婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已生兩個小朋友多年,生第二個後,之前每當大咳就有滲尿情況,有時跑都會滲少少,之後試過有次大咳,滲尿量多咗,最近有次跌低咗,又滲尿,平時睇門診同會同醫生講吓,佢話做吓運動,同已生兩個都無辦法,點算好?

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

真係會好擔心,
應該減肥會有用的
花花真美好!

複式洋房

引用:真係會好擔心,應該減肥會有用的

原帖由 caca8j 於 15-01-02 發表
真係會好擔心,
應該減肥會有用的
減肥會有用嗎?但我唔算太肥喎。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

凡事問 發表於 15-1-2 09:40
減肥會有用嗎?但我唔算太肥喎。
有用!
我朋友之前110磅,
呢2年肥到130磅有試過2次滲尿,
而家減番120磅就無事,
佢未婚...
佢認為純粹因為肥咋

花花真美好!

複式洋房

引用:Quote:凡事問 發表於 15-1-2 09:40 減肥會

原帖由 caca8j 於 15-01-02 發表
有用!
我朋友之前110磅,
呢2年肥到130磅有試過2次滲尿,
但我都是約110磅。

公爵府

凡事問 發表於 15-1-2 09:48
但我都是約110磅。

唔知你高唔高,
佢以前偏瘦,
而家都只係小肥咋,
佢有5呎6-7
======================
不過可能我唔了解生完BB嘢,
嘻嘻....
花花真美好!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

咁醫生都話運動可助改善,咁運動下啦,係屋企原地跑都好丫

子爵府

凡事問 發表於 15-1-2 08:52
已生兩個小朋友多年,生第二個後,之前每當大咳就有滲尿情況,有時跑都會滲少少,之後試過有次大咳,滲尿量 ...
你要多做收腹收臀忍尿運動,初初每天早午晚做100下,之後就要早午晚做200下;如果還唔得,就要找中醫補氣,因為可能生育時太過虛耗,中氣下陷,子宮有下垂現象,所以有滲尿問題。

政府資助中醫分診中心:

仁愛分科中醫中心

新界屯門屯利街6號仁愛分科診所5樓

電話:2430 1309

元朗(容鳳書)中醫中心

元朗西菁街26號容鳳書健康中心3樓

電話:2478 5769

仁濟中醫中心

新界荃灣仁濟街7-11號仁濟醫院E座二樓

電話:2416 0303

下葵涌中醫中心

新界葵涌麗祖路77號下葵涌分科診所及特殊教育服務中心地下

電話:2370 2216

粉嶺中醫中心

新界粉嶺璧峰路2號粉嶺健康中心七樓

電話:2670 2130

大埔那打素中醫中心

新界大埔全安路11號雅麗氏何妙齡那打素醫院J座地下

電話:2663 0004

沙田(大圍)中醫中心

沙田大圍文禮路2號沙田(大圍)診所地下

電話:2479 2126

東涌中醫中心

香港新界大嶼山東涌富東街6號東涌健康中心1樓

電話:3188 5383

東華中醫中心

香港上環普仁街十二號東華醫院楊國璋樓地下及一樓

電話:2589 4700, 2589 4701

鄧肇堅中醫中心

香港灣仔皇后大道東282號鄧肇堅醫院社區日間醫療中心2樓

電話:3553 3238

將軍澳中醫中心

將軍澳坑口寶寧里2號將軍澳醫院日間醫院大樓6樓

電話:2701 1020

牛頭角中醫中心

九龍牛頭角定安街60號牛頭角賽馬會診所4樓

電話:3107 4113

東區中醫中心

香港柴灣樂民道3號東區尤德夫人那打素醫院專科門診大樓地庫四樓

電話:3197 2000

佛教醫院中醫中心

九龍樂富杏林街10號佛教醫院C座地下及閣樓

電話:2338 3103

西九龍中醫中心

九龍長沙灣道303號長沙灣政府合署一樓

電話:2194 9911

香港仔中醫中心

香港香港仔水塘道10號3字樓

電話:2580 8158

何文田中醫中心

九龍何文田愛民邨保民樓401-412號

電話:2193 7000

油尖旺中醫中心

九龍加士居道30號伊利沙伯醫院R座9樓(衛理道入口)

電話:2618 7200

複式洋房

引用:Quote:凡事問 發表於 15-1-2 08:52 已生兩

原帖由 Grateful.N 於 15-01-02 發表
你要多做收腹收臀忍尿運動,初初每天早午晚做100下,之後就要早午晚做200下;如果還唔得,就要找中醫 ...
其實忍尿嗰種運動覺得好空泛,唔知做得啱唔啱?睇中醫真係有幫助架?

