自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

比我幾廿年前深咁多,咁佢地到讀大學時係咪再深過我地大學D野?將來佢地中英文語文程度會再好D嗎?定死肯爛背其實多餘,因為一考完已吾記得晒

男爵府

回覆:964000 的帖子

surely not

男爵府

回覆:chairhair 的帖子

我覺得依家讀書叻的,很多都是補呢樣嗰樣,完全是機械人模式,他們只是support團隊好。

子爵府

引用:我覺得依家讀書叻的,很多都是補呢樣嗰樣,

原帖由 小玲 於 15-01-04 發表
我覺得依家讀書叻的,很多都是補呢樣嗰樣,完全是機械人模式,他們只是support團隊好。

...
就係囉,外國的幼稚園初小只是玩玩玩,最後人地D大學程度,又吾見差過我地個D,人地一様攞諾貝爾獎。咁我地咁細個開始咁辛苦做咩?

stepchk    發表於 15-1-8 11:22
比目狗    發表於 15-1-4 22:50
wcpcelia    發表於 15-1-4 19:22

公爵府

2024年龍年勳章

我覺得好多野唔係一定要好細個就識.

我記得我小學, 有位同學年年考第一. 英文測驗識串 dictionary (那時我覺得佢好好好.....叻, 因為我唔識串). 不過, 結果佢升上中學就跟不上, 會考成績仲好差入唔到大學.

其實, 好多英文字, 小一識同小三識, 其實有什麼分別呢?

男爵府

回覆:964000 的帖子

教幾深嘅野係一回事,真正吸收到幾多又係另一回事

子爵府

引用:教幾深嘅野係一回事,真正吸收到幾多又係另

原帖由 PINKBABY 於 15-01-04 發表
教幾深嘅野係一回事,真正吸收到幾多又係另一回事
我就係好奇而家小朋友咁様讀完一輪之後,究竟有幾叻?仲有幾多個還有興趣看書, 繼續求學問。定其實見到D字都怕怕

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:我覺得好多野唔係一定要好細個就識.我記得

原帖由 Yibu 於 15-01-04 發表

我記得我小學, 有位同學年年考第一. 英文測驗識串 dictionary (那時我 ...
好同意,我都唔支持教快啲嘢。囡剛小一,成績只係中游,我都唔想催谷佢,寧願留啲時間佢玩。知識學唔完,但童年過咗就冇。

wcpcelia    發表於 15-1-5 14:08

珍珠宮

引用:我覺得好多野唔係一定要好細個就識.我記得

原帖由 Yibu 於 15-01-04 發表

我記得我小學, 有位同學年年考第一. 英文測驗識串 dictionary (那時我 ...
完全同意
俾你10歲讀完大學又點
出去做童工呀
定學術研究?

人生無童年真可憐

公爵府

2018復活節勳章

回覆:而家幼稚園小學深左咁多,咁D人係吾係真係叻左

我覺得咁細個就迫佢哋讀同識咁深嘅嘢,未掌握到,壓力大,到最後無興趣學唔想讀,害咗佢哋,亦唔見得佢哋會比上一代叻

至少60-70年代嘅大學生,英文學識勁過好多而家所謂嘅大學生

stepchk    發表於 15-1-8 11:23

公爵府

無架啦,要同小學涵接就係咁。小學啲野比起我地以前真係深左好多,然後我又聽到啲人講中學既野又比以前深左好多,特別係中文科,好多人衰曬。

公爵府

引用:我覺得咁細個就迫佢哋讀同識咁深嘅嘢,未掌

原帖由 Yuki_Yeung 於 15-01-04 發表
我覺得咁細個就迫佢哋讀同識咁深嘅嘢,未掌握到,壓力大,到最後無興趣學唔想讀,害咗佢哋,亦唔見得佢哋會 ...
我咁睇,果個年代讀到書既都係靠自身能力,讀到大學都係精英之中既拔萃,而宜家好多都谷左上去,成條水平線唔同左。

大宅

近來同小朋友面試小一,其中一間係要小朋友串英文,數學錢幣加數等,對我小朋友真的不易,因真係沒有要求個小朋友咁早去串字,我總認為這些遲些都會識,為何硬要咁早去串呢,識又代表些什麼呢??

水晶宮

如果小朋友做咩都係圍繞住讀書,冇曬自己支配嘅時間空間,我覺得幾慘。

伯爵府

學術方面整體會叻左, 但一 d 好平常o既 common sense 同品格差左.

學會放下    發表於 15-1-8 00:32

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:學術方面整體會叻左, 但一 d 好平常o既 com

原帖由 bubu7 於 15-01-04 發表
學術方面整體會叻左, 但一 d 好平常o既 common sense 同品格差左.

順順利利 大吉大利       

伯爵府

其實最大問題係,小朋友識好多好深嘅野但唔識應用返出黎…

好似好我姪女5歲已經識背乘數表,但你同講買4蚊包包,比10蚊,找返幾多錢,佢諗好耐都諗唔到。

子爵府

引用:其實最大問題係,小朋友識好多好深嘅野但唔

原帖由 OforOsaka 於 15-01-04 發表
其實最大問題係,小朋友識好多好深嘅野但唔識應用返出黎…

好似好我姪女5歲已經識背乘數表,但你同講買4蚊 ...
我都覺,我姪仔10歲,考試默書明明識好多深宇,但叫佢睇一般兒童小説佢話「睇吾明」?佢讀區内名校成績中間

侯爵府

以前我地年代讀書已經叫填鴨色,而家諗住有咩D活動教學,會無咁悶,点知都係。。。。唉

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至