醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

hashtag影視迷勳章

家中有老人家(80+)有老退化,未係好嚴重嗰隻,仲認得人。但就非常無記性,經常記錯晒D事,同成日話人偷野。佢自己有一筆積畜(唔用既),我地D細既亦每月有比錢佢使,加埋每月都起碼有幾萬家用。其實一直以來佢都係非常大使,我地都由佢,比得佢就唔理佢點使啦。但最近呢年真係越來越大使,D錢好似倒水咁,月頭比錢佢,未到月中就一係話使晒,一係就話我地無比過錢。咁我地都會着量比多三幾千佢,等佢個身唔好無錢。但係可以點解決呢?

上個禮拜我睇倒佢本存褶,佢3日內提取了8萬元;一次3萬,一次5萬。問佢做乜要拿咁多錢(因為家用係比現金,所以佢平時根本唔需要去銀行拿錢);佢都唔記得自己有拿過錢。咁我地抄佢間房就只揾得返2萬,收埋咗喺D窿窿嚹嚹。然後同佢傾計,講講下發覺佢話鄉下個邊個邊個個仔娶新抱,人地好有錢唔可以失禮,佢人唔到所以就封封大利是比人。我地懷疑佢封咗5萬比個3唔識7既人。其實都唔係第一次,之前喺街撞倒個舊街坊,人地個仔都幾十歲,佢竟然塞咗1萬比人地個仔,真係無辦法!呢D情況我地可以點呢?戶口係佢自己名,以而家既速度好快會花D積儲。佢係使落自己度都話丫,但係佢係周街比人,比咗人唔同問人拿返咩?!

大宅

回覆:老退化亂使錢,點算?

我地都懷疑我爸爸有腦退化,已經退休好幾年, 佢平日d 野好快就唔記得或記錯晒d 野, 同埋佢都係周圍派$, 搞到無晒錢要問我阿媽囉, 佢成日覺得屋企無野食出街狂買野食

已同佢講佢既病, 但佢自己唔信唔肯睇醫生

有無有經驗 jm 分享下

珊瑚宮

比錯咗人。真係可以問人攞番的

如那人唔肯比番 證明那人超貪心
玩具萬歲!

大宅

這病的病徵之一,對數字,錢財混淆,家人最好主導番日常理財,佢對理財概念只會越來越差,變番一個小朋友咁。其他自理一樣。

侯爵府

球星媽咪 發表於 15-1-6 16:16
這病的病徵之一,對數字,錢財混淆,家人最好主導番日常理財,佢對理財概念只會越來越差,變番一個小朋友咁 ...
就係開唔倒口攞返財政主導權,佢成日話唔夠錢使,如果唔比錢佢好似好衰咁.....至於佢戶口,好難叫佢比本簿仔我地管,因為佢唔認為自己有問題。佢覺得係有人偷佢錢或者我地側側膊比小錢佢,佢周街都同人咁講添呀.....有次陪佢睇醫生,登記個姑娘都淨淨問我阿XX係咪真係偷晒佢D錢,真係暈!

大宅

Evilgrin 發表於 15-1-6 20:08
就係開唔倒口攞返財政主導權,佢成日話唔夠錢使,如果唔比錢佢好似好衰咁.....至於佢戶口,好難叫佢比本簿 ...
真喺暈

你媽咪幾歲呀?

我媽咪今年80, 又喺成日話唔夠錢洗, 我計過佢每月應有成7XXX洗都成日話冇錢, 重成日發皮四, 我真是人都癲

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主快的同老人家睇醫生,睇腦退化呀,
如你媽唔肯去你想下用咩方法騙佢去,
食藥希望減慢到又或情緒都好的

翡翠宮

請工人看實佢

公爵府

其實樓主可以坐低, 同佢一齊計下佢的使費的, 就知佢D錢點使, 同幾大使. 如果老人家都無收入, 你就要同佢講, 佢使的錢, 是用緊你地的錢. 如果真係亂使, 就唔好再俾錢佢了. 你俾左佢, 佢轉頭就唔知俾左邊個. 也可以唔好一次過俾一個月佢, 每個星期俾佢. 腦退化是容易發皮四, 都係早D帶佢去睇醫生好D.

