嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

我都係
上星期22週多做結構先發現得1.28已經好擔心,早幾23週多見左劉醫生仲短到得0.4cm, 即時上個托環,同要每晚塞藥加bed rest
明天先24週,真係好驚好擔心,有冇人試過又捱到34週后.....?真係需要d正能量

別墅

多謝你呀JUSTINLIN,我會多休息, DR LAU話坐同瞓都OK, 主要係唔好企....之前我係ACTIVE果D人, DR話突然完全瞓晒對我身體負擔會好重.....不過企就少好多, 只係去廁所同沖涼, 街都已經唔再出除左去睇醫生....

不過我冇返工的, 之前係FULL TIME MAMA照顧仔仔, 依家都照唔到.....

見你已36WK多真登你開心....希望都可以同你一樣.....

大家都加油...

別墅

回覆 mustardseed 的帖子

因為上左個子宮頸托環, 上次番私家醫生度佢話好難再陰照, 不過腹照時醫生話望落去應該有好D, 不過腹照係冇咁準, 同埋唔會再比到個數字我, 起碼冇再差.......

早幾日去政府醫生都有跟番, 專科果邊話現時冇野可以做而預防早產, 佢話我塞藥同上托環都唔一定有用, 我再問佢BED REST係咪好重要因為私家叫我唔好落街.....政府醫生反而話BED REST唔太有用, 只要唔好行太多就OK, 腹照時醫生話唔覺情況有咁差...(唔知係咪改善左, 因係第一次見政府醫生, 佢未見未上托環時) 下次覆診都係4WEEKS之後, 見都隔幾遠所以會再番私家FOLLOW.......

不過上左個托環心裡上好D同埋企起身時個下墜感冇咁大...

別墅

多謝妳^.^

別墅

回覆 muimui720 的帖子

多謝妳
我睇劉子健醫生

別墅

我依家都係主要於屋企休息唔敢周圍去, 除左去睇醫生要出去之外, 上星期去左劉醫生度覆診, 不過佢都話除休息已冇野可以做, 反而政府果邊好似唔令我覺得係好大問題又話BED REST同上個托環都冇根據可預防早產, 話唔使誇張到唔落街(佢地話唔好運動同企咁多就OK), 不過我都係聽劉醫生講多D, 乖D唔好出去....

其實妳本身個情況係點, 幾多週同幾短?同埋係去邊間醫院?

大家都加油呀!

別墅

劉醫生都有話會多D分泌, 我都有不過我一向都有D又唔會覺特別多, 個顏色反而係淡黃色不過劉醫生都話個個都會唔同, 咁你有冇問劉醫生妳既顏色係咪正常?

我去QM架,希望大家都繼續撐到FULL TERM

別墅

正常就好了.....陀孖B過程真係辛苦D.....
大家加油, 保持聯絡啦...

別墅

自上個個托之後, 劉醫生同政府醫院都冇再幫我照陰超喇, 唔知係咪怕刺激到, 佢地都話已照唔到幾長, 我自22WK多已1.28CM, 23WK多去劉醫生度得0.4AM, 醫生REPORT都寫EXTREMELY HIGH RISK 早產, 可能係咁佢叫我街都唔好落, 我好多野都做唔到, BB野全未準備, 都係ONLINE訂, 最慘本身我唔係住HK(而問個當地幾個醫生都SUGGEST我返HK有好D既醫生同醫院, 因為証托好多地方冇做), 因老公唔係HK人, 因亞仔要已小一, 我都係一個人返HK屋企人照顧, 不過真係一D都唔好受........不過為左孖B都冇法

原來都有唔少同路人....大家都加油亙相UPDATE同支持......一齊到FULL TERM!!

別墅

回覆 ashleychowsy 的帖子

我依家29週多, 講真22WK多到依家我已經覺得係好長既時間, 開頭知道時成日上網SEARCH , 真係越睇越驚, 老公同仔都係放假先可以飛黎探下我, 約一個月一次, 都係幾日....如果老公亞仔O向自己身邊就算成日BED REST都會好好多....

