婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我C6放假放平日架...但每次放假佢都話要番佢阿媽到食...我就每逄佢話有假放既時候..心身不平衡...只要佢一同我講放假不如...我就開始發傻...雖然咁係好衰...但我真係勁唔想番去食飯...

我話唔去原因...
WEEK1. 上星期去左...
WEEK2. 第二日我地要番工番學,唔夠訓啦...
WEEK3. 唔舒服...(呢句唔可以成日用)

如是者...一個月總要去一次/兩次...
但個一次總會令我一次比一次唔想去...
唉...我都知我自己真係好衰..亦冇乜理由咁做...
但我都好想避避避...有時真係寧願鬧交都唔想去...

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 cherry1498 於 08-4-23 09:01 發表
我C6放假放平日架...但每次放假佢都話要番佢阿媽到食...我就每逄佢話有假放既時候..心身不平衡...只要佢一同我講放假不如...我就開始發傻...雖然咁係好衰...但我真係勁唔想番去食飯...

我話唔去原因...
WEEK1. 上星 ...

點解寧願同老公鬧交都唔想去?? 係咪你6299做咗d咩令你好反感??

如果係嘅話, 我會好直接講比我c6聽我唔想去嘅原因, 不過當面講我c6又唔會聽入耳, 我會email內容比佢, 等佢冷靜d睇佢父母點錯法

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

直接講吾想去.佢知佢迫我吾到,除非大時大節,其他日子我吾會去!

大宅

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-4-23 09:19 發表

點解寧願同老公鬧交都唔想去?? 係咪你6299做咗d咩令你好反感??

如果係嘅話, 我會好直接講比我c6聽我唔想去嘅原因, 不過當面講我c6又唔會聽入耳, 我會email內容比佢, 等佢冷靜d睇佢父母點錯法:thinkin ...

我一D都唔討厭我62...而且我62同99分開左既...我寧願佢多D搵62食飯...我點解咁討厭我99...C6好清楚架,我唔係第一次講...但佢知又可以點...佢D咁既愚孝仔...只會覺得佢媽媽永遠是對的...只要講到佢阿媽乜EQ都冇哂...

大宅

我就唔會啦~返去99食飯都唔係好常~不過一齊食飯我地都有計傾~可能依家搬左出黎啦~6299都無咩既~ 62有時仲會攞99黎講笑添~佢地好風趣嫁~加上我搬出黎咁耐都無打過電話俾佢地~唔知點解mouth: 但係我老公要返去果陣就會打返去囉~我老公平時都無打電話俾佢呀媽嫁~但係我自己會得閒打電話俾我媽咪~可能都係有d唔同~話題咁幾多~所以從來都未打過俾99傾 不過都無影響感情既~

大宅

原文章由 sandy1425 於 08-4-23 09:25 發表
直接講吾想去.佢知佢迫我吾到,除非大時大節,其他日子我吾會去!

我都試過...但總唔可以每次都話唔想去...一講又係鬧交收埸...

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 cherry1498 於 08-4-23 09:29 發表

我一D都唔討厭我62...而且我62同99分開左既...我寧願佢多D搵62食飯...我點解咁討厭我99...C6好清楚架,我唔係第一次講...但佢知又可以點...佢D咁既愚孝仔...只會覺得佢媽媽永遠是對的...只要講到佢阿媽乜EQ都冇哂... ...

可唔可以叫c6自己番去呀?? 話比c6聽你唔想去, 不過唔阻佢去, 請c6自己一個人去啦, 等佢可以繼續做孝順仔囉

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 cherry1498 於 08-4-23 09:31 發表

我都試過...但總唔可以每次都話唔想去...一講又係鬧交收埸...

但你c6都唔可以強迫你陪佢去架喎.........每個人都有自由架嘛, right???

大宅

好媽媽勳章

逄星期四及星期日, c6自己會同3仔女佢阿媽到食飯.
因為這是唯一的個人時間.

大宅

- 唔想奶奶煮得咁辛苦.

我c6成日用呢招, 我就其實一d都唔介意去.

- 小朋友就黎考試, 要溫書.
- 有外國親戚朋友返黎, 有飯局

不過如果一個月先去一次, 再推真係唔好. 快快趣食完走囉. 不過你而家咁, 第日有咩事就唔好指意老人家幫手.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 sbandliz 於 08-4-23 09:59 發表
逄星期四及星期日, c6自己會同3個仔女番佢阿媽到食飯.
因為這是我唯一的個人時間.

你好好呀, 有個人時間......

