自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

D老人家真係好慘...唉

禁止訪問

侯爵府

hashtag影視迷勳章

睇到好心up
老餅會員上科林只求開心!

男爵府

反而佢地真係要幫,話晒都係HK出過一分力呀!

前一晚果D大陸女人,未係HK出過力,就想係HK攞野,真係唔明正府點安排.

大宅

原文章由 weima 於 08-4-23 23:15 發表
呢集拍得好好呀。講出左城市發展很多時都忘記了老人既需要,令好多人明白點解舊區重建對老人有咁大既影響。有句旁白寫得好好:「香港係屬於有錢人同年輕人既城市。」

香港上一代既老人同新移民真係好唔同,一樣都 ...

講得好

別墅

I've not comment in BK for a long time. But I think I have to write something for this topic.

Agree with this topic. Very touching after watching tonight elder's "The stories of one million people"! Honestly, the government should increase 老人綜援金 and 生果金 immediately.

Regards,
呢集拍得好好呀。講出左城市發展很多時都忘記了老人既需要,令好多人明白點解舊區重建對老人有咁大既影響。有句旁白寫得好好:「香港係屬於有錢人同年輕人既城市。」

別墅

回覆 #4 119823620 的文章

我都十分應同擒晚嗰集,啲大陸女人既然係香港生活得咁可憐,咁佢哋就好心返上大陸,返到上去生活咪唔駛咁慘,係碼上面啲消費比香港平先啦﹗現在香港人都北上消費啦﹗佢哋係到話好慘,咁又冇人叫你生存係香港架。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實唔係好多老人家攞到生果金架,好似我亞ba7x歲,但番左大陸住就攞唔到啦,多幾佰都好呀,

伯爵府

agree ! agree !...........

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

雖然老人家係好有資格取綜援, 但佢地既仔女其實去晒邊? 唔好話錢, 陪下 d 老人家啦好心.

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

雖然老人家係好有資格取綜援, 但佢地既仔女其實去晒邊? 唔好話錢, 陪下 d 老人家啦好心.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

依班老人家起碼有付出呀,如果政府肯比多 d 錢佢地我實 say YES 架,好過家下比錢養班大食懶 :;pppp:
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

洋房

原文章由 esmehouse 於 08-4-24 11:06 發表
依班老人家起碼有付出呀,如果政府肯比多 d 錢佢地我實 say YES 架,好過家下比錢養班大食懶 :;pppp:

啱聽!應比多d錢d老人家!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 moonychan 於 08-4-24 11:01 發表

呢d野真係好難講
仔女唔搵個老人家一定有問題
有時真係覺得生女好過生仔
就算個女第時點
一生過細路就知阿媽湊大自己係幾辛苦
抽到時間都會陪下阿媽
生仔.....
個仔點都要顧住自己頭家先
除左個仔唔細路先有唔同講法

大宅

真係睇到好感動,覺得自己己經好幸福,要好好珍惜!!
另外真係好希望縮頭政府可以唸下d野幫下努力咗大半生的長者!!唔好淨係唸住点樣買地賺錢!!

侯爵府

以我接觸的大部老人家,雖然佢地要拾報紙賣,事實並不是窮,而係佢地的節儉心態,其實錢不是最重要,佢地最想你同佢談談心,說說往事,好多時我第一次去探訪,佢地都可以同我這個陌生人談上一小時.

首頁

尾頁

跳至