烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日同朋友去和興行買凍肉,
total 買左 $700, 依家成個雪箱塞爆哂啦 !!
今日特登寫低 d 價錢, 以供大家參考既 !!
今日條銀雪魚好大條, 應該好肥美的 !!

牛仔骨一舊 $156
銀雪魚半條 $374 (原條 11 磅幾)
雞翼一大袋 $65
朧脷柳一包 $50 (4大條)
免治牛肉 $12 (半磅)
辣肉腸 $20 (8 條)
法籣克福腸 $10 (4 條)

ps 我次次去親買, 都見好多人買羊架,
但我自己就唔食羊, 所以無買到,
不過我見人成舊計都係 $100 左右, 好抵咁啵 !!

大宅

銀雪魚要原條買, 我買半條都有 12 塊左右,
所以要同人 share, 除非你個冰格超太啦 !!

雞翼一包 $65, 我估有 2kg 重, 有 30-32 隻左右

原文章由 白活 於 08-5-3 21:09 發表

請問妳銀雪魚最少可以買幾多呀,
同埋妳呢到有幾多件?因為我哋一家唔係
食到好多,仲有係咪要放冰格個層?

雞翼$65有幾多隻/幾多磅?

唔好意思咁多問題
...

大宅

我都提議大家買半條好嚕, 因為原條真係好多,
大家真係可以諗諗計, 約埋一齊去買半條 or 1/3 條,
因為越大條越肥美架 !!!

原文章由 康仔媽咪 於 08-5-4 10:56 發表
我都想銀雪魚, 我想要3份1條或半條, 有人可以跟我share 嗎? 有興趣請pm我, 一起去買

大宅

katrinafu

唔好唔會, 銀雪魚係和興行係無半條賣架 !!
我只係同我朋友 share, 所以買左半條囉 !! ^^

原文章由 katrinafu 於 08-5-5 10:27 發表
我上星期二下午第一次去和興行買羊架 , 要排隊呀 , 排 10幾個人 . 見到前面有一位女士買了一條銀雪魚$450幾蚊 .
在那店見到有人買銀雪魚 , 攪到好鬼吸引 , 睇到mokeyyyy的post原來有半條買的 . ...

大宅

包你一試傾情 !! 只要你食過後 .....
以後唔會再係凍肉舖買果 D 所謂銀雪魚囉 !!!

我地兩公婆平時好少食魚既,
但我尋晚香煎銀雪魚, 食到我老公停唔到口 !!

原文章由 katrinafu 於 08-5-5 22:25 發表
monkeyyyy 我明白啦 ! 條銀雪魚好鬼吸引我 .

大宅

今晚用左 d 碎牛肉黎整牛肉餅 !!

嘩 ......
煎起果時 d 牛肉味香到隔離屋都聞到呀 !!

估唔到 ...... d 牛肉真係超值呀 !!!!

大宅

我今次買完之後, 成個冰箱爆哂啦 !!
要清哂先可以再買嚕 !!
不過下次會買牛脷, 春雞 & 無骨既牛肋條黎試下先 !!

原文章由 pp6113 於 08-5-7 21:39 發表
重有熟嘅咸牛利,就感煎或者加粟米都ok!

大宅

-- 『會』無得睇貨 or 揀
-- 『會』好過超市 d 質素好多
-- 『會』有個 list 比你睇, 但痴哂係牆上面
-- 『會』好多人排隊, 但未必開口催你

原文章由 Fatima_melanie 於 08-5-8 16:09 發表
門市是不是無得睇貨的? 無得睇咁咪唔知d 野咩質素?
佢會唔會有個list 話俾你聽有咩賣同幾錢?
會唔會好多人排隊催你快d 買的?

大宅

hahaha 正 !!

原文章由 mickeyeva 於 08-5-8 17:42 發表
我上次用漢寶飽來夾焗的牛肉餅, 超正, 想起都流口水, 又平又好吃過貴"宜媽家俬"的牛內丸 前年我有BB經常去禮頓中心看医生都唔識去和興行買, 只是經常見好多人排隊, 但唔知買甚麼?? 只識去蘭芳吃茶餐嘆奶茶, ...

大宅

咁我上星期咪好好彩, 買到條銀鱈魚 ?!?!?!

原文章由 katrinafu 於 08-5-9 15:41 發表
今日去開灣仔區 , 順道去了和興行 , 見mokeyyyy提及到的銀雪魚咁好味 , 引鬼死我 , 咪入去買 , 點知店員說銀雪魚冇貨 , 近期都會冇貨返住 . 結果我買了半條白鱈魚 $527 / $68磅 , 好鬼大條 ,所以有半條買 ,另買了2包 ...

