論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問3個大人(1個大人只帶飯盒回公司,晚上在外面食)+2個細路(5 / 3), 一個月或一日買餸要幾多錢?

珍珠宮

即係一家5口啦(包括工人) ~ 我都係, 3大2細, 細(9/6), 我帶飯, 3餸1湯, 每日放底$100~ 通常有找~

番茄薯仔湯 or 冬瓜咸蛋瘦肉湯 or 合掌瓜瘦肉湯 + 3個餸~

大宅

多謝。因為我給我媽五千,她給工人買餸經常話她自已要貼錢。

原文章由 Siuchoi 於 08-4-23 12:58 發表
即係一家5口啦(包括工人) ~ 我都係, 3大2細, 細(9/6), 我帶飯, 3餸1湯, 每日放底$100~ 通常有找~

番茄薯仔湯 or 冬瓜咸蛋瘦肉湯 or 合掌瓜瘦肉湯 + 3個餸~

大宅

你介意話我知去那個街市買餸。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

我都係連工人共5人,小朋友一個11歲一個3歲,每日平均$60,不過我地唔係日日都有煲湯,三個送,通常都有肉,菜,魚,$100都可以用兩日

珍珠宮

原文章由 mrsho 於 08-4-23 13:53 發表
你介意話我知去那個街市買餸。

官塘街市....有分別嗎?

珍珠宮

原文章由 mrsho 於 08-4-23 13:51 發表
多謝。因為我給我媽五千,她給工人買餸經常話她自已要貼錢。

我計過, 齋買餸食飯$大約HK$2000(24days), 星期日通常外出食~

大宅

因為她經常話天后和灣仔的街市很貴,菜都要十幾蚊一斤。我家亦只是一星期二次湯。

大宅

是否不計米及油?

我計過, 齋買餸食飯$大約HK$2000(24days), 星期日通常外出食~ [/quote]

大宅

原文章由 mrsho 於 08-4-23 14:05 發表
因為她經常話天后和灣仔的街市很貴,菜都要十幾蚊一斤。我家亦只是一星期二次湯。

現在買餸真係貴咗。
一條會游水的魚, 有時都要 $25~40元。 (唔太大)
牛肉起碼都要 $15 啦, 蒸肉餅最平都要$15~20元,
菜真係有平有貴, $8~$12 一斤菜心 都有, 節瓜都話要$12元斤, 死味, 都未計要煲湯。
所以一日應該$60~70啦 (三個餸)。 一百元一定有找, 唔計煲靚湯。

侯爵府

我同你都好似

我都係比5000元阿媽買送(3大兩細), 但佢話多, 吾駛甘多

同埋我都係住港島區, 阿媽會去鵝頸買, 但佢話佢寧願搭2元叮叮去北角買, 平d wor

& 以前有工人, 2月份, 我看返記錄, 一個月用大約2000元左右, 但未計米, 油呢d

伯爵府

我尋日放左工去觀塘街市買餸, 想買青豆食, 我一問個亞姐, 個價大家丫爆頭都唔會估到幾$, 佢竟然同我講30蚊斤囉...唔知以為食左會飛添呀

侯爵府

原文章由 amysnlee 於 08-4-23 13:56 發表
我都係連工人共5人,小朋友一個11歲一個3歲,每日平均$60,不過我地唔係日日都有煲湯,三個送,通常都有肉,菜,魚,$100都可以用兩日

我和我媽買餸, 小小的鎗魚, 要22元一條...我奶奶話菜心12-16元斤, 午餐肉要好似18元一罐, 銀雪魚要60元/磅, 50元一日三餐, 你們咪好fit??

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我嘅情形同貓姐一模一樣,我就俾$120-130買2天。
而day day都有3餸1湯,我覺得ok啦!

事實而家買餸好鬼貴,我自己會星期六買噃,慳慳地都要$80-90蚊喎!

禁止訪問

翡翠宮

宜家買餸好貴!!

我家2大1B(15個月)+超細食印姐,
B中午1餐粥/粉,晚飯1餐唔帶飯,
簡單2鎹都要4,50,滾埋湯要$6,70...

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 cathy29 於 08-4-24 23:54 發表
我尋日放左工去觀塘街市買餸, 想買青豆食, 我一問個亞姐, 個價大家丫爆頭都唔會估到幾$, 佢竟然同我講30蚊斤囉...唔知以為食左會飛添呀

青豆係咪即係豆角? 我前2日在大圍街市買左幾條炒蛋 (無10條), 都要10蚊, 佢話40蚊斤。

別墅

天后街市真係好貴, 唔單只街市, 連天后d藥房, 超市都貴過人, 唔好以為同一集團的超市價錢一定會一樣, 唔同地區係唔同價錢, 同一樣貨, 北角park'n減緊價, 天后park'n一樣賣原價, 所以每逢放假, 我都會自己去北角買餸.

侯爵府

問你死未, 人工又唔見加價

首頁

尾頁

跳至