象牙宮

Evilgrin 發表於 15-1-2 10:00
家中有老人家(80+)有老退化,未係好嚴重嗰隻,仲認得人。但就非常無記性,經常記錯晒D事,同成日話人偷野。 ...

我外公都係. --------------人老 = 回至兒童時.

認知出了問題 不能用常理處理. 收起他 積畜, 每日派零用錢.
有限度消費.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

MM2005 發表於 15-1-8 21:37
請工人看實佢

腦退化.
在外派錢.
在家錢入工人手了. )外傭最 like

生老病死. 老退化... 一个過程.
老退化 並非只有老人家. 時下也年輕化.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

已經睇緊醫生有食補腦既藥。我地知佢點使錢,就係請人食飯,睹馬,比錢人,狂買生果肉類。已經話過佢無數次,佢認為佢無問題我地可以點?次次同佢講都比佢鬧到顛。佢直頭去銀行拿錢都話要請櫃枱D女仔去食lunch。人地多數唔會去,但推得多又唔好意思,終於真係陪佢去咗食飯。工人姐姐話比我地知佢叫晒鮑魚請客咁,一餐晏食咗2千幾!唔止銀行職員,連診所姑娘都一樣,係個姑娘同我爸爸講的,所以唔係工人講大話。

早排佢忘記食藥,血壓標升。咁我地買個藥盒比佢,佢即刻拿去掉咗話我地係咪當佢痴線??真係搞唔掂!我地而家係改咗一星期比一次錢佢,但係佢使晒識得自己去銀行拿錢,所以只幫倒小小。我地其實諗過好唔好靜靜收埋佢本存褶,或叫佢最錫既孫扮問佢借一筆錢;但咁做好似做虧心事咁,唔係好做得出.....

象牙宮

處理問題:
有時要很理性.
有時要感性.

可能我家庭成員中 處理財務方面 較'理性"吧. 6 兄弟姐妹. 3 - 4 討論衡量成功率, 就实行了. 另辨好銀行連名戶口. 防意外身亡.

兄分姐妹多... 商議事來. 有它優點.
兄分姐妹多... 爭產, 就是它的缺點. 沒有二全其美的.

理性討論交流者。

翡翠宮

引用:已經睇緊醫生有食補腦既藥。我地知佢點使錢

原帖由 Evilgrin 於 15-01-14 發表
已經睇緊醫生有食補腦既藥。我地知佢點使錢,就係請人食飯,睹馬,比錢人,狂買生果肉類。已經話過佢無數次 ...
你話借孫名義借錢,我覺得又可行,將錢洗番落老人身上又ok,
但最緊要你兄弟姊妹各你同意

水晶宮

收起佢的存摺同銀行卡,直接比現金佢。
佢會發脾氣時由得佢,話佢自已整唔見左。

珍珠宮

fitfish 發表於 15-1-2 22:01

係,家中有老人家,過年比利是拎錯左封2000的給某親戚(實際上個封係其中一個子孫比老人家買野食的,老人家搞錯左利是)。之後個晚,收到某親戚打來,話佢小朋友封利是成2000,係咪比錯左,主動話要比返我地。

三五識七,無啦啦有人比成萬蚊,唔主動出聲,仲要問都唔交返出來,真係好貪心,呢d親戚可以疏遠。

已刪除用户

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

好媽媽勳章

引用:可以同銀行講。。。以後要個老人家加一位屋

原帖由 lucille_lai_ha 於 15-03-15 發表
可以同銀行講。。。以後要個老人家加一位屋企人先可以羅錢,銀行問起,就話老人家有腦退化

...
小心銀行聽到“腦退化”可能會凍結佢戶口喎……

侯爵府

fitfish 發表於 15-1-2 22:01

我都覺得如果講返比人知道個老人家有老退化, 人地都應該會比返.

首頁

尾頁

跳至