大宅

我用一包免治牛肉 + 薯仔 + 洋蔥 + 粟米 咁整 !!
真係超正呀 !!!

原文章由 katrinafu 於 08-5-9 19:06 發表
mokeyyyy : 想請教你 , 點整牛肉餅好味道 , 我都想香到隔離屋呀 !

大宅

katrinafu

你 d 相睇唔到呀 !!

嘩, 你囡囡咁識食呀 ??? 不過食多 d 深海魚都好既,
我老公平時都唔食魚, 佢係食肉獸黎架,
不過我煎銀鱈魚既時候, 佢都會食好多架 !!

原文章由 katrinafu 於 08-5-9 20:48 發表
條白鱈魚都好正 , 好滑 , 好好味 , 我隻3歲馬騮囡食到唔停咀 ,成碗飯冇食 , 食哂舊魚 , 她一個人仔 , 差不多食了一塊 .

大宅

呢間廣利我以前成日幫襯,
佢只不過係一間普通既凍肉店,
用開放式雪柜, d 野唔太新鮮,
價錢同質數同一般凍肉店差唔多,
但同和興行既凍肉質數差好遠 !!

原文章由 康仔媽咪 於 08-5-11 10:11 發表
http://lh6.ggpht.com/abcd5678sw/SCZVbBwfd3I/AAAAAAAAAlM/z1RFdCTmSzk/s400/%E8%82%A5%E5%AA%BD%E7%A7%81%E6%88%BF%E8%8F%9C%E8%82%86092%3D550.jpg

大宅

撈完之後, 要撲 d 栗粉 + 雞蛋汁,
最後個面加 d 麵包糠, 跟著放入冰箱雪 30 分鐘,
跟著先好煎, 咁就好似 d 日式薯餅咁好味架啦 !!

原文章由 魚生 於 08-5-11 14:07 發表

係咪撈埋就咁煎呀?我又想香埋樓上樓下呀!

大宅

hahaha ....... 我舊年先換雪柜,
但係依家已經覺得唔夠用啦 !!
雪柜 size ok, 但係冰格唔夠大囉 !!

原文章由 魚生 於 08-5-11 14:50 發表

諗起都香呀真係,我下次都要買白雪魚同牛肉,不過應該要買過間屋買過個雪櫃先!

大宅

我都想知 ..... 會唔會有淨冰格既雪柜賣架 ???
因為我依家個冰格真係好 full 好唔夠用架 !!

我老公成日投訴我, 冰格 only 放哂 d 肉係入面,
想放條雪條既位都無 !! 唔好話想放莎莉蛋糕嚕 !!

原文章由 康仔媽咪 於 08-5-11 18:58 發表

咁.....買多個雪柜....可能都係一個方法, 而我就可能會簡個淨冰格既柜...

[ 本文章最後由 monkeyyyy 於 08-5-11 19:13 編輯 ]

大宅

唔知有冇媽咪屋企有一個 only 冰格既冰柜呢 ??
我想搵好耐, 但搵極都搵唔到,
如果好似你果個咁大, 我屋企邊夠位放 ??

原文章由 康仔媽咪 於 08-5-11 19:15 發表
工業用就一定有, 家用應該唔普及, 但相信唔一定冇, 唔知現成既有冇呢? 唔想訂做至有呢.....

莎莉蛋糕? 我放下格o家o乍..

大宅

如果 $38 可以買到一件真真正正既銀鱈魚 or 白鱈魚,
真係一 d 都唔貴呀 !!!!

係凍肉舖買果 d 係真定係假, 已經唔需要多講,
我上次係 sogo 買左兩片銀鱈魚, 加埋都唔夠 $38 果塊咁大,
但都要收我 $100 !!! 你話邊度貴 d ???

原文章由 hunghung215 於 08-5-16 12:00 發表
wah ... 咁咪要$38/件 ............ 好貴啊 ~~~~~~~~~~~~~~~~

大宅

我都好想知呀 !!!

原文章由 katrinafu 於 08-5-16 17:25 發表
vicky_cheun : 請問釀蟹蓋好味嗎 ? 數量及幾多錢呢 ?

大宅

我聽日都會去和興行入貨架 (但唔會買鱈魚)
有緣既話 .... 到時見啦 !!

首頁

尾頁

跳至