嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:多謝你呀JUSTINLIN,我會多休息,+DR+LAU話坐

原帖由 chanpcdaisy 於 15-03-08 發表
多謝你呀JUSTINLIN,我會多休息, DR LAU話坐同瞓都OK, 主要係唔好企....之前我係ACTIVE果D人, DR話突然完全 ...
請問依家情況點?
用藥+bed rest , 有冇長番d呀?

別墅

引用:回覆+mustardseed+的帖子因為上左個子宮頸

原帖由 chanpcdaisy 於 15-03-22 發表
回覆 mustardseed 的帖子

因為上左個子宮頸托環, 上次番私家醫生度佢話好難再陰照, 不過腹照時醫生話望落 ...
謝謝你的回覆!
祝願bb足月健康出世

別墅

引用:回覆+muimui720+的帖子多謝妳我睇劉子健醫

原帖由 chanpcdaisy 於 15-03-26 發表
回覆 muimui720 的帖子

多謝妳
你依家情況點呀?
我都響劉醫生度加左個托,佢俾左假我響屋企休息。
政府嗰邊雖然有跟進,但好似有d懶理咁,仲問我有冇返劉醫生度覆診。好似若我有返,佢就唔駛理咁。
係呢~ 你覆診情況如何?

別墅

引用:回覆+mustardseed+的帖子我依家都係主要於

原帖由 chanpcdaisy 於 15-04-07 發表

我依家都係主要於屋企休息唔敢周圍去, 除左去睇醫生要出去之外, 上星期去左劉醫 ...
我同你情況差不多。
我係21周響劉醫生度照結構時發現宮頸得1.89。咁我咪決定加個托。劉醫生話唔好行咁多,咪俾假紙我響屋企休息。
我係響廣華登記左,政府醫院都冇咩可做到;但佢地開左劉醫生叫我用嗰隻藥,咁我唔駛響劉醫生度配藥。
依家我同你一樣,盡量響屋企唞下。
另外,劉醫生亦有講,加左個托d分泌特別多。我間中都有d啡+淡紅的分泌,而且分泌的量可以突然間好多,係突然間整到成張護墊都full, 兼feel 到係流緊。我問政府醫生,佢地話正常。唔知你有冇呢個情況?
大家加油!

別墅

引用:回覆+mustardseed+的帖子劉醫生都有話會多D

原帖由 chanpcdaisy 於 15-04-07 發表

劉醫生都有話會多D分泌, 我都有不過我一向都有D又唔會覺特別多, 個顏色反而係淡 ...
其實今朝都有好多, 下午就冇乜了。
剛才響電話度問左劉醫生,佢話係正常。
咁~我都放心d

加油!我地都要加油。

別墅

森蝶 發表於 15-4-10 01:03
我雖然唔係陀孖,但係27週比孫醫生照宮頸只有1.6—1.9cm,收縮時得1.5cm,所以即時加左環托同要bed rest 唔 ...

Dr Lau 只係要我響屋企休息至28周, 佢話唔好行咁多, 瞓下坐下都OK, 但如果要行嘅, 就要好慢好慢, 總之要龜速啦.

至於d 分泌, 真係好多, 有時係突如奇來, 護墊都唔得, 我依家日日用M巾. 我問Dr Lau, 佢話係正常, 因為個托會
刺激陰道而產生勁多分泌, 所以我個case 係正常. 突然的量多, 係因為分泌可能儲在陰道中未有流出, 可能储儲下一次流出黎, 我地咪以為不停流lor...如果我擔心可返去驗下係咪羊水. 因為我響廣華度驗左, result正常, 我咪冇返去再驗.
而分泌的顏色, 初時係透明+淡黃色, 加左托之後2個禮拜, 有一晚有d橙啡色的, 我咪去左廣華入院check, 我以為係出血, 最後醫生話係分泌, 正常, 只要唔係鮮紅色就ok. 而Dr Lau話可能d 分泌儲響陰道中變了深色左, 都係正常.

總之, 量又多, 又啡啡地色... 每次見到都唔覺唔覺有d擔心... 你個case 係咪一樣??

