嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

啱啱睇完醫生,而家剛28週醫生話話我子宮頸好短,怕會早產,而家長度係1.5x ro 1.7x, 有冇媽咪可以分享下你地子宮頸長度,有冇係check到短但都無早產架?

大宅

回覆:有冇媽咪子宮頸短但都無早產

有無開始 bedrest 呀?

別墅

引用:有無開始 bedrest 呀

原帖由 babyarvo 於 15-01-02 發表
有無開始 bedrest 呀?
我35週3得1.2-1.4,醫生都叫我唔好行咁多,怕早產

別墅

回覆 babyarvo 的帖子

Yeah ar. Resting at hm, is it a must to bed rest? What about sitting nei?

大宅

引用:回覆 babyarvo 的帖子Yeah ar. Resting at

原帖由 JustinLin 於 15-01-02 發表
回覆 babyarvo 的帖子

Yeah ar. Resting at hm, is it a must to bed rest? What about sitting nei?
bedrest 一定係最好的! 下次幾時覆診?

別墅

回覆:babyarvo 的帖子

私家1星期後再check,政府就咁啱下星期覆診,到時問下醫生意見先,唔知政府會唔會同我加子宮頸環托呢?

複式洋房

BK Milk勳章

回覆:JustinLin 的帖子

同路人,你而家情況點?

複式洋房

我24週時得2点1……仲有肚硬情況……建議一定要bedrest同盡快带子宮環托,因為要宫頸要短起上黎,可以系几曰的事……孖胎早產好危險

大宅

我只知pwh係只會叫你有心理準備入院打強肺針,但無開病假比我…最後去咗個私家到加子宮環(嗰時27周,宮頸得番約1cm),托多5個幾星期bb先出世

別墅

回覆:MM_Zhu 的帖子

我之後去政府check,佢話有2.1,都屬正常,咩假咩藥都無比我,所以而家正常返工啦,不過唔會通到去。之後政府再覆診,已經講明唔會再度子宮頸長度,佢話就算長或短都無辦法,做唔到任何野,我而家31wk,念緊要唔要再去私家睇

別墅

我都係
上星期22週多做結構先發現得1.28已經好擔心,早幾23週多見左劉醫生仲短到得0.4cm, 即時上個托環,同要每晚塞藥加bed rest
明天先24週,真係好驚好擔心,有冇人試過又捱到34週后.....?真係需要d正能量

別墅

回覆:chanpcdaisy 的帖子

嘩,真係好短喎,我念你都係bed rest多啲,唔好四圍走,等佢長反啲先再返工啦!我而家捱到36週幾啦,仲有個幾星期就開刀啦,你加油呀

別墅

多謝你呀JUSTINLIN,我會多休息, DR LAU話坐同瞓都OK, 主要係唔好企....之前我係ACTIVE果D人, DR話突然完全瞓晒對我身體負擔會好重.....不過企就少好多, 只係去廁所同沖涼, 街都已經唔再出除左去睇醫生....

不過我冇返工的, 之前係FULL TIME MAMA照顧仔仔, 依家都照唔到.....

見你已36WK多真登你開心....希望都可以同你一樣.....

大家都加油...

別墅

引用:多謝你呀JUSTINLIN,我會多休息,+DR+LAU話坐

原帖由 chanpcdaisy 於 15-03-08 發表
多謝你呀JUSTINLIN,我會多休息, DR LAU話坐同瞓都OK, 主要係唔好企....之前我係ACTIVE果D人, DR話突然完全 ...
請問依家情況點?
用藥+bed rest , 有冇長番d呀?

別墅

回覆 mustardseed 的帖子

因為上左個子宮頸托環, 上次番私家醫生度佢話好難再陰照, 不過腹照時醫生話望落去應該有好D, 不過腹照係冇咁準, 同埋唔會再比到個數字我, 起碼冇再差.......

早幾日去政府醫生都有跟番, 專科果邊話現時冇野可以做而預防早產, 佢話我塞藥同上托環都唔一定有用, 我再問佢BED REST係咪好重要因為私家叫我唔好落街.....政府醫生反而話BED REST唔太有用, 只要唔好行太多就OK, 腹照時醫生話唔覺情況有咁差...(唔知係咪改善左, 因係第一次見政府醫生, 佢未見未上托環時) 下次覆診都係4WEEKS之後, 見都隔幾遠所以會再番私家FOLLOW.......

不過上左個托環心裡上好D同埋企起身時個下墜感冇咁大...

別墅

引用:回覆+mustardseed+的帖子因為上左個子宮頸

原帖由 chanpcdaisy 於 15-03-22 發表

因為上左個子宮頸托環, 上次番私家醫生度佢話好難再陰照, 不過腹照時醫生話望落 ...
謝謝你的回覆!
祝願bb足月健康出世

別墅

多謝妳^.^

大宅

回覆:有冇媽咪子宮頸短但都無早產

你睇邊位私家醫生??

Take care,bb一定錫哂媽媽,夠鐘先出世,加油!!

別墅

回覆 muimui720 的帖子

多謝妳
我睇劉子健醫生

別墅

引用:回覆+muimui720+的帖子多謝妳我睇劉子健醫

原帖由 chanpcdaisy 於 15-03-26 發表
回覆 muimui720 的帖子

多謝妳
你依家情況點呀?
我都響劉醫生度加左個托,佢俾左假我響屋企休息。
政府嗰邊雖然有跟進,但好似有d懶理咁,仲問我有冇返劉醫生度覆診。好似若我有返,佢就唔駛理咁。
係呢~ 你覆診情況如何?

首頁

尾頁

跳至