民房

原文章由 sandy1425 於 08-4-23 09:25 發表

我有時都會好似你咁,但我唔會次次咁講,因為次次咁講個c6一定唔鐘意,我有時會一放假就安排哂d節目,等佢地一開口,我就話唔得閒,約左人,佢有時會問我唔推得架,我話係,一早約好,佢地都吹我唔脹
http://kawaii-kids.com/catalog/index.php?cPath=21

大宅

原文章由 8C9 於 08-4-23 10:08 發表
- 唔想奶奶煮得咁辛苦.

我c6成日用呢招, 我就其實一d都唔介意去.

- 小朋友就黎考試, 要溫書.
- 有外國親戚朋友返黎, 有飯局

不過如果一個月先去一次, 再推真係唔好. 快快趣食完走囉. 不過你而家咁, 第日有咩事 ...
原文章由 吱仔與lo仔 於 08-4-23 09:54 發表

但你c6都唔可以強迫你陪佢去架喎.........每個人都有自由架嘛, right???

如果佢識咁諗就好LOR...但係佢覺得我唔尊重佢喎...
如果係一個月先去一次,我都唔想成日推呀,最慘,佢個個星期都話要去呢...

大宅

原文章由 kawaiilei 於 08-4-23 10:13 發表

我有時都會好似你咁,但我唔會次次咁講,因為次次咁講個c6一定唔鐘意,我有時會一放假就安排哂d節目,等佢地一開口,我就話唔得閒,約左人,佢有時會問我唔推得架,我話係,一早約好,佢地都吹我唔脹 ...

如果C6係放星期六日就話得姐...佢放閒日...一個星期得一日...我地都冇家庭日...佢仲話已經好多時間陪住我地喎...佢番工時間又長,係間唔中先會收得早,一個月都係得個5-6日會收早架咋...一放假就話要去搵佢媽媽...我推一次兩次都話我麻煩,又阿支阿左...叫佢放星期六日又話咁又話咁...但一放假就話想番佢媽到...我都想有自己一家三口相處既時間,佢放假,我地又番緊工...係咪真係我有問題呢...

[ 本文章最後由 cherry1498 於 08-4-23 10:27 編輯 ]

複式洋房

我淨係食白飯同D熱又可以入口嘅餸,通常有一、二款係可以接受,其他D餸都係凍嘅而且完全唔想食,所以好快食完,c6知道我唔鍾意食果D餸,會係返屋企途中問我餓唔餓,使唔使食宵夜?我就答佢唔使,餓一歺冇事嘅,咁之后會少D上去食飯。

而且有一次99點名叫我洗碗,c6竟然好嬲咁同我講等佢洗,我叫佢唔好玩,佢同99話仲セ叫我老婆洗碗,其實佢係嬲99蝦我,但對佢个連入屋叫9962都冇嘅二嫂就從未出過声叫佢洗碗,從此我哋更少上99处食飯,當然做節、生日都會去。99已過身,只有大時大節至去食飯,佢个妹煮D餸都係咁,冇計

stickyrice

大宅

好媽媽勳章

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-4-23 10:10 發表

你好好呀, 有個人時間......

個人時間係用來做家務 in peace and quiet.

大宅

我一向星期日會返去同阿媽飲茶,c6又係要星期日返佢阿媽度食晏喎,所以我地通常各自各返去陪自己阿媽,咁佢屋企人又唔做節既,淨係佢地生日 & 過年我先返去咋,不過c6都有出聲話我唔跟佢返去,我心諗,你夠冇跟我返去同阿媽飲茶囉,我唔要求你做野,你都唔好要求我做野

大宅

我都想知點推? 我同cherry1498 你的情況係一無一樣! c6都係放平日, 又係一放假就要返99度食, 不過我唔只一星期要返一次, 起碼2,3次, 有時我都會約人, 但c6放假果日就唔得啦, 叫佢自己返,又話放一日假都唔倍佢, 但我都真係唔想成日返99度食. 可以點呀!!!

大宅

原文章由 kaiyee 於 08-4-23 11:03 發表
我都想知點推? 我同cherry1498 你的情況係一無一樣! c6都係放平日, 又係一放假就要返99度食, 不過我唔只一星期要返一次, 起碼2,3次, 有時我都會約人, 但c6放假果日就唔得啦, 叫佢自己返,又話放一日假都唔倍佢, 但我 ...

同是天涯淪落人
不過你仲慘過我...一星期番幾次...
C6放假又唔係多一星期得一日...
唉,佢地又唔諗下,陪佢番又唔想,唔陪又話你唔尊重佢...
我叫C6下午去陪99飲茶,留番夜晚俾我地,佢都發脾氣呀!!

大宅

我c6都唔會同99飲茶, 一來佢訓到4~5:00pm先起床, 二來真係飲完茶都要返去食, 平日我都仲推到, 佢放假就真係難難難, 我今晚又要返去食飯喇....

首頁

尾頁

跳至