母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

唔餵就咁泵一次有約有7安, 邊餵邊泵都有約5安, 阿b亦夠飽... 咁我估咁樣會多d奶啦,相信第時返工一定要咁先夠奶... 但試過幾次邊餵邊泵都好輪盡...餵那邊用餵奶枕墊起欖球式,另一邊用電泵泵,但阿b好易移位同會甩嘴,咁整得佢來另一邊滴到成身奶... 想請教大家有咩妙計,可以冇咁輪盡.....thanks thanks

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都係呀, 仲未去到邊餵邊泵既境界, 連用杯接住 d 滴奶都唔得, 白白冇會成1oz奶...... 有時 bb 一掙扎就煩呀.

而家有時只可以一邊餵, 一邊打機打發時間.

男爵府

用柸接好難架~~用milk collecting shield就得,我在baby outlet買了medela的,餵/泵一邊奶時,可以涉入另一邊個bra度,有時真係接到成1oz,食得唔好side啦...

但邊餵邊泵真係好難搞....

原文章由 bosch 於 08-4-24 15:38 發表
我都係呀, 仲未去到邊餵邊泵既境界, 連用杯接住 d 滴奶都唔得, 白白冇會成1oz奶...... 有時 bb 一掙扎就煩呀.

而家有時只可以一邊餵, 一邊打機打發時間. ...

[ 本文章最後由 peachcreamy 於 08-4-24 19:44 編輯 ]

大宅

我邊泵邊餵左有半年,係呢幾日先餵晒亞b食兩邊,
一路佢都好夠食,就因為咁我先儲到多d奶同keep到d奶量餵到佢而家!
我會先用枕頭墊底,然后再放u型餵奶枕係一側腰間,
跟住擺亞b用欖球式,仲會用個枕頭仔墊住亞b個頭,
咁佢就會食得好舒服,好o岩位!
跟住另一邊我係會用手泵泵o既,因為易控制d,
同埋當bb大左...佢開始八掛時,電泵d聲會影o向佢食奶架!

大宅

補充...我邊pump邊餵時,會坐係床邊架,
即係對腳會擺落地,唔係攤係張床度!
咁亞b就算碌...都係碌落床o者~

男爵府

我阿B 2個月大,我都試過好似你咁講墊高佢,坐在床邊泵,但食一陣就甩幾次嘴(平時就咁埋身係唔會咁的),又要騰空另一手搞佢,咁泵緊那邊就滴到周身係... 莫非佢真係俾個電泵"嚇"親搞到唔得定...等我轉個手泵再試下...thanks thanks!!!

原文章由 wing2003 於 08-4-24 22:36 發表
我邊泵邊餵左有半年,係呢幾日先餵晒亞b食兩邊,
一路佢都好夠食,就因為咁我先儲到多d奶同keep到d奶量餵到佢而家!
我會先用枕頭墊底,然后再放u型餵奶枕係一側腰間,
跟住擺亞b用欖球式,仲會用個枕頭仔墊住亞b個頭,
咁佢 ...

大宅

好媽媽勳章

邊餵邊泵係可以泵多d架, 不過我就要將自已變成人肉沙發咁先餵到BB

我係坐bb凳, 背靠床邊或再加cushion, 就係因為成個人坐底左, 大脾就可以 "lon"到BB, 好似平時咁橫抱食奶奶, (可以做到 一隻手都唔使抱添), 咁另一邊就可以泵奶啦.

(不過因為坐得矮, 有時都幾攰, mouth: 冇辦法啦, 有得必有失)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