用膠呢? 我唔想我baby承受早熟等問題風險, 打破glass bottle最差都只係皮外傷, 好短暫jie.

大宅

agree, 而家d人真係多左好多cancer.

原文章由 大寶寶 於 08-4-27 10:08 發表
我baby一用就用pigon glass的, 因為我覺得以前d人無咁多cancer等古怪病, 而家都好多friend都話生cancer, 我唔知同佢地細個用的奶 樽有無直接關係, 但係既然有glass的賣, 點解要堅持用膠呢? 我唔想我baby承受早熟等問 ...

複式洋房

我朋友在canada話, 連 Avent Steriliser (steamer) 都回收 woh... 所有 Steriliser 都係用塑膠造, 点呢? ... 唔通用番不銹鋼煲

男爵府

原文章由 EstherCheng 於 08-4-25 09:54 發表
BB就黎夠期換奶樽, 所以把心一橫, 買左8個 B free, 提早幫佢轉奶樽, 雖然賬面起碼貴左一倍, 不過 B free可以9-12 months先換樽, 同avent 6個月換一次, 計落條數都唔係貴得太多....不過問題就係唔知阿B like唔like新 ...

我仔都係由AVENT轉b-free
冇問題呀
仲快左食奶奶添

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

別墅

sogo 係回收定係停賣呀.唔駛咁驚喎,個test係將個奶樽boil 24小時,先發現有害,你地會唔會steam咁耐呀,最多咪5分鐘,呢d叫消毒.
況且 d 醫護人員係咁用 (my friends), 冇事嘅.
d 奶樽生產商,代理商應該會再自行測試嚟証明無事嘅,保住聲譽嘛.你估佢地唔怕.

原文章由 targo 於 08-4-24 22:28 發表
唔單止toy"r"us回收,而家sogo都回收啦
http://hk.news.yahoo.com/080422/187/2stu0.html

男爵府

複式洋房

原文章由 Tiffany1215 於 08-4-29 19:08 發表
sogo 係回收定係停賣呀.唔駛咁驚喎,個test係將個奶樽boil 24小時,先發現有害,你地會唔會steam咁耐呀,最多咪5分鐘,呢d叫消毒.
況且 d 醫護人員係咁用 (my friends), 冇事嘅.
d 奶樽生產商,代理商應該會再自行測試嚟証 ...

我都覺得真係唔駛咁恐慌,
可能係D銷售技倆,
睇下一個REPORT已經可以有咁多牌子買斷貨 !!!!

首頁

尾頁

跳至