不過又會諗既然都過左6/7WEEKS, 再過個幾月都到安全線......要對BBs同自己都要有信心, DR LAU話有人情況同我差不多咁差, 都可以到過36WK, 我地都要有信心.....

別墅

回覆 森蝶 的帖子

會呀, 就係想HK生先23WK返HK安胎同BEDREST, 因為始終醫生同醫院都專業好多, 不過老公就只可以一個月見佢幾日.......我地本身都唔係住HK(自嫁之後), 我果邊屋企已安排晒BB野, 連陪月都請埋, 而依家安胎都係返娘家, 之後坐月都係, 有時有D野叫媽咪幫手買, 不過好多我都係ONLINE買咋.....不過我明白都係一個過渡期, 不過見到大家雖然唔識都O向度亙相鼓勵同支持係WARM好多.....

希望大家都順利平安到FULL TERM , KEEP住傾下時間都快D過

別墅

回覆 森蝶 的帖子

唔知食既黃體胴同塞有咩分別, 如果一樣食係好D因為起碼唔使用手塞, 始終用手都有發炎風險, 雖然DR LAU有比手套我每晚塞, 不過第一次試過好難, 粒藥都跌幾次O向床......

下次問下醫生先..

別墅

回覆 森蝶 的帖子

係呀, 大家加油.....

別墅

回覆 bigbighei 的帖子

冇用托又冇STICIH到36WK都好叻, BED REST係一D都唔舒服, 我有朋友仲話咪當懶D訓多D, 根本佢地都唔明如果除TOLIET BREAK之外都要REST係一D都唔易, 我個醫生就話佢怕我要HOSPITAL STAY會好難受先比我屋企REST, 不過佢要我自己DISCIPLINE同聽話.......

妳於醫院係食咩藥?安胎藥嗎???BB出世有幾重呀???

只要BB健康, MAMA辛苦DD都冇法.....

別墅

回覆 ng1211 的帖子

完全同意, 多一日O向個肚BBs就健康D, 我成日都叫佢地乖乖STAY耐D........我都係由23WK多開始BED REST (我醫生話都可以坐), 除覆診都冇出街, 醫生叫我當自己拎住個REMOTE係咁叫屋企人拎野做野就好, 連煮野都唔可以, 不過佢怕我HOSPITAL STAY會辛苦好多就話HOME REST都OK, 不過要自己乖乖地.....

希望大家都一樣到FULL TERM, 得閒傾下計大家互相支持!!

別墅

回覆 bigbighei 的帖子

見到你成功例子係我地bedrest中既mama一大鼓勵,出世有5磅都好好!
希望我都可以過36wk

別墅

回覆 pao_yen 的帖子

我今日33WK都仲係安緊胎, 31W多一個晚上小便後有DD見紅(只係一點點), 不過都安全起見入左醫院觀察, 好在之後都冇再出血, 瞓左2晚就可以返屋企......

依家當然希望過到34WK安全線, 之後再望36WK啦.....

上星期去見私家時醫生都話個托係好有用因為其中一個BB個頭已於托上, 如果唔係有個托, 分分鐘已頂唔住了...

JM妳都有同樣情況嗎?

別墅

回覆 pao_yen 的帖子

多謝妳...

我於23WK多加托同每晚塞藥...

別墅

多謝妳....BEDREST其實都唔易仲要係咁突如其來令好多野都做唔到同未做....講到尾, BBs健康最緊要, 妳都一樣要加油....

希望大家都到full term!!!

別墅

我個醫生話如一切順利約37WK可除, 因為我應該於QM開刀, 佢話如果OK開刀前除因為有用麻醉會唔痛, 不過若政府有問題就可以番私家度除...

首頁

尾頁

跳至