依家雖然響屋企, 佐仍做緊公司野, home office lor.... 不過就hea d... hehee

Yeah~ 大家既bb都要full term 先得, 加油!!

別墅

ashleychowsy 發表於 15-4-10 11:34
我今朝响劉醫生度覆診,我得18週,但宮頸得1.77,佢俾左黄體酮我塞陰,下星期再度。
請問有無jm塞過黄體酮, ...

我21周時響劉醫生度check 係1.89, 之後用左1個禮拜黃體酮, 再返去check係1.90, 增加得好少.
劉醫生建議再用藥再觀察多一星期, 但最後我決定加個托. 因為增長唔多, 感覺上加左好似穩陣d.
依家加左托, 都要每晚用藥, 而d藥我就叫廣華醫生開左俾我, 唔駛返去劉醫生度配.

別墅

ashleychowsy 發表於 15-4-10 13:23
請問你加托後,宮頸係咪有顯著長返呢?佢又係建議我先用藥,因為我上胎有b鏈,佢怕會發炎。即係如果我下星 ...

加左托之後, 再check唔到宮頸的長度, 劉醫生係咁講, 廣華d醫生都係咁講. 劉醫生話就算照陰超, 都度唔到正確的宮頸長度, 不過, 做定期檢查仍然需要照肚超同陰超, 因為要睇下宮頸情況, 有冇開到, 同埋羊水足唔足.

所以, 相信你要睇睇醫生的建議啦.
而我因為覺得一個星期用藥, 宮頸都冇咩變化, 當然, 可能冇短到已經係一件好事. 所以我決定加托, 劉醫生都冇反對.
加托係響劉醫生診所做. 我決定左就即時做. 劉醫生好快手, 唔駛3分鐘就攪掂, 唔痛. 加托收左$5,000. 之後即時再抽分泌化驗, 收左$200. 劉醫生仲寫左封信俾我擰去廣華, 叫廣華follow up我個case. 所以, 之後我返廣華做產檢, 都有肚超同陰超.
放左托之後, 初時有d唔舒服, 梗係覺得有d野咁, 但過左2-3日, 就冇左呢個感覺, 不過分泌超多.

希望以上幫到你啦.

別墅

森蝶 發表於 15-4-11 06:17
Dr. Suen 話同威記醫生研究過,威記醫生話加托後病人都係一半半hold到full term,但dr suen自己就覺得加托r ...

其實劉醫生同我講嘅, 同孫醫生同你講嘅係一樣, 最緊要係用藥同休息. 之不過, 我休左2個月, 想返下工, 反正我返工都係坐的多. 所以我打電話問劉醫生, 佢就同我請要行慢D, 唔好企咁多; 同時廣華醫生都話可以返下工嘅.

我諗住返3日工先, 第4日我又要返廣華產檢, 到時再睇下咩情況. 再唔係, 咪返去劉醫生度檢查, 劉醫生都想我多D響屋企休息.

至於加左托之後, 劉醫生都有繼續幫我照陰照, 不過就放得冇咁入, 因為下面照宮頸情況比肚超清楚. 而廣華醫生就用照肚超的儀器幫我照下下面, 都係講會睇得清楚D宮頸情況. 所以, 每次返廣華產檢, 都有度BB size之外, 仲會睇下胎水情況同宮頸情況.
仲有, 請問你依家隔幾耐返醫院產檢? 又隔幾耐返孫醫生度檢查嘅呢?

希望大家bb都健康足月出世. Keep in touch!!

別墅

引用:Quote:原帖由+mustardseed+於+15-04-12+發

原帖由 森蝶 於 15-04-12 發表
我而家過左7個月,政府就安排2星期一次,私家都係,但我覺得威記太密又無用,佢連超聲波都唔同我照,淨係用 ...
我用嗰d藥係塞陰藥,唔係食㗎bor
不過,呢d藥都會令人攰同有d唔舒服,所以,劉醫生叫我夜晚臨瞓前先塞藥。
你d藥係咪一日食一次?夜晚臨瞓先食會唔會好d?

首頁

尾頁

跳至