論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我想問問如果新工人頭3個月的公眾假期,我係咪
1)一定要比佢放,但no paid.? (咁係咪即係e.g 1/5, 9/5 are public holiday, then I only need to give her $3480*29/31)
or
2)佢冇假放,因為未過3個月?
or
3) up to me on the above 1 or 2?

另外, In Employment Ordinance, under Rest Day Ray
It stated that 'Whether rest day is paid or not is to be agreed by employers and employees.'
咁係咩意思,係咪即係話工人的rest day (sat or sun), can be no paid if both agree. 咁如果真係相方同意的話,個工人salary
咪less than $3480 law.... (我唔係打算咪做,只不過好奇怪果度咁寫,好奇想知道吓佢係咪真係咁的意思.)

Many Thanks

[ 本文章最後由 AhiruNoPekk 於 08-4-24 01:26 編輯 ]

複式洋房

1) (勞工假)一定要比佢放,但no pay.

2) 未聽過話 rest day 可以唔比錢. 你所講嘅究竟是在 Employment Ordinance 內嘅第幾條呢? 我相信你可能忽略了該段文字的上紋下理.

原文章由 AhiruNoPekk 於 08-4-23 23:18 發表
1)一定要比佢放,但no paid.? (咁係咪即係e.g 1/5, 9/5 are public holiday, then I only need to give her $3480*29/31)
or
or
3) up to me on ...

[ 本文章最後由 DadDad 於 08-4-24 12:21 編輯 ]

大宅

法定假日一定要放, 但係頭三個月內就 no pay, 不過日子就可以調. 理論上佢頭三個月因為 no pay 法定假日應該收唔足 $3480 既. 但係你可以同佢 agree, 如果佢唔想扣人工, 就相對地放少d rest day, 抵消法定假日扣的人工.

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

頭3個月勞工假係照放俾佢, 但no pay.

水晶宮

Many thanks 各位.
咁如果只做了二日,就rest day, 咁我又需唔需要比果日的rest day比佢呢?

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-4-24 16:56 發表
頭3個月勞工假係照放俾佢, 但no pay.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我工人3月27日嚟, 佢放sunday, 返咗3日就放假, 我有計俾佢呀!(因為我將佢o既出糧日期調回月中, 所以已經出過糧俾佢) 但其實啱唔啱呢?

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 08-4-24 17:51 編輯 ]

大宅

乜原來頭3個月勞工假係no pay, 咁我上次比左佢放, 又比左錢佢, 咁點呀?
但係咪如果佢過左3個月就可以攞番哩d no pay $呀?

禁止訪問

子爵府

原文章由 mrs.hamster 於 08-4-24 23:27 發表
唔係!no pay就 no pay 唔會做滿3個月補返。

咁我都想問一下,係咪即偽如5/1,5/12那2日係no pay
即5月份出糧就$3480-228=$3252
出唔足$3480呀?????

$3480 x 12 除360=$114
$114*2=228

象牙宮

原文章由 kittypo 於 08-4-25 11:53 發表

咁我都想問一下,係咪即偽如5/1,5/12那2日係no pay
即5月份出糧就$3480-228=$3252
出唔足$3480呀?????

$3480 x 12 除360=$114
$114*2=228

我除365日.

水晶宮

sorry,
put this up again

原文章由 AhiruNoPekk 於 08-4-24 17:34 發表
Many thanks 各位.
咁如果只做了二日,就rest day, 咁我又需唔需要比果日的rest day比佢呢?

禁止訪問

男爵府

12/5並不是勞工假期呀

象牙宮

原文章由 dolphin 於 08-4-25 14:41 發表

你說得對!

子爵府

原文章由 dolphin 於 08-4-25 14:41 發表

哦~有時計呢d都攪到我亂晒大龍...

複式洋房

or
or
3) up to me on the above 1 or 2?

Ans: ER should give statutory holidays to EE but can no pay.

另外, In Employment Ordinance, under Rest Day Ray
It stated that 'Whether rest day is paid or not is to be agreed by employers and employees.'
咁係咩意思,係咪即係話工人的rest day (sat or sun), can be no paid if both agree. 咁如果真係相方同意的話,個工人salary
咪less than $3480 law.... (我唔係打算咪做,只不過好奇怪果度咁寫,好奇想知道吓佢係咪真係咁的意思.)

Ans: Yes, ER and EE can make a mutual agreement on whether the rest day is paid or not.

BUT, YOU SHOULD REMEMBER THAT THERE IS A LAW GOVERNING "THE MINIUMN WAGE" OF THE DOMESTIC HELPER. IF YOU PAY LESS THAN THE REQUIRED SALARY, YOU ARE BREAKING THE LAW.

I have asked Labour Dept the same questions before, please correct me if I am wrong.

大宅

有無人可以話我知除星期日外, 還有什麼假假(幾月幾日). 因我攪不清楚是否所有紅日都係放假的, 還有印尼新年.

象牙宮

原文章由 mm126 於 08-4-26 12:26 發表
有無人可以話我知除星期日外, 還有什麼假假(幾月幾日). 因我攪不清楚是否所有紅日都係放假的, 還有印尼新年.

天書o既僱主須知裏面有, 放假係根據香港o既法定假期, 唔係跟工人自己國家o既假期, 印尼新年唔關香港法定假期事.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 WingYanMa 於 08-4-26 00:06 發表

Ans: Yes, ER and EE can make a mutual agreement on whether the rest day is paid or not.

呢條我問過,如果rest day,係no pay既話,就要計返出糧日係得30-4,即係日薪就唔係3480/30,所以日薪係會高左......都係一條數,唔會死錯人的

首頁

尾頁

跳至