自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

試過好多次o向yahxx bid小朋友衫都無問題!
點知今次上得山多終遇虎!

今次我又bid左件小朋友衫,
賣家話係預定款要3月尾至有貨,
當時只入左貸品半數價錢作訂金!
但到左3月尾都無收到個賣家任何通知話有貸啦!
其實就算通知佢我過左數, 佢都無咩聲氣話我知收到$$啦!
好似音訊全無咁!

到左呢個月13號, 突然收到佢電話話件衫有貨,
叫我過埋尾數俾佢, 跟住email個地址俾佢寄件衫俾我!
我第2日就過左數俾佢, 但而家都兩個星期都未收到件貨!
平時買日本運過o黎嘅衫都收到啦!
跟住我打電話俾賣家, 佢又話已將件貨寄出左!
佢話寫到明唔承擔平郵風險, 唔會賠償俾我!
不過我無問佢有冇証明佢已寄出件貨呀!

有冇人試過咁? 我而家可以點做呀?

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果個賣家唔係有心呃你, 你叫佢幫你去郵局查吓, 雖然你係寄平郵, 有時郵局都可以幫你check度嫁.

原文章由 pakyu0429 於 08-4-25 12:56 發表
試過好多次o向yahxx bid小朋友衫都無問題!
點知今次上得山多終遇虎!

今次我又bid左件小朋友衫,
賣家話係預定款要3月尾至有貨,
當時只入左貸品半數價錢作訂金!
但到左3月尾都無收到個賣家任何通知話有 ...

水晶宮

好媽媽勳章

你又唔好一口咬定個賣家呃你,郵局寄失野周時都有.
個賣家評分如何?多唔多負分?
有時order太多真係留左覆都唔奇.

我自己收件本地都試過2星期先收到,寄失左都試過.
亦都試過寄野比人(本地平郵),要2-3星期先收到.亦都試過寄失.
呢d係郵局問題,完全唔關賣家事.
你下次如果用郵寄,最好加多小小錢寄掛號.
你試下check返你果邊派遞區
你問返個賣家你果件貨o既包裝,回郵地址等等...

http://www.hongkongpost.com/chi/locations/delivery/index.htm

原文章由 lestat 於 08-4-25 13:07 發表
如果個賣家唔係有心呃你, 你叫佢幫你去郵局查吓, 雖然你係寄平郵, 有時郵局都可以幫你check度嫁.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

我試過喺網上買野, 平郵都收到喎, 不過其實真係有風險架, 但係我多數用掛號或者速遞

王國長老

王國長老

所以如果唔係太唔就腳我都盡量當面交收. 而且當面交收可以檢查件貨品.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔係喎,我次次都平郵,正常係郵局收件時間前寄出,第二日多數都會收到,試過有次兩日都收唔到,咁我問個郵差(已經好熟),佢話有呀,不過大件得滯,佢地拎唔到,翌日會有卡俾我去郵局拎,從未試過收唔到

伯爵府

我之前o係拍賣買過好多次野都無事既,點知有次試過一個月寄失兩樣野呀!損失左百幾蚊...之後開始就會用$1.2買個郵寄証明囉,保障自己同賣家嘛!

男爵府

原文章由 lestat 於 08-4-25 13:07 發表

咁我又唔係完全覺得個賣家呃我! 我都知平郵係會有風險, 我有叫佢check下, 但佢兩日都無覆過我, 打佢電話又無人聽!! 佢個態度好有問題lor!!

咁我可以點呀?

大宅

你有冇個賣家有冇寫回郵地址呀?有冇問過佢地址寫得o岩唔o岩?基本上我就覺得好少會寄失囉!下次叫個賣家寫埋你自己個電話,如果有咩唔清楚郵局都有個方便途徑搵收件人o丫嘛!最差o既情況係怕寄錯之餘,有o的貪心o既人拎o左,咁就唔好彩喇!

男爵府

原文章由 j0 於 08-4-25 15:02 發表
你有冇個賣家有冇寫回郵地址呀?有冇問過佢地址寫得o岩唔o岩?基本上我就覺得好少會寄失囉!下次叫個賣家寫埋你自己個電話,如果有咩唔清楚郵局都有個方便途徑搵收件人o丫嘛!最差o既情況係怕寄錯之餘,有o的貪心o既人拎o左,咁就 ...

唉~! 我淨係有賣家個電話咋! 我今日打左俾佢好多次, 但佢都cut線, 如果真係busy應該連電話都熄埋啦~!! 我睇番佢d平分, 又無負面ka bor! 唉~! 希望係自己多心啦~!