子爵府

凡事問 發表於 15-1-2 15:37
其實忍尿嗰種運動覺得好空泛,唔知做得啱唔啱?睇中醫真係有幫助架?
中醫有分科目,如:兒科/婦科/內科/腫瘤科等........,你可找婦科醫師幫你,她會針對性教你如運動及藥劑幫你;或找理療醫師用手法幫你都可以。

子爵府

網上找到如下:

提肛运动,像忍大便一样,将肛门向上提,然后放松,接着再往上提,一提一松,反复进行。站、坐、行均可进行,每次做提肛运动100次左右,持续5-10分钟即可,提肛运动可以促进局部血液循环。

提肛运动:
1.平躺、双膝弯曲。
2.收缩臀部的肌肉向上提肛。
3.紧闭尿道、阴道及肛门(它们同时受到骨盆底肌肉撑),此感觉如尿急,但是无法到厕所去需须闭尿的动作。
4.保持骨盆底肌肉收缩五秒钟,然后慢慢的放松,五到十秒后,重复再收缩。运动的过程中照常呼吸,保持身体其它部份的放松。用手触摸腹部,如果腹部有紧缩的现象,表示运动错误。
5.提肛运动需要循序渐进的练习,需要的是我们持之以恒的坚持,提肛运动的目的是锻炼和强化支撑膀胱、大肠的肌肉、伸张和收缩防止肛门失禁。正确和定期的锻炼能达到防治肛肠疾病、停止漏尿的效果。这项运动对促进性生活也有一定的帮助。

屈髋提肛运动的效果更好,方法是:
仰卧床上,两腿交叉上提屈曲髋部(使大腿尽量于腹部贴近),连做20-30次。屈髋时呼气,放松肛门,每天早晚各一次。

子爵府

如果你漏尿已經比較嚴重,其實提肛運動已經作用不大。
試下去見外科醫生,有種手術系用一種網托住下垂既子宮,甘就吾會將尿道壓松左啦。呢個係好有效既徹底解決方法。你去諮詢下啦,希望幫到你。

複式洋房

引用:如果你漏尿已經比較嚴重,其實提肛運動已經

原帖由 PonyMom 於 15-01-02 發表

如果你漏尿已經比較嚴重,其實提肛運動已經作用不大。
請問這個情況即是代表子宮下垂嗎?

子爵府

回覆 凡事問 的帖子

有可能。真相你需要聽醫生點講。我因為知道身邊有人做左手術好成功解決了問題。

子爵府

回覆:越嚟越擔心,關於滲尿問題。

應未到子宮下垂,但唔理佢老左就會。
你可要求轉介睇婦科

複式洋房

引用:應未到子宮下垂,但唔理佢老左就會。你可要

原帖由 nerolibaby 於 15-01-03 發表
應未到子宮下垂,但唔理佢老左就會。
你可要求轉介睇婦科
係咪即係睇普通門診,再由醫生寫紙轉介到政府醫院?

子爵府

回覆:凡事問 的帖子

係呀。不過要等咖,因唔係急症

大宅

引用:已生兩個小朋友多年,生第二個後,之前每當

原帖由 凡事問 於 15-01-02 發表
已生兩個小朋友多年,生第二個後,之前每當大咳就有滲尿情況,有時跑都會滲少少,之後試過有次大咳,滲尿量 ...
pls check pm

大宅

回覆:ztiachan 的帖子

我今年在政府E院做左一個叫TVT的手術,效果好好,詳情可再問我。不過前後排期排左兩年。

別墅

ztiachan 發表於 15-1-4 11:32
我今年在政府E院做左一個叫TVT的手術,效果好好,詳情可再問我。不過前後排期排左兩年。

...
請問, 可否 PM 我一些有關資料?
我也是生了兩個小孩有這個問題, 唔知睇邊度好... 苦腦中.

首頁

尾頁

跳至