興趣嗜好

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

我家有四貓,其中兩隻是普通家貓,一隻暹羅,一隻是阿比西利亞(即係頭像)。

阿比是四年半前在SPCA拎回來的,最初是同家貓W一齊拎回。後來再加入家貓J和暹羅B。阿比性格乖戾,早期拎回家已經有打我,不過我哋都覺得小事。J B來了,阿比也常常對J B發火,嗚嗚聲。

兩年半前,女兒出世,其他貓都冇嘢,係阿比好惡,這兩年半以來也是周屋撒尿,我們都忍。請了工人幫手湊女及家務,阿比抓傷工人幾次。

上周,半夜我被貓打架聲嚇醒。出到去睇,一地貓毛,唔知做乜,W被咬傷,阿比勁惡,J B嚇到匿埋又失禁。我們讓阿比先困籠,但夜晚放工回家,阿比仍是好惡在嗚,被咬傷的W嚇到哭又震又失禁。

老公話阿比癲咗,驚再次傷害其他貓,甚至人,認真諗要棄養。我哋去咗外地,暫時阿比都係坐監先,工人留家睇住啲貓。一月返香港可能就要棄養阿比。老公其實好愛啲貓,但佢話繼續留阿比,對另外三隻好唔公平。請問有咩辦法?我唔想送阿比去死!!

男爵府

比人領養

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我家有四貓,其中兩隻是普通家貓,一隻暹羅

原帖由 iamverysleepy 於 14-12-29 發表
我家有四貓,其中兩隻是普通家貓,一隻暹羅,一隻是阿比西利亞(即係頭像)。

阿比是四年半前在SPCA拎回來 ...
有試過用feliway來試試舒緩貓貓情緒嗎

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

男爵府

FELIWAY 同TRY 傳心師....
另外PLS CHECK PM

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

幫佢揾過個主人吧 佢應該唔適合同其他貓生活

伯爵府

熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

回覆:老公話要棄養貓。點算?

搵傳心師同貓貓傳心,搵出原因
另外有無問過獸醫?

請唔好棄養,貓貓會好慘

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實被愛協救得既貓貓,仲可以上埋領養真係部唔容易,好溫馴既貓貓狗狗先得,如果唔係就一早啪左架喇。唔知點解樓主貓貓咁惡⋯可能有其他原因

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

男爵府

RSG媽媽 發表於 14-12-29 13:43
本身係同另一隻貓一同領番屋企架... 可能情緒引致

瑪瑙宮

masterunion 發表於 14-12-29 15:56
本身係同另一隻貓一同領番屋企架... 可能情緒引致

唔係喎 第一隻喵係W 比佢咬傷喎

男爵府

我兩隻貓都係先後領養,相處ok,e生話有個客的貓真係不能夠兩貓相處,半年都搞唔掂,打到出血,咁只好困籠,放一隻困一隻,互相交替,兩年也不ok,e生話一係繼續咁一放一困,一就幫是但一隻揾新主人,多素係容易相處個隻俾人,但叮囑唔好棄養。個客就唔捨得,亦都好彩家人合作,就用一放一困的方法維持住。樓主希望你們要有個妥善的安排。

男爵府

RSG媽媽 發表於 14-12-29 16:00
唔係喎 第一隻喵係W 比佢咬傷喎
最初是同家貓W一齊拎回。後來再加入家貓J和暹羅B。阿比性格乖戾,早期拎回家已經有打我,不過我哋都覺得小事。J B來了,阿比也常常對J B發火......

今次先至係咬到W 一地貓毛.... WOR

瑪瑙宮

引用:Quote:RSG媽媽 發表於 14-12-29 16:00 唔係

原帖由 masterunion 於 14-12-29 發表
最初是同家貓W一齊拎回。後來再加入家貓J和暹羅B。阿比性格乖戾,早期拎回家已經有打我,不過我哋都覺得小 ...
咪就係連一同領養既貓都唔friend
樓主從無講過阿比同w相處良好喎 要等樓主澄清

瑪瑙宮

其實樓主如果可了解清楚咩原因令阿比咁 可能有希望解決問題

禁止訪問

趣教勳章 畀面勳章

男爵府

引用:如果樓主形容無錯,阿比應該唔能夠同其他貓

原帖由 StacySo 於 14-12-29 發表
如果樓主形容無錯,阿比應該唔能夠同其他貓共處,有啲貓性格較惡同孤獨,唔鍾意比人搞。

建議樓主遛貓,唔 ...
遛貓都要時間訓練, 貓貓如果無出開街, 都唔係一朝一夕既事

大宅

回覆:iamverysleepy 的帖子

我有9只貓,各有不同性格,有2只特別惡,另2只特別温順,比其他虾,我們做主人有責任保護任何一只,不能棄養,因本人都係愛貓之人,希望版主同你老公不好不要他,總有辦法解決,例如買上下龐困他一段時間聞慣其他味道,又或者分开放,一只放厅,另一只放主人房,分間他們。

大宅

傳心師幫到你,我隻貓改善行為問題!

子爵府

引用:Quote:原帖由 iamverysleepy 於 14-12-29

原帖由 orangekkkkk 於 14-12-29 發表
有試過用feliway來試試舒緩貓貓情緒嗎
暹羅B來時,阿比好惡,已用過,冇乜用。囡囡出世時,阿比周屋痾尿時再試過用,也冇用。

子爵府

引用:幫佢揾過個主人吧 佢應該唔適合同其他貓生

原帖由 RSG媽媽 於 14-12-29 發表
如此乖戾的貓,又已經近五歲,好難搵新主人。而且,有咩途徑找新主人呢?

子爵府

引用:搵傳心師同貓貓傳心,搵出原因另外有無問過

原帖由 warm_warm 於 14-12-29 發表
搵傳心師同貓貓傳心,搵出原因
另外有無問過獸醫?
囡囡出世時,阿比周圍屙尿,那時已有搵過獸醫,獸醫話佢應該係唔適合同其他貓共處,建議幫佢搵新主人,只能獨養牠。

我們也不想棄養,想到要棄養我就很難過。

首頁
12345...7

尾頁

跳至