如果佢真係無呃我, 而係自己唔好彩, 件貨寄失左, 我會接受lor!

但個賣家嘅態度咁(無o黎答圾), 佢好似無真正咁幫我去check, 我真係覺得佢呃緊我, 雖然件貨唔算好多$$, 但我都會追究到底ka!

其實如果最worst嘅話, 我需唔需要報警呢? or 有其他方法?

[ 本文章最後由 pakyu0429 於 08-4-25 15:46 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章

會唔會郵局遲左呀? 因為我都試過網上同兩個賣家買野 ,同一日入數 ,佢地同一日寄出 ,一個隔一日就有 ,另一個要成 10日 ...我期間都有 e-mail 問佢 ,佢都好奇怪 ..我都是平郵 ,佢就問郵局件貨去左邊..覆番我件貨在郵局(要寫領件卡) , 跟住又要第日先寄張卡比我 ,試下叫賣家 check下 件貨去左邊 ~
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

禁止訪問

大宅

原文章由 pakyu0429 於 08-4-25 15:45 發表

唉~! 我淨係有賣家個電話咋! 我今日打左俾佢好多次, 但佢都cut線, 如果真係busy應該連電話都熄埋啦~!! 我睇番佢d平分, 又無負面ka bor! 唉~! 希望係自己多心啦~!

如果佢真係無呃我, 而係自己唔好彩, 件貨寄失左, ...

如果係咁,我收到件貨我都會俾負評囉!上網買o野係有風險,但賣家都應為呢o的問題盡責,雖然寄失係唔關賣家事,但都有責任幫買家跟進(如郵件包裝顏色,回郵地址等等...),唔通真係貨物出門,事不關己咩?唔係 cut 線咁o既態度囉!都要俾人知賣家佢會有呢o的問題,免得他人又有呢o的問題時又一肚氣!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

如果唔係用掛號
我會比多$1.2叫賣家去郵局買呢個非掛號郵件寄出証明書
比多$1.2有保障好多
而且郵差見到個郵件入唔到信箱會通知收件人去郵局拎

大宅

醒目開學勳章

我都有上網賣野,咁耐寄失過一次,係個客自己比錯地址 (我有回郵地址,但沒有退回)。最長真係試過兩星期對方先收到,本來我都以為寄失了,但有日買家email 我話收到。

我諗樓主係唔滿意賣家唔理佢,多過收唔到,因為雖然寄出,但買家收唔到,賣家都應該幫手問問郵局嘛。

有時賣家其實都不知買家是否真的收不到貨呢,所以貴價野,我多數自己要求客人面交,因為寄失的話,我都替客肉痛。
    日本有怕死的 "自慰隊"

男爵府

原文章由 j0 於 08-4-25 16:32 發表

如果係咁,我收到件貨我都會俾負評囉!上網買o野係有風險,但賣家都應為呢o的問題盡責,雖然寄失係唔關賣家事,但都有責任幫買家跟進(如郵件包裝顏色,回郵地址等等...),唔通真係貨物出門,事不關己咩?唔係 cut 線咁o既態度囉!都要 ...

我想攪清楚件事先至俾分佢~!

但我想問, 如果我俾左負面分佢, 對佢會有影響嗎? 佢大可以開個新a/c再賣野ka?! 因為我見佢已經無任何拍賣品!

男爵府

原文章由 littlepigstores 於 08-4-25 16:59 發表
我都有上網賣野,咁耐寄失過一次,係個客自己比錯地址 (我有回郵地址,但沒有退回)。最長真係試過兩星期對方先收到,本來我都以為寄失了,但有日買家email 我話收到。

我諗樓主係唔滿意賣家唔理佢,多過收唔到,因為雖然寄出,但買 ...

對呀! 我真係好不滿個賣家咁不負責任多過收唔到件貨!!

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你可以先email通知佢, 如果佢再唔聽電話又唔覆你, 你負評佢, 若之後收到貨, 先改番評分, 如果佢都唔理你, 你可以同yahoo投訴賣家.

想問多句, 佢無任何拍賣品??? 咁你件貨貴唔貴? 你bid時, 佢有冇其他拍賣品? 若佢唔志在做生意, 就算負評佢, 可能佢都唔緊喎.

原文章由 pakyu0429 於 08-4-25 17:09 發表

我想攪清楚件事先至俾分佢~!

但我想問, 如果我俾左負面分佢, 對佢會有影響嗎? 佢大可以開個新a/c再賣野ka?! 因為我見佢已經無任何拍賣品! ...

首頁

尾頁

跳至