跳至

首頁

尾頁

民房

都成倆個月喇,點解我阿B到依家沖涼仲喊? 佢個樣好驚禁架.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bb沖涼時, 你俾條毛巾仔俾佢渣下, 等佢有番 d 安全感丫.

民房

係咪D水太熱?

伯爵府

醒目開學勳章

我隻豬仔好鐘意沖涼喎.... 不過婆婆教落, 落水時一定要搵人捉實佢對手mouth: 所以阿B沖涼要兩個人服侍佢....呢個方法比較麻煩

男爵府

唔係喎, 我個bb好鍾意沖涼喎,
初初果陣佢都會喊,
因為驚丫麻,
放落水前輕拍佢心口, 一路同佢講洗白白啦,
俾個心理準備佢先,
開頭佢會er 2 聲,
但捉佢實d,
俾多d安全感佢,
咁佢就會好開心, 好enjoy 沖涼架啦,
沖緊果陣仲會腳young young玩水添

別墅

陪月講過,BB都鐘意沖涼的, 只要令BB覺得舒服同安全。佢教我 :

每次沖涼前會同佢講 "沖涼涼啦!"

當然要室內同水溫都要和暖啦!
(太冷太熱BB都唔舒服)

洗頭後, 把頭髮抺乾d , 唔好凍親頭仔。

之後落水時要動作慢一點, 一手托住pat pat, 一手托住佢心口同上臂, 等佢上身傾前坐o向度, BB會覺得安全d!!

等BB定o左先開始沖, 否則只會越沖越驚, 越驚越喊, 大人同BB都辛苦。

一路沖一路同BB傾計, 仲要贊佢好叻, 唔怕.....

上水時就要第一時間用毛巾包住。

以上係陪月教落,我BB都沖咁耐,未喊過.........老公幫佢沖個次例外

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

之前都係成日喊,仲以為我沖得唔舒服.
至個半月到,開始轉變了,亞b冇喊反而撐撐腳.

安全感的確好重要,不過多d同佢傾計,一定有幫助.
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

民房

thank you, 其实你地讲个D我都有做不过佢都喊, 好彩呢倆日好左D, 无喊得禁利害, 上水就喊得利害D, 可能係水舒服唔想上水.
我会俾D心机架喇, 我有信心BB会好快钟意冲凉!

大宅

我細仔都ok鐘意沖涼呀....我仲幫佢報左游水班呀...6月就有得玩水喇~
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

民房

你試下買個安全網加係個盆到
我個b初初頭一個月都喊到死
加左佢隻手識扶住個網用左之後就無喊啦

民房

回覆 #10 mikecherry 的文章

我表妹送左个安全网俾我, 但係未用过, 係咪放BB係个网上面? 但係都要用手捉住BB架! 唔识用呀, 可否详细解释下呀, thank you very much!

伯爵府

妹妹勁 like wor......
一上水就

安全網 for new born 就好....但e+都 over 2個月....
可以唔用...因為大人會冲得 'kick' 手 dmouth:

係放係網上......for prevent 個 bb 'sin' 手浸到水....

原文章由 SongYu 於 08-4-29 22:12 發表
我表妹送左个安全网俾我, 但係未用过, 係咪放BB係个网上面? 但係都要用手捉住BB架! 唔识用呀, 可否详细解释下呀, thank you very much!

大宅

原文章由 SongYu 於 08-4-29 22:12 發表

http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=281555&pt=v

有片睇~~~

首頁

尾頁

跳至