醫護健康

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

老爺中風, 就來要住老人院, 老人院好貴
奶奶想找住家附近的老人院, 2萬一個月

複式洋房

2萬 嘩...

洋房

回覆:老爺中風, 就來要住老人院, 老人院好貴

我上網見有朋友搵到d 7, 8 千一個月 你可以試搵下

而家d 野真係超貴呀

子爵府

找舊區不用全護理都係唔過一萬,全護理應該會過!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

你老爺中風情況係咪好嚴重? 其實請工人都係一個選擇...

大宅

請個印印工人!

大宅

請個印印連食宿都唔駛一萬, 已經可以服侍成家人, 我當年都係請工人, 你對佢好, 佢不知對我阿媽幾好 !

大宅

回覆:Lavender22 的帖子

請工人化算d啦,5千蚊唔晒,照顧足,又可以同家人一齊

子爵府

及時雨 發表於 15-1-4 09:46
請工人化算d啦,5千蚊唔晒,照顧足,又可以同家人一齊
$5000 impossible for a helper! (That's only salary, not including other costs)Total cost at least $7000 per month!

伯爵府

回覆 being2011 的帖子

老爺係中等嚴重, 暫時都起唔到身
奶奶唔鍾意有工人在家, 所以老爺去老人院
暫時住2萬幾的老人院先, 之後可能找平些

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:回覆 being2011 的帖子老爺係中等嚴重, 暫

原帖由 Lavender22 於 15-01-05 發表
回覆 being2011 的帖子

老爺係中等嚴重, 暫時都起唔到身
我奶奶起初反應同你奶奶一樣,但最後被我哋勸服請工人

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

伯爵府

回覆 babyislove 的帖子

我們再之後試下, 請問工人照顧吃力嗎?
你家人中風是什麼程度 ?

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:回覆 babyislove 的帖子我們再之後試下, 請

原帖由 Lavender22 於 15-01-05 發表

我們再之後試下, 請問工人照顧吃力嗎?
之前用架/拐杖可行、自己可冲涼。
但最近爆血管,四肢無力,需要人照顧。但奶奶將近80, 太辛苦。
其實老爺意願當然係留喺屋企,自由自在D、家人時常可來探望。所以動之以情,説服奶奶请工人。

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

伯爵府

謝謝你的意見, 我找機會再同奶奶傾下

大宅

我62剛剛呢幾日入左政府老人院,開頭諗住政府嘅應該唔錯,又近屋企,又平,又排左4,5年先排到,梗係入啦,點知62入左幾日,日喊夜喊,老人院環境又差,差過政府醫院,本身都唔洗鴨片,入到去d姑娘有你冇你都幫佢鴨片,又唔俾落床,我地放工去探佢,隔離床又嫌我地嘈住佢瞓…唉~好心up,可以的話請個印傭會對佢心理和身理都好d…

版主

引用:我62剛剛呢幾日入左政府老人院,開頭諗住政

原帖由 kkggcheng 於 15-01-07 發表
我62剛剛呢幾日入左政府老人院,開頭諗住政府嘅應該唔錯,又近屋企,又平,又排左4,5年先排到,梗係入啦, ...
好慘!
可唔可以同社工傾吓,轉院?

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

伯爵府

回覆 kkggcheng 的帖子

今日老爺轉去老人院了, 希望奶奶之後會改變主意

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

講真邊個都唔想去老人院既,如自己有地方,有錢應付到都想在家照顧

伯爵府

我麻麻同我講想住老人院, 因為日間她自己在家, 晚上我爸媽先放工回家, 我都怕我麻麻有事, 但係我們支付唔到私家老人院費用
點好?

我麻麻暫時係自己都照顧到自己的, 係怕突然有事

複式洋房

你就好啦. 我老豆中风, 家的 兄弟姐妹, 不愿付钱, 家里最有铑一个要他申请政府帮助

首頁
12345...7

尾頁

跳至