自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

尋日在豐X, 買了部好X達陶瓷電暖爐, 寫明有防水氣功能, 可以入浴室。
今日洗澡時開着, 突然廁所電器全部熄哂, 檢查後發現跳fuse。
之後再開暖爐測試, 開了5分鐘又再跳fuse, 請問是否表示部機漏電??
(個電掣位平時插開風筒, 用了N年都冇事)

尋日在豐X買, 是否只可以換過同款的貨?
俾佢嚇一嚇, 我對部機冇乜信心, 想退返錢多D......有冇人試過可以退到錢?

~~~~~~~~~~~~~~
謝謝各位的回覆!
補返張fuse的的圖, 我對呢D唔係好識, 請各位幫忙睇睇是否overload ?
電暖爐最高達2000W, 剛才跳fuse時是開到"turbo" 的mode, 我估應該接近2000W

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:開電暖爐跳fuse, 是否代表漏電

係,快D拎去換

翡翠宮

但提提你,暖爐唔好用拖板喎,你係咪用咗?

子爵府

你個電掣位是否13A,唔係15A,所以跳制呀?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

插第2個插穌試吓先,可能overload

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:插第2個插穌試吓先,可能overload

原帖由 靚靚C9 於 14-12-30 發表
X 2

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

跳水氣制定跳FUSE? 兩樣野來, 如果FUSE, 上面寫上13A- 40A不等, 視乎電箱設計, 不過無論跳邊樣, 在於USER來說都只能送廠維修
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

侯爵府

靚靚C9 發表於 14-12-30 21:04
X 3
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

珍珠宮

引用:但提提你,暖爐唔好用拖板喎,你係咪用咗?

原帖由 kc_01k 於 14-12-30 發表
點解唔好?
我有部充油機用緊拖板呀

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

伯爵府

畀面勳章

引用:尋日在豐X,+買了部好X達陶瓷電暖爐,+寫明有

原帖由 little_doll 於 14-12-30 發表
尋日在豐X, 買了部好X達陶瓷電暖爐, 寫明有防水氣功能, 可以入浴室。
今日洗澡時開着, 突然廁所電器全部熄 ...
裝修師傅提過廁所電制電壓係會細D,而暖爐同冷氣機一樣食電,估計係暖氣電壓過大, 廁所電制不能負荷引致跳fuse

男爵府

kc_01k 發表於 14-12-30 20:57
我冇用拖板啊

男爵府

Grateful.N 發表於 14-12-30 21:03
你個電掣位是否13A,唔係15A,所以跳制呀?
我唔識啊, 請問點睇?

男爵府

靚靚C9 發表於 14-12-30 21:04
尋日試機時是用廳的插蘇試的, 冇事。
廁所的插蘇我冇插其他電器, 都會overload 嗎?

男爵府

shareholder 發表於 14-12-30 21:19
跳水氣制定跳FUSE? 兩樣野來, 如果FUSE, 上面寫上13A- 40A不等, 視乎電箱設計, 不過無論跳邊樣, 在於USER來 ...
應該是跳fuse, 不過fuse 上寫的是6A, 請問是否已overload ?

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+little_doll+於+14-12-30+發

原帖由 cheechi 於 14-12-30 發表
裝修師傅提過廁所電制電壓係會細D,而暖爐同冷氣機一樣食電,估計係暖氣電壓過大, 廁所電制不能負荷引致跳f ...
師傅說得對

伯爵府

引用:Quote:shareholder 發表於 14-12-30 21:19

原帖由 little_doll 於 14-12-30 發表
應該是跳fuse, 不過fuse 上寫的是6A, 請問是否已overload ?
你廁所通常一條電線過,你加哂廁所所有開着嘅,一定唔夠,就算用充油係房,用風筒時都要息咗,風筒好扯電

大宅

回覆:sunnygirl 的帖子

其實一個電掣(mcb掣), 一般是管一組插蘇座,你可能有其他電氣同時使用,過戴引致!

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 kc_01k 於 14-12-30 發表但提

原帖由 貓頭雀 於 14-12-30 發表
點解唔好?
我有部充油機用緊拖板呀
暖爐功率高

水晶宮

廁所個電唔夠部機用

大宅

引用:其實一個電掣(mcb掣), 一般是管一組插蘇座

原帖由 alex1125 於 14-12-30 發表
其實一個電掣(mcb掣), 一般是管一組插蘇座,你可能有其他電氣同時使用,過戴引致!

...
6a=220v * 6

= 1320W max

暖爐要2000w 電,是過戴,小心…

little_doll    發表於 15-1-1 12:48

首頁

尾頁

跳至